Güncelleme Tarihi:
Grip virüsünün vücuda girmesi ile başlayan bulgular genellikle 7-10 günde iyileşme ile sonuçlansa da, bazen sinüzit, bronşit veya zatürree gibi bazı ciddi enfeksiyonlara yol açabiliyor. Bu nedenle grip ve soğuk algınlığına karşı küçük önlemler alarak korunmak, belirtiler başladığında da tedaviyi aksatmamak önem taşıyor.
Diyetisyen Aşkın Yüksel de enfeksiyon hastalıklarından korunmanın en önemli yolunun vücut direncini artırmaktan geçtiğini anımsatarak, bu havalarda özellikle A ve C vitamini ihtiyacımızın daha da arttığına işaret ediyor.
Tahta kaşık kullanın
Yüksel, C vitamininin hazırlama ve pişirme aşamalarında çok kolay yok olduğunu vurgulayarak, bu kaybı minimuma indirmek için şu önerileri verdi: "Sebze ve meyvelerin taze ve sulu olmasına dikkat edin. Yemekleri pişirirken tahta kaşık kullanın. Salataları yemek piştikten sonra hazırlayın ve hemen servis yapın. Limonu tüketileceği zaman kesip hemen kullanın. Sebzeleri geniş bir kapta yıkayın. Patatesi kabuklarıyla haşlayın."
Dengeli Beslenin
Vücudun ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ ve vitaminler yeterli olarak alınmazsa, vücut direnci düşer ve solunum organları mukozası da bu durumdan etkilenir.
Solunum yollarının nemli olması, virüs taşıyan damlacıkların etkisine karşı direnci sağlar. Bu bakımdan özellikle su içme ihtiyacının azaldığı kış mevsimi de dahil olmak üzere, her dönemde günde 8-10 bardak su içilmesi hayli işe yarar.
Düzenli spor yapın
Sağlıklı yaşamın bir parçası olan spor, gripten korunmak için de çok önemli. Yetişkin bir kişinin haftada 3 gün, günde 1 saat olmak üzere spor yapmasında fayda var.
Stres, vücut direncini azaltarak hastalıklara davetiye çıkaran en önemli etkenlerden biri. Bu nedenle, çeşitli yollarla stresten uzaklaşmak, sağlıklı kalmayı da beraberinde getirir.
Sigara içmeyin
Sigara da aynı stres gibi vücut direncini azaltır. Ayrıca virüs yüklü damlacıklar, sigara içilen ortamlarda, dumana yapıştıkları için hastalık yapıcı özellikleri artar.
Kalabalık yerlerde kendinizi korumaya çalışın
Toplu taşıtlar, sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlerde grip olan bir kişinin aksırması ile virüsler büyük bir hızla (160 km/saat) hareket ederek 3-4 metre uzağa yayılabilir. Bu tür yerlerde havalandırmanın iyi olmasına, temizliğe dikkat etmek gibi basit tedbirlerle gripten korunabilirsiniz.
Düzenli uyuyun
Bir gece uykusuz kalındığında, virüslere karşı savaşan vücut hücreleri yarı yarıya azalır. Mümkün olduğunca düzenli uyuyun, bu düzen bozulursa mutlaka telafi ederek vücudun uyku ihtiyacını karşılayın.
Kahvaltı
1 bardak havuç suyu
1 kibrit kutusu peynir
1,5 dilim ekmek
Domates, yeşil biber
Saat 10.00
3 mandalina
Öğle
140 gram dana rosto
3 kaşık püre
4 kaşık bezelye, havuç
1 dilim kepek ekmeği
Salata
Saat 16.00
3 kestane
Akşam
Yağsız domates çorbası
5 ızgara köfte
4 kaşık zeytinyağlı pırasa
1 dilim ekmek
Salata
Gece
1 elma
Kahvaltı
Ballı süt
1,5 dilim kepek ekmeği
Domates ve salata
Saat 10.00
Limonlu şekersiz çay
3 - 4 diyet bisküvi
Öğle
Mantar çorbası
Kıymalı ve pirinçli semizotu
Bir kase cacık
Salata
Saat 16.00
Şekersiz kuru kayısı kompostosu
2 diyet galeta
Akşam
Mercimek çorbası
2 yumurtalı menemen
1 dilim kepek ekmeği
Salata
3. GÜN
Kahvaltı
Limonlu şekersiz ıhlamur
2 ızgara sosis
1 dilim kepek ekmeği
Domates
Salatalık
Saat 10.00
2 havuç
Saat 16.00
1 greyfurt
1 havuç
Akşam
Ezogelin çorba
1 tavuk göğsü
4 yemek kaşığı içli pilav
Salata