Son Güncelleme:
Toyga çorbası tarifi
Toyga çorbası, Osmaniye, Dörtyol ve Erzin yöresine aittir. Yarma, nohut ve yoğurdun ana malzeme olarak kullanıldığı toyga çorbası, hem yazın hem de kışın tüketilir. Toğga veya Toyga, Türk mutfağına ait bir çorbadır. Ana malzemeleri, tercihen süzme yoğurt, yarma veya dövme denilen bulgurdan büyük kabuksuz buğday ve taze nanedir. Özellikle dini bayramlarda gelen misafirlere ikram edilir ve fazla miktarda pişirilir. Peki, toyga çorbası nasıl yapılır?
Yapımı için malzemeler
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- Su
Tarhana için:
- 1.5 su bardağı göce
- Yarım kg süzme yoğurt
- 1 yemek kaşığı un
Üzeri için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Yarpuz
Toyga çorbası tarifi Nasıl yapılır?
Tarhana için göceyi haşlayıp süzme yoğurt ve unla karıştırarak hafifçe kaynatın. (İsteğe bağlı olarak buzlukta bekletilebilir.)
Süzme yoğurt, yumurta ve unu çırparak terbiyesini hazırlayın.
Karıştırılarak suyla birlikte tenceredeki çorbaya ekleyin.
Kesilmemesi için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edin.
Karıştırarak pişirdikten sonra haşlanmış nohut ilave edin.
Tereyağında yarpuz yakarak çorbanın üzerine gezdirilir