Güvercin, eski çağlardan bu yana hem manzum eserlerde hem de düz yazılarda kullanılan imgelerden biridir. Bazı eserlerde güvercin barışı ve adaleti simgeler. Bazı şiirlerde ise özgürlüğün, kimseye bağlı ve bağımlı olmamanın sembolü olarak kullanılır. Sebil ve Güvercinler şiirinin türü, içeriği, biçimsel özellikleri hakkında detayları derledik.
Türk edebiyatı belirli dönemlere ayrılmaktadır. İslamiyet öncesi Türk edebiyatı sözlü ve yazılı olarak iki kategoride incelenmektedir. İslamiyet kabulünden sonraki Türk edebiyatı ise divan, halk ve anonim olmak üzere incelenmektedir. Batı tesirindeki Türk edebiyatını da Tanzimat, Serveti Fünun ve Fecri Ati edebiyatı meydana getirmektedir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı da belirli bir zaman aralığını kapsamaktadır. Cumhuriyet dönemi yazarları kimlerdir, dönemin özellikleri nedir, Cumhuriyet dönemi yazarlarının eserleri ve kitapları nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimEdebi eserler manzum ve mensur olmak üzere iki başlıkta toplanır. Manzum eserler ise ele aldıkları konulara ve kafiye şemasına göre birçok türe ayrılır. Örneğin konusu aşk acısı, ayrılık ve özlem olan şiirlere lirik şiir denir. Toplumsal bir olayı, bir kurumu ya da kişiyi eleştirmek için yazılan şiirler ise taşlama ve hiciv olarak adlandırılır. Pastoral şiir nedir? Özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Pastoral Şiir Nedir? Özellikleri Nelerdir?Türk Edebiyatı, bulunduğu dönem ve özelliklerine göre çeşitli gruplara ayrılmıştır. Günümüze en yakın döneminde de Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı şeklinde karşımıza çıkıyor. Türk edebiyatındaki akımlar özellikle Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde yurt dışına gönderilen aydınlar ile başladı. Bu aydınların Avrupa devletlerinden öğrenmiş olduğu yenilikler toplumda edebiyatın kendi içinde farklı dönemlere ayrılmasını sağlar. Cumhuriyet dönemi şiir özellikleri nelerdir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Cumhuriyet Dönemi Şiir Özellikleri Nelerdir?Edip Cansever’in Alev Ebüzziya’ya yazdığı mektupların gün yüzüne çıkmış olması önemli bir kültür ve edebiyat olayı. Her şeyden önce bir şairin dil harikası. Anlatım ve duyuruş yetkinliğinin zirvesi. Her tür sanat ve edebiyat dedikodusundan uzakta, adeta bir şairin mektup mektup kendisini inşa edişi.
#İki Satır İki Satırdır1 Nisan bu yıl perşembe gününe denk geliyor. Yeni başlangıçların mevsimi baharın gelişiyle birlikte doğa da yavaş yavaş uyanıyor. Bahar ayı nisanın gelişini kutlamak isteyen vatandaşlar, ünlü şairlerimizin ilkbahar şiirlerini çeşitli mecralar aracılığıyla paylaşılıyor. İşte nisan ayı ile ilgili sözler ve ünlü şairlerimizin ilkbahar şiirleri...
#Nisan Ayı İle İlgili SözlerTürk Edebiyatı, bulunduğu dönem ve özelliklerine bakılarak bazı gruplara ayrılmıştır. Günümüze en yakın dönem de Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, bu dönemin şairleri kimlerdir, şiir ve hikaye örnekleri nelerdir? İşte Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının özellikleri hakkında detaylı bilgiler.
#Cumhuriyet Dönemi Türk EdebiyatıAydınlık gerçekçilik türünün usta yazarı Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü’nün kitabı ‘Orhan Kemal - Eşe Dosta Selam’daki mektuplar Kemal’in iletişimde olduğu isimleri gözler önüne seriyor. Öğütçü, bu kitabın gelecekte Orhan Kemal hakkında yapılacak araştırmalara kaynak olacağını söylüyor.
#YazarCahit Sıtkı Tarancı, Cumhuriyet döneminin en önemli ve en başarılı şairleri arasında yer almaktadır. Şair, yaşamını yazmaya adamış olan biridir. Cahit Sıtkı Tarancı'nın, en meşhur eseri Otuz Beş Yaş şiiridir. Cahit Sıtkı Tarancı kimdir? Eserleri nelerdir? Kısaca hayatı hakkında tüm detayları derledik.
#Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir?Yedi Meşaleciler, Beş Hececiler'e tepki olarak ortaya çıkmışlardır. 7 meşaleciler, 1928'de yayınladıkları 'Yedi Meşale' adlı ortak kitapta yazılarını bir araya getirmiştir. 7 meşaleciler, Türk şiirine yeni ufuklar açmayı hedeflediklerini belirtiyorlardı. Peki, 7 meşaleciler nedir? Beş Hececiler'e tepki olarak ortaya çıkan 7 meşaleciler kimler?
#7 Hececiler Nedir?Bugünün İstanbul’u, bir şikâyet öznesi. Başımıza gelen pek çok şeyden yarı yarıya da o suçlu sanki... Oysa önemli şairlerimizin İstanbullu şiirleri, ‘şehre biraz insaflı olun’ der gibi... İş Sanat’ın 14 Ocak’taki ücretsiz şiir dinletisinde başrolde İstanbul var.
#İstanbulKonuları, izlekleri açısından hem kendi döneminin hem sonraki dönemlerin handiyse çizgi dışı bir şairi o... Yine de etki alanı alabildiğine geniş olmuş. Ortaokul öğrencisiyken çarpılıp kaldığım Ziya Osman Saba, bugün, yetmişimde, yine yoluma ışık tutanlardan. Dile getirilemeyecek bir ürperiş...
#Ziya Osman SabaBaşarılı oyuncu Kemal Uçar ile başrolünde olduğu son sinema filmi Bütün Saadetler Mümkündür filmi için bir araya geldik. Filmdeki karakterinden edebiyatla olan ilgisine, rol seçiminden yeni projelerine kadar tüm sorularımıza samimiyetle cevap verdi.
#Kemal Uçar: