İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, zehirli bir balık türü olan trakonyaya dikkat çekip, denize girenleri uyardı. Prof. Dr. Tanrıkul, "Trakonyanın sırt yüzgeci ve solungaç kapaklarının üzerindeki dikenler, plajdaki kişilerin ayaklarına batabiliyor. Özellikle yoğun olan plajlarda üzerlerine basanlar olması nedeniyle de zehirlenme vakaları yaşanıyor" dedi.
#Trakonyaİzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, zehirli bir balık türü olan trakonyaya dikkat çekip, denize girenleri uyardı. Prof. Dr. Tanrıkul, "Trakonyanın sırt yüzgeci ve solungaç kapaklarının üzerindeki dikenler, plajdaki kişilerin ayaklarına batabiliyor. Özellikle yoğun olan plajlarda üzerlerine basanlar olması nedeniyle de zehirlenme vakaları yaşanıyor" dedi.
#TrakonyaBu hafta size askeri bölge olarak yapılıp turistik bir vahaya dönen Şarm el-Şeyh’i anlatacağım. Sina Yarımadası’nın güzel bir noktasındaki bölgede deniz suyu sıcaklığı yıl boyu en az 20 derece. Dünyanın en renkli mercan resifleri de burada, uçsuz bucaksız çöl de. Ve en güzeli Mısır, sadece buraya gidecek Türk turistlere vizeyi tamamen kaldırdı, bilginize...
#SeyahatTaş balığı deniz altında yaşayan farklı balık türlerinden bir tanesidir. Özelikle görüntüleri nedeniyle bu ismi almaktadırlar. Taş balığı ağırlıklı olarak okyanuslarda yaşayan bir balık türüdür. Taş balığı ile ilgili pek çok kaynak bulunmaktadır. Taş balığı ile ilgili bilgileri bu kaynaklardan öğrenmek mümkün olmaktadır. Taş balığı ile ilgili merak edilen tüm detayları derledik.
Geçen ay size Kahire’deki Mısır Eski Eserler Müzesi’nin ihtişamlı taşınma töreni nedeniyle ‘firavunların izinde Mısır’ı anlatmıştım. Pandemi sürecinde yazdığım 12 kitabın yorgunluğunu atmak ve bayram tatilini geçirmek için arayışlarım sırasında Mısır çıktı karşıma yine. Ben de rotamı, sezonu hiç bitmeyen, deniz suyu sıcaklığı 23 derecenin altına düşmeyen Kızıldeniz’e çevirdim. Önce popüler olan Şarm El-Şeyh’e, sonra Kızıldeniz Eyaleti’nin merkezi olan Hurgada’ya gittim.
#YazarAkdeniz doldu taştı; Ege, Marmara derken Karadeniz’e kadar ulaştı. Geçen günlerde Mersin’de bir çocuğun parmağını kopardı, Antalya’da ağdan bir tekneyi dolduracak kadar çok çıktı. Tehlike büyük; denizlerimizdeki istilacı ve zehirli balon balıkları artık sınır tanımıyor. Peki bu iş nereye gider, nasıl önlem alınır? İşin sahadaki uzmanlarına sorduk.
#Balon BalığıSon yıllarda Akdeniz’de popülasyonu hızla artan, Ege ve Marmara Denizi’nde de görülen zararlı ve zehirli balon balığının iki yıl önce Karadeniz’de görüldüğünü açıklayan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr Bayram Öztürk, bu konuda acil önlemler alınması gerektiğini söyledi.
#Balon BalığıAkdeniz’de sayıları hızla artan zehirli balon balıkları, Muğla’nın Fethiye Körfezi’nde balıkçıların korkulu rüyası haline geldi. Sürüler halinde dolaşan ve boyları 60 santimetreye ulaşan balon balıkları, küçük balıkları yok ederken, keskin dişleriyle denize bırakılan ağ ve oltaları da parçalıyor. Bilim insanları, balon balıklarının barındırdığı zehrin siyanürden 50 kat daha tesirli olabileceğini belirterek, kesinlikle yenilmemesi uyarısında bulundu.
Gelecek hafta perşembe günü Kuzey Yarımküre’de yılın en uzun günü yaşanacak. Kutba yakın ülkelerde güneş neredeyse hiç batmayacak. Yengeç Dönencesi’ndeki Meksika, Bahamalar, Moritanya, Mali, S. Arabistan, Cezayir, Nijer, Libya, Mısır, BAE, Umman, Hindistan, Bangladeş, Myanmar, Çin, Tayvan gibi ülkelerde ise gölgeler silinecek. İskandinavya ve Rusya “beyaz geceler”i yaşarken, Şili ve Arjantin Patagonyası’nda yılın en uzun karanlığı şölenlerle kutlanacak. İşte size 21 Haziran’daki doğa mucizesini hakkıyla yaşayacağınız dört alternatif.
Türkiye kışın en soğuk günlerine girerken, bu mevsimde güneşin izini takip edebileceğiniz çok sayıda ülke var. Güney yarımkürenin tamamı yaz mevsimini yaşıyor. Şili’nin başkenti Santiago, Karayipler’in en güzel adalarından Grenada, Tayland’ın Koh Samui Adası sahillerinde bugünlerde hava sıcaklığı gündüz 30 dereceye ulaşıyor. Bu kadar uzağa gitmek istemiyorsanız Kızıldeniz kıyısındaki Mısır şehri Şarm El Şeyh, Akdenizle okyanusun buluştuğu sulardaki Marakesh gündüz 22 dereceye ulaşan sıcaklıkları, pırıl pırıl gökyüzüyle sizi bekliyor. Toplayın valizleri sıcak diyarlara yelken açmanın tam vaktidir.
Dünya Sualtı Sporları Konfederasyonu iki yılda bir "Dünya Sualtı Fotoğraf Şampiyonası" düzenleniyor. Türkiye bu yarışmaya ilk defa 2005 yılında katıldı. 25 ülkeden 50 sualtı fotoğrafçısının katıldığı şampiyonada Alptekin Baloğlu balık kategorisinde Dünya Şampiyonu oldu.
Marmara Denizi Adalar açıklarında balıkçılar tarafından uçak balık yakalandı. Uzun süredir Marmara Denizi’nde uçan balıkların bulunmadığını belirten Türkiye Deniz Canlıları Müzesi kurucusu Balıkçı Kenan Balcı, havaların ısınması ile birlikte farklı tür balıkların gelmeye başladığını söyledi. Balcı, "3 binin üzerinde deniz canlısının bulunduğu müzeye uçan balık da eklendi. Özellikle çocuklar uçan balığı televizyonlarda gördükleri için çok merak ediyorlardı. Şimdi müzemize gelip inceleme fırsatları da olacak. Uçan balıkta müzeye eklenecek" diye konuştu.
#Marmara DeniziMarmara Denizi Adalar açıklarında balıkçılar tarafından uçak balık yakalandı. Uzun süredir Marmara Denizi’nde uçan balıkların bulunmadığını belirten Türkiye Deniz Canlıları Müzesi kurucusu Balıkçı Kenan Balcı, havaların ısınması ile birlikte farklı tür balıkların gelmeye başladığını söyledi. Balcı, "3 binin üzerinde deniz canlısının bulunduğu müzeye uçan balık da eklendi. Özellikle çocuklar uçan balığı televizyonlarda gördükleri için çok merak ediyorlardı. Şimdi müzemize gelip inceleme fırsatları da olacak. Uçan balıkta müzeye eklenecek" diye konuştu.
#Marmara Deniziİzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Erhan Irmak, Türkiye sularındaki yerli balık popülasyonlarının aşırı av baskısından dolayı çok zayıf olduğuna dikkat çekip, bu durumun aslan balığı gibi istilacı türlerin artışına neden olduğunu söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Irmak, "Yerli türlerimizin azalması, sularımızda yabancı istilacı türlerin artışına neden oluyor. Rekabet olmayınca çok kolay sularımıza yerleşip çoğalabiliyorlar. Aslan balığı, kayalık habitatta bulunan ağız çapına uygun bütün balıklarla ve eklem bacaklılarla beslenebilecek bir tür. Bazı yerli türler üzerinde baskı oluşturabilir" dedi.
#İzmirDoğada bulunan pek çok canlı birbiri ile aynı özelliklere sahip olmaktadır. Aynı özelliklere sahip olan canlılar da çoğu zaman aynı isimleri taşımaktadır. Bunlardan birisi de yılan balığıdır. Balık çeşidi olan yılan balığı isminden dolayı pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Peki yılan balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Yılan balığı faydaları ve özelliklerini sizlere detaylıca derledik.