Farklı sunumları olan birçok farklı zihinsel bozukluk vardır. Genellikle anormal düşüncelerin, algıların, duyguların, davranışların ve başkalarıyla ilişkilerin bir kombinasyonu ile karakterize edilirler. Peki, zihinsel yetersizlikler nelerdir, işte zihinsel yetersizlik belirtileri ve nedenleri...
#Zihinsel Yetersizlik38 yıl boyunca size kendinizi ‘anormal’ hissettiren bir ortamda yaşadığınızı düşünün... Kimi zaman kabalıkla, kimi zaman da patavatsızlıkla suçlandığınızı. Üç dil bildiğiniz halde başarısız olarak nitelendirildiğinizi. AVM’lere giremediğinizi, hamile kadınlardan korktuğunuzu… Ve tüm bu ‘tuhaflıklar’ın bir açıklamasının bulunamadığını. 38 yaşında otizm tanısı alan Burçak Akdeniz hayat öyküsünü anlattı.
#OtizmACTH (adrenokortikotropik hormon) Vücutta oldukça önemli işlevleri olan hormonların en önemlilerindendir. Hipofiz bezi tarafından salgılanıyor. Biyolojik stres açısından çok önemli olan bu hormonların yeterince salgılandığını öğrenmek için ACTH testi yaptırabilirsiniz. İşte ACTH testi ile ilgili tüm detaylar…
#ACTHDepreme psikolojik yönden hazır olmamız gerekiyor. Onun bir doğal afet değil, doğa olayı olduğunu kendimize hatırlatmalıyız. Klinik Psikologu Meltem Cıbır ve Psikolojik Danışman Tuğçe İnkaya, yaşadığımız toplumsal travmanın etikilerinin üstesinden nasıl geleceğini anlattı.
#DepremParanoid bozukluk beyinde ortaya çıkarak kişiler, iyi sonuçları kendi yetenekleri olarak değerlendirirken, kötü sonuçları şans faktörlerine bağlar. Paranoid kişilik bozukluğu, diğer insanların hareketlerini küçültücü ve tehdit edici olarak algılayan aşırı duyarlılıktır. Paranoid şizofrenide ise bu hastalığı yaşayanlar dengeli gibi görünseler de duygusal sorunlar, konuşmayla ilgili problemler ve katatonik belirtiler neredeyse hiç göstermezler. İşte, paranoid ile ilgili detaylar.
#ParanoidÇok nadir görülen bir enzim hastalığıyla mücadele eden 9 yaşındaki Çınar Mert Yıldız’ın annesi Tuğba Yıldız, “Benim elimde bir umudum var. Çınar’ın yaşıtları gibi okula gitmesi ve koşup oynaması, Danimarka’dan temin edilebilen 90 bin euro’luk ilaca bağlı” dedi.
#Ayça Gözde ÇETİNÇocuk bakımı, ev ve iş arasında sıkışan anneler pandemi sürecinde iyice zorlaşan koşullar sebebiyle ‘karar verme yorgunluğu’ yaşıyor. Birçoğu havlu atma noktasına geldi! Uzmanlar annelerin durumunun sadece tükenmişlik sendromuyla açıklanamayacağının altını çiziyor ve “Anneler ihanete uğramış hissediyor” diyor. Çocuk bakımı ve ev işlerinde sahada olmayan babalar, esneklik sağlamayan işverenler ve zayıf kalan toplumsal destek sistemleri başlıca sebepler. Annelerle ne yaşadıklarını konuştuk, uzmanlardan da konuyla ilgili öneriler aldık...
#AnnelikSpiritüel yazar ve eğitmen Esra Özkalkan’ın “Uyan Aç Kalbini” adlı ilk kitabının ardından çıkan yeni eseri “Sera’dan Süreyya’ya” raflarda yerini aldı. Özkalkan, ikinci kitabında bu kez okuyucularını sürükleyici hikayesi eşliğinde yüksek farkındalığın sırrına açılan bir yolculuğa çıkarıyor.
#Esra ÖzkalkanYuval Noah Harari bir tarihçi ama ona geçmişten çok gelecek soruluyor. Salgın patlak verdiğinde CNN, Financial Times, Time hemen onun kapısını çaldı, pandemiyle ilgili görüşlerini öğrenmek istedi. Biz de Harari’yle yeni kitabı vesilesiyle konuştuk. COVID-19’un bırakacağı izlere ilişkin sorularımızı her yıl girdiği iki aylık sessizlik inzivasından hemen önce yanıtladı.
#Yuval Noah HarariHayal ediyoruz, çalışıp çabalıyoruz ve bazen tam da ‘Yaklaştım’ dediğimiz anlarda her şey ellerimizden kayıp gidiyor. Peki ama neden? Neden bir türlü olmuyor ya da olduramıyoruz? Enerji Terapisti Zehra Köse ile Enerji Terapisti ve Yaşam Koçu Seçkin Zenginler anlatıyor.
#Hayaller Nasıl Gerçekleşir2005 yılında Emine Erdoğan’ın himayelerinde kurulan Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEM-DER), “Sıfır Atık” projesine destek amacıyla özel bir etkinliğe imza atıyor. “Artsın Eksilmesin Dönüşüm Pazarı” 6-8 Aralık’ta, derneğin Üsküdar’daki merkezinde kurulacak. Mobilyadan kıyafete yenilenen binlerce ürünün satışa sunulacağı etkinliğe günler kala TOGEM-DER Yönetim Kurulu Başkanı Saadet Gülbaran ile bir araya geldik. Herkese “Sizin kullanmadıklarınız başkasının hazinesi olsun” çağrısında bulunan Gülbaran, geri dönüşümün önemine dikkat çekti: “Çocuklarımıza güzel bir dünya bırakabilmemiz için, ne kadar az çöp çıkarırsak o kadar iyi.”
#Saadet Gülbaran2005 yılında Emine Erdoğan’ın himayelerinde kurulan Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEM-DER), “Sıfır Atık” projesine destek amacıyla özel bir etkinliğe imza atıyor. “Artsın Eksilmesin Dönüşüm Pazarı” 6-8 Aralık’ta, derneğin Üsküdar’daki merkezinde kurulacak. Mobilyadan kıyafete yenilenen binlerce ürünün satışa sunulacağı etkinliğe günler kala TOGEM-DER Yönetim Kurulu Başkanı Saadet Gülbaran ile bir araya geldik. Herkese “Sizin kullanmadıklarınız başkasının hazinesi olsun” çağrısında bulunan Gülbaran, geri dönüşümün önemine dikkat çekti: “Çocuklarımıza güzel bir dünya bırakabilmemiz için, ne kadar az çöp çıkarırsak o kadar iyi.”
#KelebekDil, kendimizi ifade etme biçimimizdir. Karşı tarafa iletmek istediğimiz mesajı Türkçe’ye uygun bir söz ve ses diziminde, anlamlı ve doğru seçilmiş sözcüklerle ve-veya jestlerle aktarmamızdır. Mesajı sözlü ifade ettiğimizde konuşmayı, sözel olmayan biçimde ifade ettiğimizde ise vücudumuzu, işaretleri ve jestleri kullanırız. Gecikmiş konuşma ise bir bozukluk değil, ama dil veya konuşma sisteminin gelişmesinde yolunda gitmeyen durumların bir göstergesidir.
#Konuşma BozukluğuOtizm nedir? Otizm tanısı nasıl konur? Otizmin nedenleri nedir? Otizmli çocuklar neler yapabilir? Otizmli çocuklar neler yapamaz? Otizmli çocuklar nasıl eğitim almalı? Otizm belirtileri nelerdir? Otizm tedavisinde hangi yöntemler kullanılıyor? Otizmli çocuğu olan ailelere öneriler neler?
#OtizmFutbolcu Arda Turan’ın geçen hafta Milli Takım uçağında gazeteci Bilal Meşe’ye saldırısı büyük yankı uyandırırken Türk futbolu son yıllarda şiddet içerikli bu tür vakaları çok gördü. Peki bir centilmenlik alanı olarak görülen spor, nasıl oluyor da kavganın, şiddetin merkezine oturuyor? Konuyu kişi kişi değerlendirmektense bilimsel olarak ele almak için Milli Takım ve Galatasaray’da yıllarca psikolojik danışmanlık yapan Prof. Dr. Acar Baltaş’la konuştuk. Baltaş’a göre sorun hocalardan başlıyor.
#GazetehaberleriKariyer hedefleri olan annelerin kafasındaki “İyi bir anne miyim, nasıl iyi anne olurum?” sorularına yanıt arayan uzmanlar, “Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın, eve gelirken çocuğunuza hediye almayın. Eşinizle işbölümü yapın, aşırı sorumluluk üstlenmeyin” gibi önerilerde bulundu.
#KariyerDr. Yaşar Yılmaz: 'Arınmak, daha az iş kaygısı, daha az endişe, daha az üzüntü, daha az alışveriş, daha az televizyon, daha az bağırmak, daha az şikâyet etmek ve daha az yemektir. Göreceksiniz bu ve benzeri isteklerinizden arındıkça daha genç, daha huzurlu olacaksınız. Güzelleşeceksiniz.'