Şah pilavı nasıl yapılır? Evde şah pilavı yapımı için pratik tarifi
Azerbaycan mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan şah pilavı ile tanışmaya ne dersiniz? Et, kuru meyveler ve pilavın mükemmel uyumu olan bu şah pilavının görünümü de lezzeti de ayrı güzel. Misafir sofralarınızın favorilerinden biri haline gelecek. Peki şah pilavı nasıl yapılır? İşte şah pilavı tarifi... Şimdiden afiyet olsun...
Yapımı için malzemeler
- 1,5 su bardağı basmati pirinç
- 200 gram kuzu kuşbaşı
- 150 gram tereyağı
- 1 adet kuru soğan
- 100 gram yeşil erik
- 100 gram kestane
- 100 gram kuru üzüm
- 1 tutam safran
- 2 tatlı kaşığı zerdeçal
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 6 adet lavaş
Şah pilavı nasıl yapılır? Evde şah pilavı yapımı için pratik tarifi Nasıl yapılır?
Basmati pirincini tuzlu suda 2 saat kadar bekletin.
Soğanı piyazlık doğrayın.
Eti tencerede suyunu salıp çekene kadar kavurun.
Üzerine soğanı ilave edip kavurmaya devam edin.
Kuru üzüm, kuru kayısı ve eriği de ekleyip karıştırın.
Daha sonra zerdeçal, karabiber ve tuzu da ilave edin.
Tuzlu suda beklettiğiniz pirinci güzelce yıkayın ve kaynar suda haşlayın. Pirinçler pişince suyunu süzün.
Diğer taraftan da tereyağını eritip üzerine pirinci ekleyin.
Safranı az miktarda sıcak suda rengi çıkana kadar demlendirin. Safranlı suyu da tuzla birlikte pilava ekleyin ve harmanlayın.
Lavaşları fırına dayanıklı tencerenizin ölçüsünde kesin ve tencereye güzelce dizin.
Lavaşın üzerine pilavın yarısını ekleyin ve ortasını açın.
Eti ve meyvelerin bir kısmını da pilavın üzerine ve ortasına eşit miktarda dağıtın. Kalan pilavı da üzerine ekleyin.
Pilavınızın en üstünü lavaş ile kapatın.
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pilavı 40 dakika kadar pişirin.
Geniş bir tepsiye ters bir şekilde çıkarın ve dilimleyin.
Pilavınızı ayırdığınız kuru meyvelerle servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...