İzmir köfte tarifi
Köftenin bir çok yörede farklı tarifle ve adla yapıldığına şahit olmuşsunuzdur. Biz tercihimizi İzmir'den yana kullandık ve nefis domates sosuyla İzmir köftesinin tarifini sizin için hazırladık. Yapımı oldukça kolay ve sizi yormayacak cinsten. Akşama köfte yapmaya karar verdiyseniz kuru bir köfte yapmaktansa o köfteye güzel bir soluk getirip domates sosuyla İzmir köfteye bir şans verin deriz.
Yapımı için malzemeler
- 500 gram orta yağlı koyun kıyması
- 3-4 adet domates veya 3 çorba kaşığı tuzsuz domates salçası
- 4-5 adet patates
- Sıvı yağ
- 3 dilim bayat ekmek içi
- 1 adet soğan
- Yarım demet maydanoz
- Karabiber
- Kimyon
- Tuz
İzmir köfte tarifi Nasıl yapılır?
Kıymayı iki kere çektirip içine rendelenmiş soğan, ufalanmış ekmek içi, tuz, karabiber, kimyon ve maydanozu koyun.
Bunları iyice yoğurduktan sonra elinizi ıslatarak oval şekilde yuvarlayın.
Patatesleri soyup elma dilimi ya da yuvarlak dilimler kesin.
Tavaya sıvı yağı koyup ocağa alın ve kızdırın.
Patatesleri bu yağda hafifçe kızartıp bir tepsiye dizin.
Daha sonra aynı yağda köfteleri de hafifçe kızartıp patateslerin üzerine koyun.
Tavada kalan yağa, kabukları soyulmuş, küp şeklinde doğranmış domatesleri (veya sulandırılmış domates salçasını) koyup suyunu çekene kadar kavurun ve bir bardak su ilave edip kaynatın.
Bu kaynatılan suyu tepsideki köftelerin üzerine dökün.
Üzerini kapatıp 15 dakika ocakta ya da fırında pişirin.
Servis tabağına patateslerin üzerine köfteleri çıkartıp servis yapın.