GeriTatlı Tarifleri Trileçe tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Trileçe tarifi

Trileçe tarifi

Trileçe tarifi içerisinde balkan mutfağının enfes tatlısı olan trileçe nasıl yapılır sorusunun cevabını bulabilirsiniz. Triliçe ya da trilece diye de bildiğimiz tatlının asıl adı trileçe. Bu kelime İspanyolca "üç süt" anlamına gelen "tres leches" ifadesinden geliyor. Üç farklı sütle verdiğimiz tarifimizi evinizde tek bir çeşit sütle de yapmanız mümkün. Aslına en yakın lezzete ulaşmanız için, kolay ve pratik leziz trileçe yapımı ve malzemeleri bütün detaylarıyla hemen aşağıda…

  • Fırında
  • 6+ Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 5 adet yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 7 yemek kaşığı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 6 yemek kaşığı toz şeker

Şerbeti için:

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı keçi sütü
  • 2 su bardağı inek sütü
  • 1 su bardağı manda sütü

Karameli için:

  • 1 paket krema
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 büyük çay bardağı toz şeker

Trileçe tarifi Nasıl yapılır?

  • Yumurta ve şekeri derin bir karıştırma kabının içine ekleyin.
  • Şekerler tamamen eriyip krema kıvamına gelene kadar çırpın.
  • Karıştırma kabının içine un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyin.
  • Spatula kullanarak, bütün malzemeleri alttan üste doğru sürekli olarak karıştırın. Kek harcının tamamen karıştığına emin olun.
  • Hazırladığınız harcı yağlanmış fırın kabına döküp üzerini düzeltin.
  • Trileçenin kek tabanını önce 170 derece ısıtılmış fırında 10 dakika kadar pişirin.
  • Daha sonra fırının sıcaklığını 150 dereceye indirip 20 dakika daha pişirmeye devam edin.
  • Pişen keki oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Daha sonra kürdan kullanarak, kekin üzerinde delikler açın.
  • Sütlü şerbetini yapmaya başlayın. İnek sütü, manda sütü ve keçi sütünü derin bir tencerede karıştırın.
  • Tencereye şekeri ilave edin ve tamamen eriyene kadar karıştırın.
  • Bu aşamada sütlü şerbet için manda ve keçi sütünü kullanmadan, 3 su bardağı inek sütü ve 1 su bardağı krema kullanarak da şerbetinizi hazırlamanız mümkün.
  • Şeker tamamen eriyip, sütler kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kapatıp bırakın.
  • Bu sırada karamelini hazırlayın. Ayrı bir sos tenceresinde toz şekeri dikkatlice eritin.
  • Üzerine tereyağını ilave edin.
  • Tereyağlı şeker karışımı fokurdamaya başlayınca üzerine kremayı ekleyin.
  • Güzelce karıştırıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Ilık sütlü şerbeti, oda sıcaklığında soğumuş olan trileçe kekinin üzerine dökün.
  • Kek sütü iyice çektikten sonra buzdolabında soğumaya bırakın.
  • Bu arada 1 paket krem şantiyi hazırlayın.
  • Buzdolabında soğuyan kekin üzerine ince bir tabaka halinde krem şantiyi eşit bir şekilde yayın.
  • Hazırladığınız karameli de krem şantinin üzerine güzelce yaydıktan sonra trileçe tatlınız hazır.
  • Bu aşamada dilerseniz karamel kullanmak yerine frambuaz, çikolata ya da portakal sosu ile çeşitlendirerek servis edebilirsiniz.
  • Hemen dilimleyip soğuk olarak servis edin. Afiyet olsun.

Triliçe Çeşitleri

Balkanlar’dan Türk mutfağına hızlı bir geçiş yapan Triliçe son dönemlerin favori tatlılarından biri haline geldi. Triliçe, adını içerisindeki süt ziyafetinden almaktadır. Triliçe yapımının orijinal tarifinde inek sütü, koyun sütü ve keçi sütü aynı anda kullanılmaktadır. Tatlının farklı lezzetlerle karşımı çeşitliliğini arttırır. En çok bilinen ve tercih edilen çeşitleri ise;

Karamelli, çikolatalı, Frambuazlı, Çilekli, Karışık meyveli ve Limonlu Triliçelerdir.

Triliçe Yapımı Püf Noktaları

Evlerimizde yaptığımız ve dışarda yediğimiz Triliçeler çoğu kez orijinal lezzette değildir. Çünkü tatlıya lezzet veren 3 farklı hayvanın sütünün kullanılmasıdır. Çoğu kişi Triliçe yaparken bunu gözden kaçırmaktadır. Triliçenin asıl adı Tres leches cake yani üç farklı süt demektir. İçerisinde 3 farklı süt kullanılmadığında tatlı Triliçe olmaktan çıkıyor.

Ev yapımlarında dikkat edilmesi gereken noktaların başında da hamurun kıvamı gelmektedir. Hamurunda kullanılacak yumurtaların sarıları ve akı ayrılmalıdır. Kabartma işlemi ise iyi yapılmalıdır. Toz halindeki malzemeleri mutlaka elekten geçirip gezdirerek ilave etmelisiniz. Aksi halde birden eklediğinizde kabarttığınız hamur sönecektir. Hamuru fırına direkt olarak yerleştirmek yerine üzerini alüminyum folyo ile kaplayabilirsiniz.

Triliçeyi Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Triliçe genel olarak karamelli yapılır. Tatlının lezzetini arttırmak için hamuru yapmadan önce, karamel sosunu hazırlamak gerekiyor. Çünkü karamelin tamamen soğuması gerek. Karamel sosu yapımında ise kullanılan malzemeler çabucak pişmek yerine birbiriyle harmanlanmalıdır. Bu yüzden sosu kısık ateşte yapmalısınız.

Karamel sosu pürüzsüz bir kıvama geldikten sonra altını kapatın ve katiyen buzdolabına koymayın. Buzdolabı tabi ki daha hızlı bir şekilde soğumasını sağlayacaktır ama bu durum lezzetine etki edecektir. Oda sıcaklığında soğumaya bırakılan karamel çok daha lezzetli olur.

Gerçekten Triliçe yapmak istiyorsanız, tarifinde üç farklı sütü mutlaka kullanmalısınız. Açıkça tatlıya sadece ismini değil lezzetini veren de inek, koyun ve keçi sütünün aynı anda kullanılmasıdır. Orijinal lezzeti korumak adına lüks tatlıcılar ya da bilinen pastaneler, bu 3 sütü buharla koyulaştırılmış olarak kullanmaktadır.

İkram esnasında da tadını ve lezzetini bozmamak adına tuzlu ve diğer tatlılarla birlikte sunum yapmamalısınız. Belki yanına bir parça vanilyalı dondurma ekleyebilirsiniz.

Triliçe Sunumları

Triliçe yapımında çeşidine göre eklenecek malzeme, tatlının üzerinde gezdirilmektedir. İyi bir sunum yapmak istiyorsanız ayrıca üzerindeki farklı bölgelere, şekiller yaparak şan fıstığı tozu ekleyebilirsiniz. Çikolata sosu ile yapılan Triliçelerin yanına ya da üzerine yine toz halinde ya da kalıp halinde çikolata parçacıkları, muz, çilek gibi meyveler ekleyerek hem tadını zenginleştirebilir hem de görsellik kazandırabilirsiniz.

Sütlü bir tatlı olmasına rağmen bazı pastanelerde yanına ya da üzerine vanilyalı dondurma eklenmektedir. Aynı şekilde sizde sunumlarınızda dondurma eklemesi yapabilirsiniz. Yoğun kıvamlı bir tatlı olmasından dolayı, misafirlerinize ikram ederken yanında bir bardak su da getirebilirsiniz.

Triliçenin Faydaları Var mıdır?

Triliçe farklı pek çok malzemeden yapılabilmektedir. Çeşitliliğinde kullanılan çilek, çikolata, muz ya da diğer meyvelerin faydalarından yararlanılabilir. İçerisinde üç farklı süt kullanılıyor olması diğer tatlılara oranla daha faydalıdır.

Keçi sütü, sindirim sisteminin geliştirir ve güçlendirir, cilt hastalıklarına iyi gelir, çocuklarda kemik sağlığı gelişimi için önemlidir, kolesterolü dengeler, bilişsel ve zihinsel gelişime katkıda bulunur.

Koyun sütü, enfeksiyonlara karşı etkili rol oynar, zengin antioksidanlara sahiptir, kas dokularını korur, kemik erimesini önler, zeka gelişiminde etkilidir, çocuklarda büyüme ve gelişime katkı sağlar, mide rahatsızlıklarını giderir ve ödem attırıcıdır.

İnek sütü, kalsiyum, protein, fosfor ve magnezyum açısından zengindir. Şeker hastalığı riskini azaltır, kilo vermeye yardımcı olur, kemiklerin güçlenmesini sağlar, kan basıncını düşürür, cilde canlılık kazandırır, özellikçe çocukluk dönemlerinde ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri karşılar.

Triliçe Kaç Kalori?

100 gram Triliçenin içerisinde 163 kalori, 1 porsiyon olarak belirlenen 185 gram triliçenin içerisinde ise 302 kalori bulunmaktadır.

Triliçe Kilo Aldırır mı?

Arnavutluk'a özgü olan bu tatlı, orada bolca tüketilmektedir. Uzmanların görüşleri doğrultusunda da diyet listesinde yer alan bir bardak süt ve bir porsiyon meyvenin yerine tüketilebilir. Fakat bu değişim sürekli yinelememek gerekmektedir. Çünkü yapısında şeker kullanılmaktadır. Porsiyon küçültülerek yendiği ve sonrasında egzersizler aksatılmadığı sürece kilo aldırmaz. Tabi ki düşük kalorili diyet listelerine de uygun olmadığını belirtmek gerekmektedir.