Bu gece sevdiklerimizle bir araya gelip bol bol yiyip içeceğiz. Üstelik geç saatlere kadar ayakta kalacağız. Eğleneceğiz eğlenmesine ama muhtemelen yarın bazılarımızın başı ağrıyacak, midesi bulanacak. Yerimizden kalkmak istemeyeceğiz. Uzmanlar 2024’ün ilk gününü daha zinde geçirmek için bu şikâyetlerle başa çıkmanın yollarını anlattı.
#Melis YılmazHakiki Bergama tulumu bulup tatmamak, fırında kızarmış kuzu gerdanın kendi yağı ve suyundan sosunu kaşık kaşık içmemek günah işlemek olur... İzmir’de bir gün boyunca çok hızlı ama denediğim lezzetlerle beni çok mutlu eden güzel bir tur attım, yedi farklı restoran dolaştım.
#İzmirÖnceki yazılarda bahsettiğimiz gibi; Bursa Mutfağı daha çok Bursa esnafının icat edip sattığı yemekler ile tanınır. Ancak Bursa’da evlerde pişen yemek çeşitliliği de oldukça fazladır. Bu hafta hem lokantaların hem Bursa halkının pişirdiği, Bursa mutfağı yemek çeşitliliğini sizlerle paylaşmak istedim.
#BursaİYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçmenin velinimet olduğunu belirterek, “Bu unutuldu, ağalara bunu birlikte hatırlatacağız. Ben dahil, hepsi karşınızda ‘hazır ol’da duracak. Siz seçmensiniz. Seçmenin velinimet olduğunu anlatmak için yollardayım. Sizlerle el ele tutuşup seçimde sandıkta bu arkadaşları demokrasiyle göndereceğiz” dedi.
#Meral AkşenerBomontiada’nın şef restoranı Kilimanjaro, sezona yeni menüsüyle girdi. Akılda en çok kalacak tabaklardan biri, balık suyuyla yapılan çıtır gofretlerin arasındaki mavi kuyruk karides... İçindeki wasabi’li mayonez sos ve üzerindeki kereviz cipslerle ısıranı mest ediyor ama tost gibi elle yemeniz gerek, utanıp sıkılan kaybeder, benden söylemesi...
#KilimanjaroEmine Erdoğan’ın öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabının 4 Eylül’de yapılan tanıtım resepsiyonuna çok istediğim halde katılamamıştım. Yakın bir arkadaşımın kızının Urla’daki düğünü ile aynı güne denk gelmişti.
#Müge AkgünDomatesin, fasulyenin yazın çıktığını bilecek kadar eskide kalmış çocukluğum… Çok düşkündüm domatese, hala da düşkünüm. Annem salataya bugün bile bol domates doğrar, yeşilliği bırakıp domatese dadanacağımı bildiğinden… Buna rağmen domates tatsızlaştı mı elim gitmiyor almaya… Patlıcan ile biber Şile yazlarında bahçede anneannemin elinden çıkan nefis yoğurtlu kızartmalarla özdeşleşmiştir mesela… “Turfanda” yazısıyla manav tezgahlarında salınan mevsimin ilk çileğini rahmetli babam tereddütsüz eve taşırdı.
#Kış SebzeleriDiyetisyen Nur Tatlıoğlu, kış sebzelerinin kış aylarında vücudun ihtiyaç duyduğu mineral ve vitamin desteğini sağlayarak, hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyledi. Kış sebzelerinin doğal olarak, kış aylarında vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri bünyesinde bulundurduğunu belirten Tatlıoğlu, bu aylarda alınacak ıspanak, kereviz, brokoli ve pırasanın vücudu hastalıklardan koruyacağını ifade etti. Tatlıoğlu, kış beslenmesine dair şu bilgileri verdi:
#Kış Sebzeleri“Hazırlanması kolay olsun, ama tadından da yenmesin” diyorsanız tam olarak zeytinyağlı pırasadan bahsediyorsunuz. Birçok kişinin önce burun kıvırdığı daha sonra vazgeçemediği bu lezzeti yapmak bu ipuçlarını kullanarak çok daha kolay. İçindeki yüksek lif oranı sebebiyle hem doyurucu hem de kalorisi düşük olan bu yemeği akşama denemek isterseniz, “Zeytinyağlı pırasa nasıl pişirilir? Zeytinyağlı pırasa yapmanın püf noktaları nelerdir? Zeytinyağlı pırasa yapımında nelere dikkat edilmeli?” gibi tüm sorularınızın cevapları bütün detaylarıyla burada…
#Zeytinyağlı Pırasa Tarifi‘Muhsin Bey’de, ‘Arabesk’te, ‘Eşkıya’da hayranlıkla izledik onu. Dizileri; ‘Karanlıkta Koşanlar’, ‘Alacakaranlık’, ‘Hırsız Polis’, ‘Canım Ailem’ birer fenomen oldu. ‘Yazı Tura’, ‘Hayatımın Kadınısın’, ‘Ejder Kapanı’, ‘Benim Dünyam’ ve en son ‘Soğuk’ filmlerinde yönetmen koltuğuna oturdu. Geçen yıl ‘İçeride’ dizisinin Kudret’i olarak büyüledi izleyiciyi. Bunlar olup biterken hayatı ıskalamadı üstelik. Tekneyle uzun yolculuklara çıktı. Yemekler pişirdi dostlarına. Müziği hayatının vazgeçilmezi yaptı. Öyküler yazdı. Oğlu, yönetmen Can Yücel’le ‘dostluğu’ dillere destan... Dünyanın haline dertlenmeyi de ihmal etmedi, yoktan umut var etmeyi de... Bu röportajın sorularını yanıtlarken bir noktada, “Çok mu karamsar oluyor? Belki ‘Hafta sonu okur, neşeli sözler bekler’ endişeniz vardır, biraz iç açıcı şeyler anlatayım” dedi. Güneşle uyanıp gözünü açmadan denize atladığı, kahve kokusunun menemeninkine karıştığı yaz günlerini anlattı hayatın yitip giden güzelliklerine üzüntüsünü dile getirdikten sonra... Uğur Yücel’le, yeni dizisi ‘Nefes Nefese’ vesilesiyle buluştuk.
#Uğur YücelÜlkemizin mutfak kültürünün en değerli parçalarından biri hiç şüphesiz zeytinyağlı yemeklerdir. Daha çok Ege mutfağına ait olan bu leziz yemekler, öylesine hafif, öylesine sağlıklılardır ki bugün İstanbul'da yaşayan insanların da en fazla tükettikleri yemekler arasında yer alırlar. Bu tabii ki muhteşem zeytinyağlılarıyla dikkat çeken mekânlar sayesinde mümkün! İşte özlemini duyduğunuz zeytinyağlı yemeklere fazlasıyla doyacağınız 5 özel mekân.
#Ege YemekleriBeş ay boyunca Dominik’te büyük bir mücadele verdi. Aç kaldı, yalnız kaldı ama pes etmedi. Ve ipi göğüsleyerek ‘Survivor 2017’ birincisi oldu. Herkesin merak ettiği Ogeday Girişken’le yarışma biter bitmez buluştuk. Hayat hikâyesini, yaşadığı büyük dramı ve adadaki hayatı konuştuk.
#Survivor 2017’Nin Birincisi Ogeday GirişkenBedenimizi birikmiş kirlerden, zehirlerden arındırmak yani detoks yapmak günümüzde bir tür sağlık kontrolü-vücut bakımı haline geldi. İyi de nasıl yapılacak bu detoks? Nerede yapılacak? Kim yapmalı, kim yapmamalı? Hangi uzman(lar)ın kontrolünde olmalı? Yoksa bu kadar ince ayara gerek yok mu?..