Geçmişi 4 bin yıla dayanan çiğ köfte, Türkiye’nin vazgeçemediği lezzetlerden biri olmayı devam ediyor. Onlarca markanın, yüzlerce şube ile hizmet verdiği çiğ köfte sektörü hızla gelişti ve etsiz çiğ köfte yurtdışında da şubelerin açılmasıyla yabancılar tarafından tanındı ve çok sevildi.
#Çiğ KöfteBeş farklı kebapçıda tattıklarımı anlatacağım bu hafta... Kiminin muhammarasını çok seviyorum, kiminin çiğköftesini... Önder Ocakbaşı’nda Adana yassı şişte pişiyor, nefis. Tam kuzu ve gerçek zırh kıyma... Bıçak kesince dağılıyor. Tuzu ve biberi yerinde. Kuyrukyağı miktarı da beni tatmin etti. Ama içlerinde bir yer var ki ustası benim için kebap işinin ordinaryüs profesörü... Fikret Yılmaz Adana Ocakbaşı’ndan söz ediyorum. Buranın özellikle içliköftesini ve ciğerini de kaçırmayın. İçliköftenin içindeki dolgu, kuzu kafes ve but karışımı... Ciğer iyi temizlenmiş, lezzetli; kekiği, pul biberi, kimyonu ve kuyrukyağıyla dürüme sarıp yemek için ideal. Pek ciğer yemeyen kızım Ceylan Handan da sevdi.
#KebapDev künefeler, kebaplar, pirinç pilavı üstüne işkembe, balkabağı içinde ahtapot, yıllardır şerbetiyle tükettiğimiz klasik tatlıların üzerinde çikolata sosları… Adana kebabın, bonfilenin, burgerlerin, köftelerin ve her tür etin üzerinde bir çedar sosu şelalesi… Geçen hafta ‘Yemek Terörü’ adlı Twitter hesabı, ‘Star Wars kostümüyle cağ kebabı kesen bir ustanın videosunu paylaşıp “Halkımız artık normal sunum istemiyor. Bu olanların başka bir açıklaması yok çünkü” diye yazdı. Gerçekten öyle mi? Şeflerimize ve yemeklerimize ne oldu? Türk mutfağı çedar peyniri istilası altında mı? Yemeklerdeki bu dönüşüm nasıl başladı, neden artarak büyüyor, kalıcı olacak mı? Şeflere, gastronomi yazarlarına ve müşterilere sorduk.
#Star WarsNihayet iyi bir coffee shop da buldum Los Angeles’ta. Venice Beach’te, Intelligentsia Coffee. Güne başlamak için uygun çünkü kruvasanları da güzel. Tabii en önemlisi, nerede yemek yenileceği. Superba, Gjelina ve Chinois on Main’den geçen hafta bahsettim. İşte geriye kalanlar... (Los Angeles2. bölüm)
#Downtown LAAdana kebabı olağanüstü. Biberi, tuzu yerinde, dengeli bir lezzet. Zırh kıyması kullanılmış. Kuyrukyağı da lezzete derinlik katmış. Keza kuzunun küşlemesinden yaptığı et tava da olağanüstü. Domates, sivribiber, sarmısak... Tam sosuna ekmek banılacak cinsten...
#Adana Kebab