Ratatuy (Ratatouille) Tarifi
Fransız mutfağının en tanınmış yemeklerinden olan ratatouille (ratatuy) ülkemizde türlü yemeği tarifine benzemektedir. Tüm dünyanın severek izlediği bir animasyon filmine de isim olan ratatouille’un sırrı sebzelerinin incecik ve aynı boyutlarda kesilmiş olması. Sebzelerin fırında pişirilmesiyle yapılan ratatuy tarifi için malzemeler ve yapım aşamaları hemen aşağıda...
Yapımı için malzemeler
- 2 adet patlıcan
- 2 adet patates
- 2 adet kabak
- 2 adet kırmızı kapya biberi
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı tuz
Sosu için;
- 3 adet domates
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 adet soğan
- 2 adet sivribiber
- 3 diş sarımsak
Üzeri için;
100 gram kaşar peyniri
Ratatuy (Ratatouille) Tarifi Nasıl yapılır?
Patlıcanları kabuklarını soymadan ince ince dilimleyin.
Tuzlu suda 15 dakika kadar beklettiğiniz patlıcan dilimlerini süzüp kurulayın.
Kabakları ve kapya biberleri de aynı şekilde dilimleyin.
Tüm sebzeleri derin bir kaseye alıp zeytinyağı, tuz ve baharatları üzerine ekleyin ve harmanlayın.
Varsa döküm tavayı yoksa fırın kabını yağlayıp sebze dilimlerini patlıcan-kabak-biberi sırasıyla birbirinin üzerini kısmen kapatacak şekilde dizin.
Kalan zeytinyağını da üzerine gezdirin.
Fırını 190 dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra yemeği fırına verin ve yarım saat kadar pişirin.
Diğer yandan ratatouille (ratatuy) sosunu hazırlamaya başlayın.
Sosu için somatesleri kabuklarını soyup rendeleyin.
Soğanları ve biberleri küp küp doğrayın.
SArımsakları da ezdikten sonra bir sos tavasında yağı kızdırıp soğan, biber ve sarımsakları kavurmaya başlayın.
Ardından salçayı ve domatesi ekleyin.
Sos kıvamına geldiğinde baharat ve tuzunu attıktan sonra fırından çıkardığınız ratatuy'un üzerine gezdirin.
Son olarak kaşarı rendeleyerek en üste serpiştirin ve sıcak sıcak servis edin.
Afiyet olsun…