GeriSebze Yemeği Tarifleri Etsiz kapuska tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Etsiz kapuska tarifi

Etsiz kapuska tarifi

Lahana kış mevsiminin gözde sebzelerinden. Özellikle ocak ayı lahana yemek için en doğru zaman. Lahanayı her haliyle sevenler için, çok pratik ve tadına doyulmayacak etsiz kapuska tarifi bütün detayları ile aşağıda… Hele bir de içine biraz acı kattınız mı tadına doyum olmayan etsiz kapuska yemeğine bayılacaksınız.

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 1 kilogram lahana
  • 1 kaşık tereyağı
  • 1 kaşık sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı bulgur ya da pirinç
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3 su bardağı kaynar su

Etsiz kapuska tarifi Nasıl yapılır?

  • Tereyağını tencereye koyun ve üzerine sıvı yağı ekleyin. Soğanı ve domates salçasını sırayla kavurun. Üzerine lahanayı doğrayıp, iyice karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte pişrmeye başlayın.
  • İlk 15 dakika kendi suyunu çekerek pişmesine izin verin. Daha sonra 3 su bardağı kaynar su ekleyin. Tuz, pul biber ve karabiber de ekledikten sonra kullanacağınız bulgur ya da pirinci ilave edin. Tencere kaynamaya başlayınca, kapağını kapatın.
  • 20-25 dakika daha kısık ateşte pişirin ve kapuska yemeğiniz hazır. İstediğiniz zaman servis edebilirsiniz.

Kapuska Çeşitleri

Tencere yemekleri içerisinde lahana ile yapılan yemekler ayrı bir yere haiz. Lahana dolmasından başlayarak kapuskaya uzanan leziz tarifler lahanayı bizlere daha çok sevdirmeye devam ediyor. Türk mutfağının klasik yemeklerinden biri olan kapuska her evde mutlaka pişirilen tatlardandır. Küçükken fazla sevilmese de ilerleyen yaşlarda değeri daha çok bilinen yemeklerimizden. Kapuska dilimize Rusçadan geçen bir kelimedir. Anlamı ise tahmin edileceği üzere lahanadır. Kapuska çeşitleri denildiği zaman ise akla etli, kıymalı ya da kıymasız ve zeytinyağlı kapuska geliyor.

Kapuska Püf Noktaları

Kocaman lahanaların dış yaprakları ile nefis lahana sarmaları yapılırken geri kalan iç kısmı ile harika bir kapuska yemeği pişirmek mümkün. Pratik ve ekonomik bir yemek olan kapuskanın öne çıkan bir diğer özelliği ise oldukça besleyici olması. Lahananın sebze olarak içeriğindeki besin değerleri düşünüldüğünde bu husus daha net olarak anlaşılabiliyor. Genellikle kıyma ve lahananın eşsiz birleşimi ile ortaya çıkan kapuska çeşitli püf noktaları ile daha da leziz bir tencere yemeği haline geliyor.

Lahana sarması yapmak için lahana seçen kişiler, bastırınca yumuşak olan lahanaları tercih etmeli. Eğer kapuska gibi yemek yapmak için lahana alımı yapacak iseniz sert olan lahanaları satın almaya özen gösterin. Doğru lahana ve malzeme seçimi kapuska yemeğinin de ana püf noktası. Zeytinyağlı kapuska hazırlamayı düşünenler ise hafif ılıdıktan sonra zeytinyağını yemeğe ilave etmelidir. İçerisine konulacak toz şeker de sebzelerin tadını daha çok ortaya çıkan püf noktalarından biri. Pişirme esnasında kokusunu alması için içerisine bir dilim yeşil elma ile elma kabuğu eklenmesi öneriliyor.

Kapuska Yemeğini Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Kapuska, Rus ve Slav mutfağında Türk mutfağında alışılagelen kapuskadan biraz farklı hazırlanıyor. Türk mutfağında kapuska, lahana ve et ile yapılan bir yemek olarak tanınıyor. Kapuska, Türk mutfağında kavrulan ete çiğ lahananın eklenerek yahni yöntemi ile pişirilmesi şeklinde çoğunlukla hazırlanıyor. Kıyma veya kuşbaşı etler soğanla kavrulduktan sonra bir miktar salça ya da domates ekleniyor. Pişen karışıma acı biber de katılır. Etle pişirilen bu harca ince kıyılan lahanalar ilave edilir ve üzerini örtecek kadar su dökülür. Lahana pişene dek ateş kısıktır. Yemeğin suyu acı ve kırmızıya çalarken lahanalar ise püre yumuşaklığında olmamakla birlikte yumuşaktır.

Kapuska yemeğini hazırlarken et yerine kıyma da tercih edilebilir. Bu tercih damak tadına göre değişir. Daha dolgun bir tat elde etmek için etli karışıma sarımsak eklenmesi lezzet önerileri arasında yer alıyor. Yemeğin suyu içinse et suyu ya da sebze suyu kullanımı lezzeti artırmaktadır. Kapuskanın daha besleyici olması için içerisine bulgur, nohut, mercimek, pirinç gibi bakliyatlar da eklenebilmektedir. Renk vermesi amacı ile acı ya da tatlı doğranmış kırmızı dolmalık biber ilave edilebilir.

Kapuska Sunumları

Kapuska yemeği pişirenler, kapuskanın sunumu için neler yapabileceklerini merak ederek araştırıyorlar. Her ne kadar klasik bir yemek olan kapuskanın kendine has özel bir sunumu olmadığı belirtilse de kapuskanın sulu bir yemek olması itibari ile çukur tabakla servis edilmesi tavsiye ediliyor. Bununla birlikte kapuska yemeğinin yanında sirke ya da limon suyunun servis edilmesi önerisi dile getirilen sunum fikirleri arasında öne çıkıyor ve uygulanıyor. Servis için yoğurt ile pul biber ilavesi ise yine çoğunlukla tercih edilen sunumlardan.

Kapuska Kaç Kalori?

Kapuska; B grubu vitaminleri, demir, potasyum, protein ve folik asit açısından oldukça zengin bir yemek. Etli sebze yemeği kategorisinde uzmanlar tarafından belirli miktarlarda olmak kaydıyla hem öğle hem de akşam yemeklerinde tüketimi tavsiye ediliyor. Kapuskanın 100 gramında 59 Kcal kalori mevcuttur. Bir porsiyon yani 200 gramında ise 118 kalori vardır.

Kapuska Kilo Aldırır mı?

Kapuskaya dair yanıtı en çok merak edilen sorularında başında kapuska kilo aldırır mı sorusu geliyor. Kapuska yemeğinin kalori miktarı çok fazla değil. Düşük kalorili ürünlerden biri olarak kilo yapmadığı belirtilmektedir. Yalnız buna dayanarak aşırı miktarda kapuska tüketimi ise diğer yemeklerin çok fazla tüketilmesinde olduğu gibi yanlış olmaktadır. Bununla beraber diyetisyenlerin belirlediği beslenme programlarına riayet etmek koşulu ile haftada 3 kere öğünlerde kapuska yemeğine yer verilmesi uygun olup kapuskanın besin değerlerinden etkili bir biçimde faydalanmayı da sağlayacaktır.