Etsiz çiğ köfte tarifi
Etsiz çiğ köfte tarifi sayesinde son dönemlerin en favori sokak lezzetlerinin başında gelen çiğköfte nasıl yapılır öğrenebilirsiniz. Her köşe başında bir çiğ köfteciyle karşılaşmak mümkün ancak siz bu lezzeti mutfağınıza taşımak istiyorsanız ve ihtiyacınız olan sadece bir tarifse doğru yere geldiniz. Tüm ayrıntılarıyla etsiz çiğ köfte yapımı ve malzemeleri aşağıda yer alıyor..
Yapımı için malzemeler
- 4 su bardağı ince bulgur
- 2 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı domates salçası
- 4 yemek kaşığı biber salçası
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı toz biber
- 1,5 buçuk yemek kaşığı isot
- Taze soğan
- Maydanoz
Etsiz çiğ köfte tarifi Nasıl yapılır?
- Genişçe bir kaba bulguru, salçaları ve baharatları yoğurmak için alın.
- Soğan ve sarımsağı robottan veya rendeden geçirerek püre şekline getirin.
- Soğan ve sarımsağı da bulgura ekleyip 2 yemek kaşığı sıvı yağı da ilave ederek yoğurmaya başlayın.
- Bulgur ile diğer malzemeler bir bütün haline geldikten sonra üzerine hafifçe su döküp çiğ köfte rengini ve şeklini alana kadar yoğurun.
- Köfteniz kurudukça su eklemeye devam edin.
- Çiğ köftenin yumuşadığını elinizle hissettikten sonra tadına bakarak tuzunu ve baharatını damak zevkinize göre ayarlayın.
- En son maydanoz ve taze soğanı ilave edip birlikte bir kere daha yoğurun.
- Elinizle parçalar koparıp sıkıp şekil verin.
- En son olarak yeşillikler ve limon dilimleriyle süsleyip servis tabağına alın.
Çiğ Köfte Çeşitleri
Ülkemizin geleneksel lezzetlerinden birisi olan çiğ köfte, kimileri için yalnız bir yiyecek değildir. Aynı zamanda bir tutkudur. Çiğ köftenin geçmişi 4000 yıl öncesine dayanmaktadır. Adıyaman'ın yöresel yemeklerinden biri olarak geçer. Tarihi de Adıyaman'a dayanmaktadır. Orada daha çok etli çiğ köfte yapılsa da ülkemizin genelinde bulgurdan da çiğ köfte yapılmaktadır.
Çiğ köfte özünde, marul arasında konur ve biraz limon suyu sıkılarak tüketilmektedir. Uzun zamandır lavaş arasında yenilen çiğ köfteye limon suyu, marul ve diğer yeşillikler, ekstra acı soslar ve nar ekşisi eklenmektedir. Günümüzde ise geleneksel Meksika yemeği olan Tako ile harmanlanmaktadır.
Çiğ Köfte Püf Noktaları
Yapılan yöreye göre değişen çiğ köfte tariflerinde, önde gelen Adıyaman ve Malatyalı ustalar bazı püf noktaları anlatıyor. Adıyaman'da ve çevresindeki illerde çiğ köfte, her ustanın elinde farklı şekilde yoğruluyor. Tariflerde dikkat edilmesi gereken nokta ise malzemelerin sırasıdır.
İyi bir çiğ köfte yapmak için önce et sonra soğan sonrada sarımsak ve salça eklenerek iyice yoğrulması gerektiği söyleniyor. Ardından da karşımın üzerine esmer bulgur ekleniyor. Daha sonra eklenecek malzemelerde suyla yoğrularak, çiğ köfte içine ekleniyor.
Çiğ Köfteyi Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri
Çiğ köfte ustaları, yaptıkları çiğ köftelerin içerisine en az 25 baharat eklediklerini söylüyorlar. Bu baharatlar çiğ köftenin çok daha lezzetli olmasını sağlıyor. Yapılan çiğ köftenin lezzetini arttırmak için bazı baharatlardan yararlanabilirsiniz. Özellikle çiğ köftenizin karışımına isot pul biber, kişniş, kimyon, yenibahar ve karabiber ekleyebilirsiniz.
Çiğ köftenin içeriği kadar üzerine dökülen soslar da oldukça önemlidir. Nar ekşisi ve limon suyunun yanı sıra acı soslar, burger sosu, Afrika sosu ve klasik çiğ köfte sosu katabilirsiniz. Çiğ köftenin lezzetini arttıran diğer bir seçenek ise sunumu esnasında yanına konabilecek malzemelerdir. Başta marul ve maydanoz olmak üzere; roka, domates, mısır, havuç, taze nane, salatalık turşusu, közlenmiş biber ile servis edebilirsiniz.
Çiğ Köfte Sunumları
Bir yiyeceğin lezzeti kadar sunumu da oldukça dikkat çeker. Hemen hemen herkes görselliğe önem verir. Bir yiyeceği yiyip yememek konusunda ilk kararı görünüşüne bakarak değerlendirirsiniz. Bunun bir ön yargı olduğunu düşünenler de elbette vardır. Fakat bu değişmez bir tutumdur.
Çiğ köfte sunumlarında genellikle geniş bir tabağa yan yana dizilim ve ortasında çeşitli yeşillikler yerleştirilerek servis edilir. Lavaş, sos ve diğer malzemeler ise ekstradan masaya konur. Bu sunum en ideal sunumlardan biridir.
Çiğ Köftenin Faydaları Var mıdır?
Çiğ köfte deyip geçmemek lazım, etle yapılan çiğ köftenin pek çok faydası vardır. Etin sağladığı faydaların yanı sıra, pek çok fayda isot pul biberden gelmektedir. Ayrıca içeriğinde kullanılan baharatlar ve çiğ köftenin yanında tüketilen yeşillikler de oldukça sağlıklıdır. Çiğ köfte aynı zamanda bulgur ile yapılır. Bulgur, tok tutan lifli bir baklagildir. Tüm bunların karışımı sonucunda çiğ köfte;
Bağışıklık sistemini güçlendirir,
İsotta bulunan Fenolin adlı antioksidan madde felç riskini azaltır ve kalbe iyi gelir,
Kanser olma riskinden korur,
Kötü kolesterolü düşürür,
Bağırsak, prostat ve rahim kanseri riskini azaltır,
Kalp-damar sağlığını olumlu yönde etkiler,
Folik asit içermektedir, bu yüzden de başta hamile kadınların tüketmesi önemlidir,
Çocukların beyin gelişiminde etkilidir,
Şeker hastalarına iyi gelir,
Zayıflamaya yardımcı olur,
Grip ve nezle gibi soğuk algınlığı hastalıklarının ilacı niteliğindedir.
Çiğ Köfte Kaç Kalori?
Çiğ köftenin etsiz iken besin değeri; 100 gramında 181 kcal, günlük değeri ise %9.1'dir. Çiğ köfte içerisinde kullanılan bulgur yalnız suyla ıslatılmakta ve yoğrulmaktadır. Bulgurun özelliklerinden biri doyurucu olmasıdır. Tüketen kişiye tokluk hissi verir. Kilo kontrolünü sağlayan bulgurun içeriğinde ise yüksek miktarda lif vardır.
Çiğ Köfte Kilo Aldırır mı?
Çiğ köftenin içeriğinde bulgur, orijinalinde ise et kullanılır. Tarif içerisinde baharat ve yağ oranı makul seviyede tutulduğunda kilo aldırmaz. Aksine içerisinde isot kullanılırsa, kilo vermenizi sağlayan bir yiyecektir. Standart şekilde tüketilen bir porsiyon çiğ köftenin içerisinde 400 kalori vardır. 400 kalori ise oldukça yüksek bir değerdir. Yanında tüketilecek yeşillikler ise kilo açısından problem yaratmaz. Sonuçta her şeyin fazlası zararlıdır ve kilo aldırır. Bu yüzden çiğ köfte sınırlı sayıda tüketilmelidir.