Sevgili lezzetsever dostlarım; bu hafta sizi yine Hatay’a doğru bir yolculuğa çıkarıp, İskenderun’un o enfes mezelerinin olduğu sofralara davet etmek istiyorum. Hatay’da ister bir restorana gidin ister bir evin sofrasına konuk olun, daha yemekler masaya gelmeden sıcacık, henüz dumanı üzerinde olan özel ekmeğiyle birlikte Hatay mezeleri gelir masaya. “Daha ne yiyeceğiz?” diye düşünmeden mezeler adeta bir görsel şölen yaşatır. Bu mezelerin başında da tabii ki cevizli biber ezmesi gelir. Yine Hatay mutfağına ait olan muhammara ile çok benzerlik gösteren cevizli biber ezmesi, muhammaranın aksine içine ekmek konulmadan hazırlanıyor. Türkiye’nin batısında ise acuka olarak adlandırılıyor.
#Cevizli BiberGelinim Mutfakta hellim peynirli yaprak sarma tarifi programı yakından takip edenler tarafından merak ediliyor. Vişneli, zeytinyağlı, etli yaprak sarmaya farklı bir yorum getirmek isteyenler, hellim peynirli yaprak sarma nasıl yapılır araştırmalarına hız kazandırdı. İşte, Gelinim Mutfakta hellim peynirli yaprak sarma tarifi ve malzemeleri...
#Hellim Peynirli Yaprak SarmaKuzey Ege’nin bereketli topraklarının sunduğu lezzetler, yazarımız şef Didem Şenol Tiryakioğlu’nun dokunuşuyla Nesil 1970’in menüsüne taşındı. Bu sezon D Resort Ayvalık’ın sadece konaklayanlara değil, tüm lezzet tutkunlarına açtığı restoranda keşkek üzerinde gelen arapsaçlı kuzu gibi seçenekler var…
#D Resort AyvalıkHer yıl aşağı yukarı birbirine benzer lezzetlerle donattığınız bir sofraya oturmaktan sıkıldıysanız veya bugün ne pişireceğiniz konusunda hâlâ biraz kararsızsanız işinin ehli bir şeften yardım almanın tam sırası... Aila* restoranın yetenekli şefi Kemal Can Yurttaş bizim için sunumları şık ve bir o kadar leziz bir yılbaşı menüsü hazırladı. Kuzu kaburgadan firik pilavına, kök pancardan Tarsus humusuna hepsi çok pratik tarifler veren şef, hindi ve tavuk pişirecekleri de unutmadı...
#Yılbaşı YemekleriYeni bir yılı umutla karşılamak; sevdiklerimizle bir araya gelmek, güzel lezzetler tatmak kadar rengârenk hediye paketlerini görmek için de sabırsızlanıyoruz elbette... Yüzleri gülümsetecek, gurmelerin kalbini tam 12’den vuracak o hediyeleri bulmak koşturmalı geçen aralık ayında zorlayıcı olabiliyor. Yeme-içme meraklılarına alınabilecek en iyi hediye önerilerini jürimize sorduk.
#Mutfak ÜrünleriYeni yıl sofrası hazırlarken denge önemli. Asitli yani sirkeli, ekşili salata ve mezeler kadar yoğun peynirlilerin veya peynir tabaklarının olmasını da seviyorum. Bazen közlenmiş kapya biberin içini hafif sirkeli, çam fıstıklı, kuşüzümlü bir tulum peyniri ezmesiyle dolduruyorum. Havuç taratoru ceviz, kuru cacığı bademle tatlandırıyorum. Fırınlanmış pancar da biraz yeşillik ve sirkeyle nefis oluyor. Elbette klasiklersiz olmaz... Amerikan salatasına biraz ezilmiş sarımsak, tarhun veya maydanoz eklemenizi öneririm. Humus da bence balkabağı püresiyle bambaşka bir hal alıyor.
#YılbaşıKumpir lezzeti ile pek çok kişinin severek tükettiği içeriğinde patates bulunan yiyeceklerden biridir. Kumpir uzun süreli pişirme tekniği ile içinin yumuşaması sonrasında çeşitli malzemeler ile eklenen yemeklerden biri olarak tüketilmektedir. Kumpiri daha lezzetli hale getirmek isteyen kişiler kendi sevdiği iç malzemeleri kullanarak kumpiri çeşitlendirmektedir. Kumpirin içine neler konur ve bu konulan malzemeler lezzetli yapar ayrıntıları ile derledik.
Yemeklerini severek yediğimiz tanınmış şeflerin profesyonel mutfak kariyerinden önceki ilk kılavuzları anneleri. Pek çok çocuk gibi yemek pişirmeyi onlardan izleyip öğrenirken akıllarında kalan tatları kimi zaman restoran menülerine de taşıdılar. Şeflerimize annelerinin elinden tatmaya doyamadıkları tariflerin hikâyesini ve püf noktalarını sorduk.
#ÇerkestavuğuAstrolog Aygül Aydın ve Dr. Ender Saraç’ın önerilerinin yer aldığı “2022 Astroşifa Ajandası” gezegen döngülerini, kozmik sistemde yarattığı enerjileri sağlık açısından değerlendiriyor. Saraç, tek bir öneriyle mükemmel bir sağlığa kavuşmanın mümkün olmadığının altını çizerken Aydın da dikkat edilmesi gereken tarihlerle 2022 yılının yol haritasını çiziyor.
#Aygül AydınYeni yıl yemeğimiz dolapta bir gün önceden hazırlanmış, fırına atılmayı bekliyor. 31 Aralık günü sadece atıştırmalıklarımızı ve mezelerimizi hazırlayacağız. Birkaç ekmek üstü, birkaç tane de bandırmalık sosumuz olmalı. Hem kendi yaptığım pratik tariflerimi hem de Çiy Restaurant’ın başarılı şefi Damla Özay’ın levrekli iki tarifini sizinle paylaşıyorum; hepsi yeni yıl sofranıza lezzet katacak.
#YılbaşıYüz yüze eğitim başladı; şimdi anne-babalar en çok çocuklarının beslenme çantasını düşünüyor. Yeterli ve dengeli beslenme, onların eğitime odaklanmaları için ihtiyaç duydukları enerjiyi de sağlar. Bunun için kantindeki hazır gıdalar ve fast food ürünler yerine, çantalarındaki sağlıklı alternatifleri seçmeleri lazım. O alternatifler neler olabilir?
#Fast FoodÇıtır çıtır, tazecik bir ekmeğin arasında çeşit çeşit malzeme... İster soğuk, ister sıcak; ister peynirli, ister etli... Kahvaltıdan akşam yemeğine, günün hemen her saatinde yenebilen, piknik sepetlerinin vazgeçilmezi sandviçler hayat kurtarıcı... Hem pratik hem doyurucu hem de içinde katman katman tatlar barındırıyor. Farklı çeşitler denemeyi seviyorsanız, jürimizin favori adreslerine bir göz atın.
#SandviçBugünlerde nereye baksak çeşit çeşit zayıflama listeleri... Her yaz aynı şey... Demek ki diyetler yapılıyor sonra da verilenler geri alınıyor. Eğer siz de her yaz diyete girmekten sıkıldaysanız beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Berrin Yiğit’in diyet yapıyormuşuz gibi hissetirmeyen önerilerine göz atın. Fazla kiloları kalıcı şekilde vermenin kişiye özel, sürdürülebilir beslenme ilkeleriyle mümkün olduğunu anlatıyorlar. Yiğit her yeni bilgiyi araştırmamızı söylüyor, Zafer’se “İki dilim pizzadan zarar gelmez ama haftada iki ‘kaçamağı’ aşmayın” diyor.
#GazetehaberleriBir kek kalıbından genellikle tatlı ürünler çıkmasına daha çok alışkınız. Bunun yanında bazen ters köşe yapıp fırına tuzlu bir keki verdiğinizde harika bir tarifle karşılaşıyorsunuz. İşte karşınızda yumuşacık zeytinli bir kek… Tabii sadece zeytinle kalmıyor aynı zamanda bol sebzeli bol vitaminli.
#Yıldız Öz SamahaBu yıl başka bir yıl oldu. Bir yandan yalnız bıraktı, bir yandan paylaşmanın, hissetmenin, birliğin beraberliğin bin bir yolunu arattı, buldurdu ve bizi birleştirdi. Bir yandan içimize kapandık, bir yandan hiç olmadığı kadar dışa vurduk kendimizi..
#Yılbaşı SofrasıHem korona salgını hem de grip salgının birleşerek sağlığımızı tehdit etmesinden endişe edilen bu günlerde vücut direncimizi güçlendirmenin, iki virüsten de korunmada büyük rolü olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Simay Duvan, güçlü bir bağışıklık sistemi için beslenme önerilerinde bulundu.
#KoronavirüsBeslenme ve Diyet Uzmanı Dilara İsmailoğlu, “Bel bölgesindeki inatçı yağları 10-15 günlük diyet ve sporun yanı sıra; soda-ayran-limon kürü veya yeşil çay-limon-soda kürü ile; basen yağlarını da yine sporu ihmal etmeden ıspanaklı-kivili smoothie ile eritebilirsiniz” dedi.
#Ispanaklı Kivili SmoothieBeslenme ve Diyet Uzmanı Dilara İsmailoğlu, “Bel bölgesindeki inatçı yağları 10-15 günlük diyet ve sporun yanı sıra; soda-ayran-limon kürü veya yeşil çay-limon-soda kürü ile; basen yağlarını da yine sporu ihmal etmeden ıspanaklı-kivili smoothie ile eritebilirsiniz” dedi.
#BasenKahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan krep, en eski ismiyle akıtma olarak da biliniyor. Özellikle pazar kahvaltılarının demirbaşı olan ve büyük küçük herkesin damak tadına hitap eden krep, doyurucu yemek olarak servis ediliyor. Peki, un, yumurta, süt, gibi basit malzemelerle hazırlanan krep nasıl yapılır? İşte, ilk defa yapacaklar için pratik ve lezzetli krep tarifi...
#Krep TarifiSabah kahvaltılarında yumurta tüketmenin önemini hepimiz biliyoruz. Vücuda olan faydalarının yanı sıra yumurta, diyet yapanlar ve kilo kontrolü sağlamak isteyenler için de harika bir besin. Eğer yumurtayı hep aynı formlarda tüketmekten sıkıldıysanız bir de vereceğimiz yulaflı omlet tarifini denemelisiniz.
#Diyet MenüsüEn eski göçmen tatlılarından biri olan akıtma, yaygın olarak bilinen adıyla krep, son yıllarda çok daha fazla sevilmeye başlandı. Kullandığınız malzemelere göre, krepler lezzetli bir ara sıcak, tatlı veya doyurucu bir yemek olarak servis edilebiliyor. Peki, krep nasıl yapılır, krep yapımının püf noktaları neler? İşte, püf noktalarıyla krep tarifi
#Krep Nasıl Yapılır