Şiveydiz tarifi
Gaziantep mutfaklarında bahar aylarının gelişiyle birlikte yerini alan şiveydiz tarifi son günlerde en çok araştırılan yemeklerden biri oldu. Kuzu eti ve taze sarımsağın eşsiz aromasıyla besleyici bir yemek olan şiveydiz nisan ve mayıs aylarında sıklıkla yapılıyor. Peki, şiveydiz yemeği nasıl yapılır? İşte, şiveydiz tarifi ve malzemeleri...
Yapımı için malzemeler
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 250 gram kuzu kuşbaşı
- 500 gram taze sarımsak
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 6 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1 yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı un
- Tuz
- Sıcak su
Üzeri için:
- Tereyağı
- Nane
Şiveydiz tarifi Nasıl yapılır?
Öncelikle nohutları şişmesi için bir gece öncesinden ıslatın.
Ertesi gün süzüp haşlayın ve daha sonra kullanmak için bir kenara koyun.
Bu arada kuzu etini tencereye alın. Üzerini biraz geçecek şekilde suda, etler suyunu çekene kadar pişirin.
Zeytinyağını ilave edip pişirmeye devam edin.
Ardından, taze sarımsakların beyaz kısımlarını üç parmak kalınlığında doğrayıp tencereye aktarın.
Malzemelerin üzerini geçecek kadar sıcak suyu da ekleyip sarımsaklar yumuşayana kadar pişirin.
Haşlanmış nohutları ilave edip 10 dakika daha pişirin.
Süzme yoğurt, un ve yumurta sarısını çırpın.
İçine yemeğin suyundan azar azar ilave ederek ılıştırın.
Karışımı tencereye yavaş yavaş ekleyip 5 dakika daha pişirin.
Altını kapatıp tuzunu ekleyin.
Üzeri için, tereyağını küçük bir tavada eritip içine naneyi ekleyin ve hafifçe kavurun.
Naneli yağı yemeğin üzerine gezdirip servis edin.
Afiyet olsun...