Zerde, Osmanlı dönemlerinden bu yana toplantıların vazgeçilmezleri arasında yer almıştır. Eski dönemlerde matem yemeği olarak bilinen Zerde, sonraları sünnetlerde, düğünlerde ve zafer kutlamaları gibi özel günlerde de servis edilmeye başlamıştır. Zerde'nin bu dönemlerde bu kadar sevilmesinin nedeni ise safranın güneşe ve altına benzeyen güzel sarı rengi olmuştur. İşte, Zerde hakkında detaylı bilgiler
#ZerdeAnkara ile İstanbul’a yakınlığı ve görülecek yerlerin merkezde toplanması nedeniyle uzun bir hafta sonu planı için ideal bir durak Safranbolu. Mevsimsiz bu güzel kasabada, tarihi evlerin arasında huzurlu bir yürüyüş yapıp yerel lezzetlerin tadına varabilirsiniz.
#Başak DizdarHacı Baba Et Lokantası, İstanbul’daki Four Seasons Sultanahmet’e konuk oluyor. Urfa’nın meşhur aya köftesi tescil aldı. Paros’taki La Zucca Pizza Bar Bodrum’da açıldı. Mardinli şef Ebru Baybara Demir’in kazandığı ödül ve Overdose’un yenilenen menüsüyle yeme-içme dünyasından haberler burada.
#Hacı Baba Et LokantasıTürk töresinde yemeğin yeri çok büyüktür. Doğumdan ölüme sosyal hayatın hemen her safhasında mutfak kültürü insanlara eşlik eder. Maddi ve maddi olmayan kültürü birleştiren bazı eski Türk yemekleri ve yemek etrafında teşekkül eden geleneklerimiz bulunmaktadır. Bunların çoğu kaybolmuş ve kaybolmakta olan Türk kültür yadigârlarıdır. Yerlerini şehir yaşantısının ve sanayileşmenin getirdiği, birazda zorunlu olarak benzi solmuş sandviç, tost hamburger… gibi yemekler almıştır. Heyecanlı aceleci bir hayat tarzının getirdiği, ayaküstü yenen yemeklerin, eskisi ile kıyaslanması mümkün değildir. Türk töresinde yemeğin yeri çok büyüktür. Sosyal hayatın hemen her safhasında, sosyal münasebetlerin çoğunda, yemek işin esası olurdu. Doğumlar, sünnet düğünleri, düğünler, bayramlar, yağmalı toylar, (Türk hükümdarları ve beylerinin bayramlarda ve düğünler gibi çeşitli vesilelerle sofralar kurdurup, halkı yedirip içirdikten sonra takımlarını yağmalatmaları. Bu gelenek İslami dönemde de devam etmiştir.) imece toplantıları ve ölüm hadiseleri hep yemekle bir arada yapılmaktaydı. Geleneklere göre sofralar hazırlanır, yemekler çıkarılır; bütün oymak, boy ve köy halkı birlikte yer, birlikte eğlenir veya birlikte acıyı paylaşırdı. Anadolu’da hala bu gelenekler yaşamaktadır.
#Türk Yemekleri14 Şubat Sevgililer Günü'ne çok az kaldı. Çiftler şimdiden plan yapmaya başladı... Peki bu özel günü hem gezerek hem de özel bir şekilde kutlamak için rotayı nereye çevirmeli? Uzmanlarımıza “Sevgililer Günü’nün en romantik adresleri nereler?” diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#Sevgililer GünüSon yıllarda Haliç’in özellikle batı yakasında büyük bir değişim yaşandı. Popüler kültürde büyük yeri olan televizyon dizilerine ev sahipliği yapmasıyla Balat bir turizm merkezi haline geldi. Yıllar önce İstanbulluların bile merak edip gitmediği Balat’ta günümüzde her milletten insan görmek mümkün. Hal böyle olunca şehrin yeni Karaköy’ü kendine Haliç’te yer buldu ve güzel yeme-içme mekanları gastronomi gezginleriyle buluştu. Haftada en az bir kere ziyaret ettiğim Balat’ın en sevdiğim mekânlarını sizin için listeledim…
#Balat Gezi RehberiŞubat soğuğuna inat bu senenin ilk şehir dışı rotasını yaptık geçtiğimiz hafta sonu. Mevlana’nın şehri, Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapmış, zengin tarihi ve leziz mutfağıyla Konya’da aldık soluğu. Konya’yı anlatırken neresinden başlayacağıma karar vermekte zorlanıyorum... Hayatımda yediğim en iyi eti yedim Konya’da... Şehir Çathalhöyük, Mevlana, Şems-i Tebrizi ve Sille Köyü ile gerçekten zengin, dolu dolu bir tarihi mirasa sahip... İşte Konya gezi rehberi...
#KONYAGüzel bir resme davet edeyim sizi; tepelerin arasına kurulmuş arnavutkaldırımlı bir kasaba, kiremit damlı ahşap, eski Osmanlı evleri, zanaatlarını bugün de yaşatan eyercilerin ve yemenicilerin olduğu cıvıl cıvıl bir pazaryeri; bir de bu resmi Türk mutfağına damgasını vurmuş muhteşem lezzetlerle tamamlayın. İşte benim Safranbolum...
#Safranboluİstanbul’dan uçakla 80 dakika uzaktaki Gaziantep’in bahçeleri eylülde hasat coşkusunu yaşıyor. Baharda yağan dolu bu yıl antepfıstığı rekoltesini azalttı. Fiyatlar astronomik boyutlara ulaştı. Yine de sofralar çorbasından kebabına, baklavasına fıstıkla şenlendi. Eylülde, hasatı festivalle karşılayan Gaziantep’te gezginleri yerel lezzetleriyle, tarihi yaşatan Bey Mahallesi’yle, iddialı otel ve restoranlarıyla kabına sığamayan bir şehir bekliyor.
Çanakkale'ye bir tur şirketi aracılığıyla Avustralya’dan gelen 28 lise öğrencisine, ’Kırmızı Kep Hobi Aşçılık Programı’ kapsamında Türk mutfağındaki birbirinden lezzetli yemeklerin nasıl yapıldığı gösterildi. Çanakkale Savaşı’na katılan dedelerinin mezarlarını ziyaret ettikten sonra verilen eğitimleri ilgiyle izleyen Anzak torunları, birçok yemeği yapmayı öğrendi.
Uzun yaz günlerinde oruç tutmak kolay değil. Bu nedenle iyi bir sahur yemeği önemli. Geleneksel olanı evde sahur yapmak. Ancak eş-dost toplanarak dışarıda sahur yapanların sayısı da giderek artıyor. Ezanının okunduğu 04.30 civarında açık restoran bulmak da kolay değil. Oruçla geçecek uzun bir günün son yemeğini dışarıda yemek isteyenler için en iyi 10 sahur mekanını belirledik
Mustafa Kemal Türk (27), bir bankada finansal analist. Üniversite günlerinden bu yana her fırsatta geziye çıkıyor. Avrupa’da dört ülke, Türkiye’de ise altısı hariç tüm illeri gezmiş. Şehirlerin günlük yaşamı, tarihi kadar yerel lezzetleri de ilgisini çekiyor. Geçen bayramda Hatay, Gaziantep, Konya’yı içeren lezzet turuna çıktı. Keşiflerini anlattı.
Önümüz Ramazan yani bir adıyla da Şeker Bayramı. Tatlı yiyip tatlı konuşmanın tam zamanı yani. Bayram tatlısı deyince aklınıza sadece baklava gelmesin. Şöbiyetten kadayıfa, cezeryeden şekerpareye, kuşgözünden sarı burmaya ve sütlü nuriyeye kadar uzanıyor tatlı çeşitleri.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (KEİ) örgütsel yapısını tamamladığını ve tüm bölge ülkelerini kapsayan ve kucaklayan tam teşekküllü uluslararası bir örgüt hüviyeti kazandığını belirterek, “Artık bundan sonraki dönemde yapmamız gereken bölgemizin zengin potansiyelini harekete geçirmek konusunda KEİ'nin hak ettiği etkin yapıya kavuşturulmasını sağlamaktır” dedi.