Daha 18 yaşındayken Heidelberg’de küçük bir döner büfesiyle iş hayatına atılan Şahin Karaaslan, ardından marketçiliğe yöneldi ve kısa sürede REWE marketler zincirinin 4 şubesinin sahibi oldu. REWE şube sayısını 8’e çıkarmayı hedefleyen Karaaslan, dört yıl önce de bakliyattan hazır yemeklere, çerezden zeytinyağına kadar 250’den fazla ürün yelpazesine sahip kendi gıda markası ‘delikatessa’yı kurdu. Başarılı iş insanı, tüm delikatessa ürünleri ile Alman gıda toptancısı REWE’nin raflarına girmeyi başardı.
#REWEZeytinburnu Sahilyolu üzerinde 11 ay önce açılan Şarküderya’da tam 2 bin 500 çeşit ürün var. Haftada 1 ton çömlek yoğurdu, ayda 1 ton pastırma satıyorlar. İçinde aktar bölümü de bulunan Şarküderya’da Andız pekmezi, zencefil, tarçın, bal ve zerdeçaldan yapılan Cücubat adlı afrodizyak karışım çok ilgi görüyor.
Türkiye’de yaklaşık 100 milyon civarında zeytin ağacı var. Bu topraklarda yüzyıllardır yetişiyor bu zarif, soylu ve güçlü nebat. Kutsal kitapların, efsanelerin, masalların ağacı. Eskilerini söküyoruz ama yeni ağaç dikmiyoruz. Doğru düzgün bakmıyoruz. Hálá sopalarla döverek indiriyoruz meyvesini. Hırpalıyor, yaralıyoruz. Ama bütün bunlara rağmen o ağaç bizi seviyor.
Çokyönlülüğü, etkileyici derecede uzun raf ömrü ve ekonomik oluşuyla lahana, kış mutfaklarının başkahramanı. Ancak kimilerince sosyal medyada ‘en sevilmeyen sebze’ ilan edilmişliği de var. Yalnız yaşayanlar ve küçük aileler için bitirmek sorun olabiliyor. Bütün bu önyargıları bir kenara bırakın ve bu mütevazı sebzeyle yapılabilecek haşlama, soteleme, ızgara gibi birçok farklı yöntemden birkaçını hafta boyu değerlendirmeyi deneyin.
#LahanaSağlığımıza dikkat etmek bazen zor ya da zahmetli gibi görünebiliyor. Ancak kendisini 20 yaş gençleştirmeyi başardığını söyleyen bir doktora göre, sadece 6 temel noktaya odaklanmak bile daha uzun süre sağlıklı yaşamamıza yardımcı olabilir.
#SağlıkYeni yıl soframızda her zaman iddialı bir ana yemek ve bolca meze çeşitleri olur. Bu masalar bazen abartılı bulunsa da pek çoğumuz için gelecek yılı bereketle, neşeyle, birlikteliğin huzuruyla taçlandırma heyecanının sonucudur. Peki, bu ziyafetten kalanlar... Hiçbir ürünü israf etmeden ertesi gün ve sonra yapılacak hindili güveçten tavuklu pizzaya hem pratik hem çok nefis önerilerim var.
#GÜLAY BARBAROS ALTANYeni yıl hareketi başladı, vitrinler ışıl ışıl... Herkes alışverişini yapıyor, sevdiklerine hediyeler alıyor. Yeni yılda hediye almak da vermek de çok güzeldir. Çam sakızı çoban armağanı... Ama sürprizlerle dolu yılbaşı sepetlerinin yeri her zaman ayrı. Farklı içeriklerde, farklı formlarda çok şık hediye sepetleri, kutuları bulmak mümkün. İster organik ürünlerle, ister klasikleşmiş tatlarla dolu olanları tercih edin.
#Pınar TahirlerYaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniEge mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Kök sebzelerin hepsi doğanın bize sunduğu bir hediye gibi. Her biri kendi benzersiz özellikleri ve lezzetiyle öne çıkıyor. Ekim ayıyla birlikte tezgâhlara gelen bu sebzeler içerdikleri vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlarla oldukça sağlıklı seçimler.
#Kök SebzeHasat zamanı bollaşan sebzeleri saklama yöntemlerinin en eskilerinden biri turşulama. Onlarca farklı çeşit ve yöntemi olan turşuların tam vakti. Kimi kısa sürede olan, kimi daha az bilinen farklı tariflerimi deneyin, hazırladığım ipuçları da iyi bir turşunun garantisi...
#TurşuSon yıllarda popüler olan yemek yarışmalarında sunumlarına farklılık katmak isteyenlerin ilk başvurduğu yöntem ‘renkli yağlar’ oluyor. Bu yağları evde yapmak, kendi sofralarımıza albeni katmak zor değil. Hem aromaları hem renkleriyle sofranızı şenlendirecek öneriler hazırladım.
#YağÇekirdekleri ve kabukları çoğu zaman çöpe atılan karpuzun her yerinin sağlık açısından faydası var. Kıymetini, içindeki vitamin ve minerallerden alıyor. Örneğin sağlığımız için pek çok katkısı olan çekirdekten kahvaltılık bar da yapabilirsiniz, vitamin dolu smoothie de...
#Karpuz