Farklı sunumları olan birçok farklı zihinsel bozukluk vardır. Genellikle anormal düşüncelerin, algıların, duyguların, davranışların ve başkalarıyla ilişkilerin bir kombinasyonu ile karakterize edilirler. Peki, zihinsel yetersizlikler nelerdir, işte zihinsel yetersizlik belirtileri ve nedenleri...
#Zihinsel Yetersizlik38 yıl boyunca size kendinizi ‘anormal’ hissettiren bir ortamda yaşadığınızı düşünün... Kimi zaman kabalıkla, kimi zaman da patavatsızlıkla suçlandığınızı. Üç dil bildiğiniz halde başarısız olarak nitelendirildiğinizi. AVM’lere giremediğinizi, hamile kadınlardan korktuğunuzu… Ve tüm bu ‘tuhaflıklar’ın bir açıklamasının bulunamadığını. 38 yaşında otizm tanısı alan Burçak Akdeniz hayat öyküsünü anlattı.
#OtizmACTH (adrenokortikotropik hormon) Vücutta oldukça önemli işlevleri olan hormonların en önemlilerindendir. Hipofiz bezi tarafından salgılanıyor. Biyolojik stres açısından çok önemli olan bu hormonların yeterince salgılandığını öğrenmek için ACTH testi yaptırabilirsiniz. İşte ACTH testi ile ilgili tüm detaylar…
#ACTHDepreme psikolojik yönden hazır olmamız gerekiyor. Onun bir doğal afet değil, doğa olayı olduğunu kendimize hatırlatmalıyız. Klinik Psikologu Meltem Cıbır ve Psikolojik Danışman Tuğçe İnkaya, yaşadığımız toplumsal travmanın etikilerinin üstesinden nasıl geleceğini anlattı.
#DepremGörülme sıklığı 2000 yılından beri yüzde 241 artan ve her 44 doğumda 1 görülen Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), dünyada görülme sıklığı en fazla artan gelişimsel yetersizlik grubudur. OSB, günümüzde sosyal etkileşim ve iletişim becerilerinde görülen yetersizlikler ve tekrarlı, kendini uyarıcı uygun olmayan davranışlar, duyusal girdilerin düzenlenmesinde sorunlar ile karakterize bir nöro-gelişimsel bozukluk olarak tanımlanıyor.
#Soru Ve Yanıtlarla OtizmSağlık Bakanlığı’nca, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele sürecinde alınacak tedbirler doğrultusunda, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde izolasyon odası veya alanı oluşturulacak, Kovid-19 teşhisi konulan hasta kişi o alanda kişisel koruyucu ekipman kullanan bir eğiticiyle izole edilecek.
#Sağlık BakanlığıÜlkemizde her sene liselere ve üniversitelere giriş sınavları yapılıyor. Milyonlarca gencin gelecek eğitim hayatı bu sınavlarla belirleniyor. Bu derece anlam yüklü olan bu sınavlar doğal olarak öğrencilerde büyük bir kaygı yaratıyor. Bu kaygı çok çalışkan, başarılı öğrencilerin bile korkulu rüyası oluyor. Çünkü sınav kaygısı öğrencilerin bildikleri soruları yanlış yapmalarına sebebiyet veriyor.
#SınavDil, kendimizi ifade etme biçimimizdir. Karşı tarafa iletmek istediğimiz mesajı Türkçe’ye uygun bir söz ve ses diziminde, anlamlı ve doğru seçilmiş sözcüklerle ve-veya jestlerle aktarmamızdır. Mesajı sözlü ifade ettiğimizde konuşmayı, sözel olmayan biçimde ifade ettiğimizde ise vücudumuzu, işaretleri ve jestleri kullanırız. Gecikmiş konuşma ise bir bozukluk değil, ama dil veya konuşma sisteminin gelişmesinde yolunda gitmeyen durumların bir göstergesidir.
#Konuşma BozukluğuOtizm nedir? Otizm tanısı nasıl konur? Otizmin nedenleri nedir? Otizmli çocuklar neler yapabilir? Otizmli çocuklar neler yapamaz? Otizmli çocuklar nasıl eğitim almalı? Otizm belirtileri nelerdir? Otizm tedavisinde hangi yöntemler kullanılıyor? Otizmli çocuğu olan ailelere öneriler neler?
#OtizmModern çağın en kaçınılmaz sorunlarından biri olan stresi yaşamayan birey yok denecek kadar azdır. Dünya kısa zamanda o kadar çok değişmiş ve yeni problemler ve yeni stres kalemleri yaratmıştır ki, bugün küçük bir çocukta bile stres gözlenmektedir. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, günümüzün vebası stresi ve başa çıkma yollarını sizler için anlattı.
#Stresle Başa ÇıkabilmekOtizm, doğuştan gelen ya da belirtileri yaşamın ilk üç yılında kendini gösteren karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluk olarak tanımlanıyor. Beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülüyor.
#OtizmKaygı pek çok yönetici tarafından performansı arttırmak için kullanılıyor. İş psikologları kaygının performans için gerekli ama dozunda olması gerektiğini söylüyor. Çalışanlarının kaygılarını yükseltip onları tehdit altında tutarak daha yüksek performans göstereceklerine inanan yöneticiler ise çalışanlarda sağlık sorunlarına yol açıyorlar.
#PerformansTürkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Dr. Şeref Özer, her geçen gün görülme sıklığı artan kanserin, hastalar üzerinde psikolojik etkisinin ağır ruhsal problemlere yol açabileceğini belirterek, “Kanser hastalarının yüzde 47'sinde değişik düzeyde ruhsal bozukluklar görülmektedir. Depresyonun kanser hastalarında görülme oranı yüzde 5-60 arasındadır. Hastaların yüzde 19'unda travma sonrası stres bozukluğu saptanmıştır” dedi.
ÖSS ve OKS’ye sayılı günler kala, çocuğunuzun davranışlarında sizi şaşırtan değişiklikler yaşanıyor mu? Çocuğunuz eskisine göre daha agresif tavırlar mı sergiliyor ya da sizlerle daha az iletişim kurmayı mı tercih ediyor? Şayet sınav yaklaştıkça, ‘Çocuğumu anlamakta zorlanıyorum!’ diyen ebeveynlerdenseniz, artık ‘sınav kaygısıyla’ tanışma vaktiniz geldi demektir.