Gila Benmayor

Okula gitmeyen nesiller gelecek için büyük tehdit

22 Mayıs 2016
Yarın İstanbul’da başlayacak olan BM Dünya İnsanı Zirvesi’ne katılacak olan Unesco Direktörü Bokova ile zirvenin önceliklerini konuştuk

 

• Zirvenin en önemli konusu eğitim. İnsani yardımın ancak yüzde 2’si eğitime gidiyor. Bunun yüzde 10 olması gerekir


• Okula gitmeyen kayıp nesiller gelecek için büyük tehdit


• Fatma Şahin’in daveti üzerine Gaziantep’te kampları ziyaret edeceğim


Yazının Devamını Oku

Cinsiyet eşitliği: Dünya Mersin’e, biz tersine

19 Mayıs 2016
UNESCO Genel Sekreteri İrina Bokova’nın daveti üzerine, Bulgaristan İş Kadınları Konseyi’nin Unesco’nun işbirliğiyle düzenlediği “Küresel Kadın Liderler Forumu” için Sofya’dayım.

Türkiye’den üç isim, Koç Üniversitesi öğretim üyesi ve Koç-Kam Direktörü Profesör Çiğdem Kağıtçıbaşı ve İTÜ’nün ilk kadın rektörü, Avrupa Kadın Rektörler Birliği Başkanı Prof. Gülsen Sağlamer ve bendeniz forumun konuşmacılarındanız.

 

Çin’den, Afrika, Meksika’ya kadar geniş bir yelpazedeki konuşmacıların katılımıyla siyasette, iş dünyasında, bilim ve teknolojide, eğitimde, medyada kadının rolü ele alınıyor.

 

Tüm konuşmaların çıkış noktası tabii ki cinsiyet eşitliği.

 

Unesco’nun öncelikleri arasında “kadın-erkek eşitliği” birinci sırada.

 

Yazının Devamını Oku

Jale Ilıcak: Bursu demokratikleştirdik

16 Mayıs 2016
RÖNESANS Eğitim Vakfı (REV) 2009 yılında kurulmuş.

REV bugüne kadar 5 bin 500 kadar üniversiteli öğrenciye karşılıksız burs vermiş.

Burslara hak kazananların yüzde 75’i Anadolu üniversitelerinden.

Vakıf başkanı olan Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak’ın eşi Jale Ilıcak ile geçen gün buluştuğumuzda vakfın yenilikçi yaklaşımını konuştuk.

Vakıf, Z kuşağı gençlerin teknolojiyle iç içe yaşamalarını göz önüne alarak faaliyetlerine “online” boyutunu getirmiş,

Yazının Devamını Oku

Bizden neden Jobs çıkmıyor?

13 Mayıs 2016
TÜRKİYE’den neden fazla girişimci çıkmıyor?

Neden inovasyon, yaratıcılık kültürü yaygınlaşmıyor?


Neden çocuklarımız “büyüyünce ne olmak istiyorsun” diye sorduğumuzda “öğretmen, doktor, polis” diyor?


Neden teknolojiyi üreten değil de tüketen bir toplumuz?



Yazının Devamını Oku

Farkında mısınız çocuk işçiliği artıyor

9 Mayıs 2016
Geçen hafta Hatay Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ve Hürriyet’in ortak düzenledikleri “Hatay’ı Keşfet” etkinliği için Antakya’daydık.

Etkinlik arka fonda Sezen Aksu’nun şarkısının olduğu harika bir Antakya belgeseliyle ile başlıyor.


Belgeselde çocuklar, evleri renkgarenk boyanmış eski mahallelerde neşeyle koşuşturuyor.


Miniklerin yüzlerinden mutluluk akıyor.

Yazının Devamını Oku

Kültürü tasarlayan Hiref'e güçlü ortak

6 Mayıs 2016
2003 yılında iki kardeş Paşabahçe kökenli Güvenç Kılıç ve ODTÜ’lü  endüstri mühendisi tasarımcı Ebru Çerezci tarafından kurulan Hiref markasını ilk gününden beri izliyorum.

Adını Osmanlı döneminde bir sanatçı örgütlenmesi olan Ehl-i Hiref’ten alan marka “kültürünü tasarla” sloganıyla yola çıkmıştı.



Çinicilik, camcılık, kakmacılık, bakır dövmeciliği gibi geleneksel sanatlara çağdaş bir yorum katan Hiref bu tarz tasarımda öncü bir Türk markası oldu.


Ebru Çerezci’yi ilk tanıdığım yıllarda, mesleklerini sürdüren el sanatlarının peşinde Beykoz, Trabzon, Kütahya, Gaziantep, Kastamonu başta Türkiye’nin dört bir tarafında geziyordu.


Yazının Devamını Oku

Bilim elbet kadının da işi

2 Mayıs 2016
 SOKAKTAKİ insan kadının bilimdeki yeri hakkında ne düşünüyor?

Unesco-L’Oreal’ın “Bilim Kadınları için” uluslararası programı çerçevesinde Türkiye’de 14 yıldan beri bilim kadınlarını destekleyerek burs veren L’Oreal Türkiye bu yıl ilginç bir çalışma yapmış.

 

Elinde kamerayla sokağa çıkarak insanlara “bilim kadınlarını” sormuş.

 

Çoğunlukla verilen cevaplar bu konudaki önyargıları ortaya koyuyor.

 

Bilim deyince öncelikle erkek geliyor akla.

 

Yazının Devamını Oku

Antakya’nın gizli hazinesi: St. Simeon Manastırı

1 Mayıs 2016
Önümüzdeki hafta Hürriyet olarak Hatay’ın zenginliklerini keşfe gidiyoruz. 400 çeşit özgün yemeklerinden tarihsel ve kültürel zenginliklerine kadar uzun uzun anlatacağız Doğu’nun başkentini. Ancak önce kendi keşfimi, sütun üzerinde inzivaya çekilen Aziz Simeon’u anlatmak istiyorum.

Yolunuz Antakya’ya düştüğünde mutlaka görmeniz gereken yerlerin listesi uzun. Dünyanın ikinci büyük mozaik koleksiyonuna sahip, yeni açılan Hatay Arkeoloji Müzesi, Habib-i Neccar Camii, bakırdan kırma zeytine kadar geniş bir ürün yelpazesiyle efsane Uzun Çarşı, kayalara oyulmuş Saint Pierre Kilisesi ilk akla gelenler...

 

Bu şehre yolculuklarımda kaldığım butik otel Savon’un olduğu, geceleri meşalelerle aydınlanan dünyanın ilk caddesi Herod Caddesi, şimdiki adıyla Kurtuluş Caddesi de mutlaka listeye eklenmeli.

 

Erkek berber dükkânlarının bolluğuyla şaşırtan Kurtuluş Caddesi’ndeki bakımsız evlerin çoğu mücevher kadar kıymetli. Aslında Antakya’nın yeraltı yer- üstünden de zengin. Zira antikçağlarda ordudan ayrılarak ticarete atılan zengin Romalı komutanların lüks villalar inşa ettiği Antakya müthiş şaşaalı bir dönem yaşamış.

 

İşte o zenginliklerin kalıntıları Antakya’daki her mahallenin altında. “Hangi binanın temelini kazarsanız kazın mutlaka bir şey çıkar” der Antakyalılar. Mesela dünyanın ikinci müze oteli diye tanıtılan Antakya Hilton, inşaat sırasında ortaya çıkartılan eşsiz mozaikler de dahil her türlü kalıntılar nedeniyle giriş katında müze olarak hizmet verecek.

 

Yazının Devamını Oku