Güncelleme Tarihi:
‘EVRİM TEORİSİ’ ÇIKARILDI
Eski müfredatta 12. sınıflarda yer alan ‘Hayatın Başlangıcı ve Evrim’ ünitesi programdan çıkarıldı. 10. sınıflardaki ‘Üreme’ ünitesinin yerine ‘Hücre Bölünmeleri’ adında yeni bir ünite geldi. Bu ünitede üremeyle ilgili içeriklerin büyük kısmı korunurken cinsel hastalıklarla ilgili başlığa yer verilmedi.
12. sınıf biyoloji dersinde yer alan ‘Hayatın Başlangıcı ve Evrim’ ünitesi yeni öğretim programında artık yok. 12. sınıfların son ünitesi ‘Canlılar ve Çevre’ oldu. Çok tartışılan ‘Evrim Teorisi’nin lise biyoloji müfredatından çıkarıldığı kesinlik kazandı.
15 TEMMUZ ve cihat anlatılacak
Sosyal Bilgiler dersi 7. sınıfta ‘Kültür ve miras’ ünitesinde Osmanlı Devleti’nin fetih siyasetini örnekler üzerinden analiz edileceği belirtilerek, “Gaza ve cihat anlayışı, istimâlet politikası, millet sistemi üzerinde durulur” denildi.
6. sınıfta ‘Etkin vatandaşlık’ ünitesi altında ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ne yer verildi.
KADINA ŞİDDET PROGRAMDA
Kadına şiddet kavramı programa girdi. Olumlu konu olarak pozitif ayrımcılık, ekonomik, siyasal ve toplumsal temsil; olumsuz olarak ise kadına şiddet ve cinsiyet ayrımcılığı gibi konular üzerinde durulacağı belirtildi.
FİZİKTE ‘ATOM BOMBASI’
Lisans Yerleştirme Sınavlarında (LYS) adayların en düşük ortalamalara sahip olduğu dallar arasında yer alan fiziğin müfredatına nükleer reaktörler ile atom bombasının yıkıcı etkileri de girdi. Nükleer silahsızlanmaya dünya barışı açısından vurgu yapılacak.
9. sınıf üniteleri arasına ‘Elektrostatik’ eklenirken, ‘Madde ve Özellikleri’ ünitesinden ‘Plazma’ konusu çıkarıldı.
10. sınıflarda ilk ünite olan ‘Basınç ve Kaldırma Kuvveti’nin yerine ‘Elektrik ve Manyetizma’ ünitesi geldi. 11. sınıfta ise ‘Kuvvet ve Hareket’ ile ‘Elektrik ve Manyetizma’ üniteleri olduğu gibi korundu.
12. sınıflarda radyoaktivite konusunda Marie Curie ve Wilhelm Conrad Röntgen’in çalışmalarına yer ayrılırken, Feza Gürsey, Asım Orhan Barut ve Behram N. Kurşunoğlu gibi atom fiziği alanında dünyaca tanınan Türk bilim insanları da eklendi.
10’UNCU SINIFA FELSEFE GELDİ
Felsefe dersi güncellenen programla birlikte 10. sınıftan itibaren işlenecek. Liseliler 10 ve 11. sınıflarda felsefe eğitimi alacak. Öğrenciler, 10. sınıfta felsefi düşünme ve felsefe bilgisinin özellikleriyle, sistematik felsefe de dikkate alınarak tanışacak. 11. sınıf felsefe dersi öğretim programında ise kronolojik bir sırayla felsefe tarihi bilgilerine yer verildi.
MARMARAY COĞRAFYA PROGRAMINDA
Yeni lise coğrafya öğretim programında doğal çevreyi kullanma konusunda Karadeniz Sahil Yolu, Maltepe Sahil Parkı, Avrasya Tüneli, Osman Gazi Köprüsü, Ordu-Giresun Hava Limanı, Marmaray ve BAE-Dubai Palmiye gibi örnekler verildi.
9. sınıftaki ‘Doğal Sistemler’ ünitesinde coğrafya biliminin gelişimine katkı sağlayan Türk bilim insanlarının yanında Müslüman bilim insanlarının çalışmalarına yer verilecek. Eski müfredatta Atatürk’ün denizle, tarımla, doğal kaynaklarla, ulaşımla ilgili görüşleri konuyla ilişkilendirileceği belirtilirken, yeni müfredatta bunlar yer almadı.
PROGRAMDA YOKLAR
Lise müzik dersi müfredatının 13 Ocak’ta askıya çıkan taslağında piyanist Fazıl Say’ın ismi yer almamış, Say da “Acı verici bir ayrımcalık” diyerek tepki göstermişti. Yeni müfredatta Say ile birlikte, İdil Biret, Suna Kan ve Cihat Aşkın’a da yer verilmedi.
12. sınıfta yer alan ‘Müzik Kültürü’ ünitesindeki ‘Ülkemizdeki Batı müziği yorumcularına örnekler’ kısmında “Ülkemizdeki Batı müziği yorumcularından Leyla Gencer, Ayhan Baran, Suna Korad, Vedat Kosal gibi önemli sanatçıların konserleri, posterleri, fotoğrafları, ses ve görüntü kayıtlarına ait kaynaklardan yararlanılarak tanıtılır” ifadesi yer aldı.
Türk müziğinin temel unsuru olan ‘makam’ da müfredata girdi. İlkokul müzik müfredatında ise Atatürk’ün müziğe verdiği önem, müzikle ilgili temel görüşleri, sevdiği türkü ve şarkıların işlenmesi istendi.
ATATÜRK KAZANIMLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMADI
YENİ müfredatta, taslak halinde tartışma yaratan Hayat Bilgisi dersinin Atatürk’e ilişkin kazanımlarında değişiklik yapılmadı. Buna göre 1. sınıfta öğrenciler Atatürk’ün hayatını bilecek. 2. sınıfta öğrenciler Atatürk’ün çocukluğunu araştırırken, derste Atatürk’ün başarılı bir öğrenci olması, ailesine değer vermesi ve çocukluk anıları üzerinde durulacak. 3. sınıfta ise Atatürk’ün kişilik özelliklerini araştıracak olan öğrenciler, Atatürk’ün arkadaşlarıyla iş birliği içerisinde çalışması; başkalarının görüşlerine değer vermesi; kararlılık, akıl yürütme, inandırıcılık ve insan sevgisi özellikleri üzerinde duracak.
OYUN BAĞIMLILIĞI VE OBEZİTE
5. ve 6. sınıflarda okutulacak bilişim teknolojileri ve yazılım dersinde, internet, teknoloji ve oyun bağımlılığı anlatılacak.
Oyun ve fiziki etkinlikler dersi öğretim programı kapsamında ise öğrencilere obezite anlatılacak. Farkındalık oluşturmak için ‘Beslenme Piramidi’nden yararlanılacak.
12. sınıfta ‘Şiir’ ünitesinde öğrencilere “Dinî değerleri, geleneğe duyarlığı ve metafizik anlayışı öne çıkaran şiirler” okutulacak. Şiirler, Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt gibi şairlerden seçilecek. Ziya Osman Saba, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cahit Sıtkı Tarancı, Attila İlhan, Nâzım Hikmet, Erdem Beyazıt, İsmet Özel, Bekir Sıtkı Erdoğan, Aşık Veysel, Mahzuni Şerif şiirlerinden örnekler verilerek anlatılacak.
‘Haber metni’ ünitesine gazeteciliğin temelini oluşturan 5N 1K girdi. Öğrencilere 5N 1K temel habercilik terimlerinden (sütun, spot, manşet, tekzip, sürmanşet, asparagas, muhabir vb.) bahsedilecek.
Aynı ders kapsamında öğrenciler ‘Masal/fabl’ türü işlenirken ‘Mantıku’t-Tayr’, ‘Martı’, ‘Hayvan Çiftliği’ ve ‘Küçük Prens’ gibi eserleri okuyacaklar. (Gamze KOLCU/ ANKARA)