Soda ekmeği (Karbonatlı ekmek) tarifi
Soda ekmeği ya da daha Türkçe bir ifadeyle söylersek karbonatlı ekmek, İrlanda mutfağının en tanınmış ürünlerinden biri. Mayalandırma derdi olmadığından oldukça çabuk yapılabilen bir ekmek olan soda ekmeği, çıtır çıtır kabuğu ve dantel gibi iç yüzeyiyle de herkesin favorisi olacak. Sizin için Türkiye’de bulabileceğiniz malzemelerle güzel bir soda ekmeği tarifimiz var. Şimdiden elinize sağlık…
Yapımı için malzemeler
- 170 gram tam buğday unu
- 170 gram beyaz un
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- Yarım tatlı kaşığı karbonat
- 290 mililitre süt
- 2 yemek kaşığı limon suyu ya da beyaz sirke
Soda ekmeği (Karbonatlı ekmek) tarifi Nasıl yapılır?
Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.
Süte limon suyunu ya da sirkeyi ekleyip 10 dakika kadar bekleterek ekşimesini sağlayın.
Unları, tuzu ve karbonatı derin bir kasede karıştırın.
Ortasını havuz yapıp ekşittiğiniz sütü buraya dökün.
Bir çatal yardımıyla hızla karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin. (Hamur çok sert olursa birkaç yemek kaşığı daha süt ekleyebilirsiniz.)
Toparlanan hamuru unladığınız tezgaha alıp birkaç dakika yoğurun.
Hamuru yuvarlak hale getirip biraz bastırarak düzleştirin.
Tepsiyi unlayıp ekmeği tepsiye yerleştirin.
Üzerini bıçakla çarpı şeklinde çizip fırına verdiğiniz ekmeği 30 dakika pişirin.
Tel üzerinde soğuttuğunuz ekmeği dilimleyip servis edin. Afiyet olsun…