Çanağında havuçlu, bezelyeli ve patatesli bir enginar görmeye tahammülüm yok. Bol soğan, taze soğan, arpacıksoğanı, limon suyu ve limon kabuğuyla pişiriyorum enginarları... Sonra zeytinyağı ekleyip ılımaya bırakıyorum. Bizim evde zeytinyağlı büyüklerden öğrenildiği gibi pişirilir. Bazılarının soğanı önceden zeytinyağında kavrulur, bazılarıysa tüm malzemeler üst üste tencereye konduktan sonra zeytinyağı eklenerek yapılır. Bazı zeytinyağlılar dolapta 1 gün dinlenirse daha lezzetli olur ve zeytinyağlı oda sıcaklığında yenir. Mesela barbunya, taze fasulye, domates soslu karışık kızartma ve imambayıldı...
#EgeŞeker hastalığı olarak da bilinen tip 2 diyabet, günümüzün en önemli sağlık problemleri arasında. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından sunulan verilere göre dünya genelinde 20 ile 79 yaş aralığında olan her 11 kişiden biri diyabet hastası ve bu sayının 2045 yılında 10’da 1’e yükselmesi bekleniyor. Bu hastalık, kişinin organlarını ve yaşamsal fonksiyonlarını etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Hastalığın gelişmesinde ise insülin salgısının bozulması ve insüline vücudun direnç göstermesi önemli rol oynuyor. Üstelik diyabet belirtileri çoğu vakada gözlemlenemiyor ve teşhis raslantısal olarak konuluyor.
#Sponsorlu İçerikSağlık ve lezzet deposu olan enginar İzmir'in en çok tüketilen yemeklerindendir. Karaciğeri yenileyen enginarın, Ege’de yapraklarıyla pişirilmesi makbul. Biz de bugün sizler için İzmir usulü zeytinyağlı enginar dolması tarifi hazırladık. İşte, enginar dolması nasıl yapılır merak edenlere, tarifin detayları...
#Enginar Dolması TarifiArapsaçı, ebegümeci, hardal otu, cibes... Ege otları da onlarla yapılan yemekler de saymakla bitmez. İster börek veya gözleme içine katın, ister kuzu etiyle yemeğini pişirin... Soğanla kavurup yoğurtla veya haşlayıp sarımsak-limon ve zeytinyağlı sosla servis etmek de mümkün. Bu otları artık sadece Ege’de değil, büyük şehirlerde de kolaylıkla temin edebiliyoruz, keza kabak çiçeğini de öyle... Ege otlarını ve kabak çiçeğini şefler anlattı.
#YeşillikBizim mutfağımızda enginarın kuzu etli ve terbiyelisi çok sevilir, zeytinyağlısı, dolması ve daha pek çok yemeği yapılır. Enginar göbeğine azıcık limon sıkıp çiğ halde yiyebilir veya salatalarınıza katabilirsiniz. Enginarın reçelini de yaparlar, hatta Seferihisar’da bir mekânın menüsünde tatlısı bile var.
#Enginar21 Mart gündönümüyle resmi olarak bahar başladı yarım küremizde... Her ne kadar karla tam olarak vedalaşmamış bölgelerimiz olsa da mutfağa taze bakla, enginar, kuşkonmaz girdiyse cemreler düşmüşçesine bir bahar havası yaşanır mutfağımda... Baharın tazeliğini tabaklarımıza taşıyacak pratik önerilerim var.
#EnginarEnginar, zeytinyağlı ve etli olarak tüketilmesinin yanı sıra sulu yemeklerde ve salatalarda da kullanılıyor. Enginar dolması da deneyebileceğiniz nefis bir seçenek. Lezzetli iç harcıyla tadına doyum olmayan bu yemek sofranıza renk katacak. Peki enginar dolması nasıl yapılır? İşte enginar dolması tarifi...
#Enginar DolmasıAkdeniz çevresindeki ülkelerin mutfaklarına sıkça kullanılan bottarga, özetle dışı balmumuyla kaplanmış balık yumurtasının İtalyanca ismidir. Kefal ya da orkinos balıklarla yapılan ve mumlu havyar olarak da bilinen bottarga, çok yoğun aroması nedeniyle az miktarda kullanılsa da benzersiz bir lezzete sahiptir. Peki bottarga nasıl yapılır, nasıl kullanılır? İşte merak ettikleriniz…
#Bottarga NedirEge mutfağında en çok çeşidi yapılan sebzelerden olan enginar, hem etli hem zeytinyağlı tüketiliyor. Bahar mevsimiyle birlikte pazar ve market raflarında yerini alan enginarın en güzel halini derledik: Enginar dolması. Peki, enginar nasıl pişirilir? Enginar dolması nasıl yapılır?
#Enginar Nasıl PişirilirYöresel ürünleri tüketiciyle buluşturmayı hedefleyen festivallere bir yenisi eklendi. Geçen hafta ilki düzenlenen Bodrum Acı Ot Festivali bundan böyle her yıl martta Ortakent’te tezgâh açacak. Festivali gezdik, Bodrum’un en lezzetli ve şifalı otlarını derledik.
#Bodrum Acı Ot FestivaliDolma bahsine geçen haftadan devam ediyoruz. Bu dizinin fikir babası Yılmaz Karakoyunlu. Üstelik annesi Melek Hanım’ın, bakır tencerede mangal üstünde pişen ince sarılmış lahana dolmasının tarifini de paylaştı. Ben de asma yaprağında enginar dolması tarifimi ekleyerek mevzuya katkıda bulundum