GeriHamur İşi Tarifleri Türkmen mantısı tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Türkmen mantısı tarifi

Türkmen mantısı tarifi

Mantı Türk mutfağında olduğu kadar Orta Asya’da da çeşitli versiyonlarıyla özenle hazırlanıyor. Türkmenistan’a özgü bu geniş hamurlu mantı tarifi, bol kıyması ile özel tatlardan biri olarak sofralarımıza renk katıyor. İç harcında da salça kullanılan Türkmen mantısı tarifi özel sunumu ve malzemeleriyle karşınızda…

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

İçi için:

  • 400 gr kıyma
  • 3 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Biraz sıvı yağ
  • Maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber

Hamuru için:

  • 2 yumurta
  • Tuz
  • 5 su bardağı un
  • Ilık su

Türkmen mantısı tarifi Nasıl yapılır?

Öncelikle hamur malzemelerini ekleyip e çok yumuşak ne de sert olacak şekilde yoğurun ve dinlendirmeye bırakın.

Kıyma, küp küp ince doğranmış soğan ve diğer malzemelerin hepsini bir kapta çiğ olarak karıştırın.

Hamur dinlendikten sonra ince olacak şekilde yuvarlak açın Kare ve büyük şekilde kesin. İçlerini doldurup, kareleri bohça şeklinde yapıp her iki ucu birbirine yapıştırın.

Türkmenler bu mantı için özel tencere kullanırlar. Bu tencere birkaç katlı olup, en alt katı su için, diğer katları da delikli şekilde ayarlanmıştır. En altta su kaynarken delikler sayesinde mantılar buharda lezzetli bir şekilde pişerler. Bu delikli tencerenin tabanı tereyağı ile yağlanır. Bükülen mantılar dizilir.

Bütün katlar yapıldıktan sonra tencerenin en alt kısmına kaynar su koyun ve 40 dakika kadar pişirin.

20 dakika geçtikten sonra katları değiştirin ki eşit pişebilsin.

Mantılar pişince hepsini bir tepsiye aktarın ve tereyağı parçaları koyun.

Servis tabaklarına alıp, üzerine isteğe bağlı sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurt ile sunum yapabilirsiniz. Afiyet olsun.