Analı kızlı tarifi
Analı kızlı Türkiye'nin en sevilen yemeklerinden biri. İçli köfte, bulgur köftesi, nohut ve parça eti bir araya getiren bu eşsiz yemek özünde Adana'ya ait ama Türkiye'nin dört bir yanındaki evlerindeki mutfaklarında da pişiyor. "Analı kuzulu" olarak da bilinen analı kızlı yemeğinin malzemeleri ve yapım aşamaları aşağıda. Afiyet olsun...
Yapımı için malzemeler
Köftelerin dış katmanı için:
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- 1 adet yumurta
- Tuz
- 3 yemek kaşığı un
- Ilık su
İçi için:
- 200 gram kıyma
- 1 orta boy soğan
- Toz kırmızı biber
- Tuz
- Karabiber
Çorba için:
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 200 gram haşlanmış et
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Sıvı yağ
- Tuz
Analı kızlı tarifi Nasıl yapılır?
Bulguru az miktarda ılık suyla ıslatın.
Biraz yumuşayınca içine salça ve tuz ekleyin.
Elinizi ıslatıp yoğurmaya başlayın.
Yumuşamaya başlayınca içine yumurta ve unu da ekleyip içli köfte hamuru kıvamına gelene kadar yoğurun.
Soğan ve kıymayı bir tavada kavurun.
Tuz, karabiber ve toz kırmızı biberini de ekleyip altını kapatın ve soğuması için bir kenara alın.
Bulgurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
İçli köfte gibi şekillendirip içine kıymalı harçtan doldurun ve kapatın.
İÇLİ KÖFTE NASIL YAPILIR? TÜM PÜF NOKTALARI İÇİN TIKLAYIN
Kıymanız bittikten sonra artan bulgurdan da misket boyunda köfteler yapın.
Suyu kaynatın.
İçine yarım limonun suyunu ve tuz ekleyin ve köfteleri içine atın.
Haşlanıp pişince çıkarıp kenara alın.
Başka bir tencereye biraz sıvı yağ ve salça koyup haşladığınız eti ve nohudu soteleyin.
Üzerine et suyu ekleyip sos kıvamına gelene kadar kaynatın.
Son olarak haşladığınız köfteleri de ekleyip bir taşım daha kaynatın. Yemeğiniz hazır!