Paylaş
Mısır, 20 yaş altı ve 45 yaş üstü ziyaretçilerden vize talep etmiyor. Hem Şarm El-Şeyh’e hem de Hurgada’ya Türkiye’den uçuşlar var. Şarm El-Şeyh’ten Hurgada’ya geçerken Kızıldeniz üzerinden muhteşem manzaralar eşliğinde 25 dakikalık bir uçuş yaptım.
Ülkeye girişte ve çıkışta PCR testi zorunlu. Bu sebeple de Mısır’da turistler genellikle güvenli bir şekilde maskesiz gezebiliyorlar. Bir de burada unutmamanız gereken bilgi; Mısır’da hayat yavaş akıyor. Benim önerim, yavaşlayın ve doğayla tarihin dansının tadını çıkarın.
Burası deniz altı dünyasını keşfetmek isteyenler için tam bir dalış cenneti. Su pırıl pırıl, adeta bir akvaryuma dalmış gibi hissettiriyor. Üstelik dalışa aşina değilseniz bile sadece şnorkelle denizin altındaki bu zenginliklerin tadını çıkarabilirsiniz. Alt yüzeyi cam olduğu için ‘glass (bottom) boat’ dedikleri teknelerle mercan kayalıklarını suya girmeden de görebilirsiniz ama tavsiyem şnorkelinizi takın ve kendinizi bu büyülü dünyaya bırakın. Tekneler değişik yerlere götürüyor müşterileri. Dikkat etmeniz gerekense zehirli balıklar. Özellikle ‘scorpion devil’, ‘stone’ ve ‘lion’ balıklarından uzak durmak lazım. En iyisi bazıları yakıcı ve kesici olan mercan kayalıkları da dahil hiçbir şeye dokunmadan, “Seni uzaktan sevmek aşkların en güzeli” diyerek yüzmek.
Tarihi Hurgada Merkez Camisi
ÇÖLDE ‘1001 GECE’
Çölde safari Hurgada’da yapabileceğiniz bir başka etkinlik. Quad veya ATV dedikleri, dört teker çekişli motosikletlere tek ya da çift kişi binebiliyorsunuz. Gideceğiniz yollar çok tozlu olduğu için bizim Doğu Anadolu’da da kullanılan poşulardan takmanızı ve eldiven kullanmanızı öneririm. Çölün uçsuz bucaksızlığı, bedeviler, develer insana ‘1001 Gece Masalları’nı anımsatıyor.
Çöl safari
Şehir merkezinin ilgi gören yeri dalış teknelerinin de kalktığı marina. Güzel bir yürüyüş için de ideal olan marinanın hemen arkasında maalesef göze çok hitap etmeyen bir yerleşim bölümü var. Ama yolun sonunda değişik bir sürpriz bekliyor sizi. Yeni inşa edilen dev caminin minareleri oldukça ilginç. Buradan devam edip tepeye çıktığınızda Hurgada’yı ve bütün coğrafyayı tepeden izleyebiliyorsunuz. İnsan yapılarını saymazsak bir tarafta Kızıldeniz’in büyüleyici rengi, diğer tarafta çölün uçsuz bucaksızlığı... Etkilenmemek mümkün değil. Kapısındaki silahlı korumaların ardında tüm mütevazılığıyla Aziz Shenouda Katedrali ise adeta eski güzel günlerini özlemle bekler gibi.
Yerel çarşıyı merak edenler için önerim El-Dahar. Burası daha çok Mısırlıların alışveriş yaptığı geleneksel bir çarşı. Esplanada Alışveriş Merkezi’nden başlayan ve Steigenberger Otel’e kadar devam eden ‘Tourist Walking’ üzerinde müze ve kafeler var.
Eğer tarihe meraklıysanız Hurgada’dan 4 saatlik bir yolu göze alın ve mutlaka Luksor’daki dünyanın en büyük tapınaklar kompleksini ziyaret edin. Her firavun öncekinin yaptırdığı bölüme eklemeler yapmış ve bu nedenle 1.5 dönümden fazla bir alandaki kompleks 2 bin yılda tamamlanmış. Luksor kentinin 2.5 kilometre kuzeyinde El-Karnak adında bir köydeki kompleksin tamamında, 134 sütunuyla büyüleyici Amon-Ra’nın Büyük Tapınağı, Khonsu, Ipt, Ptah, Montho ve Osiris tapınakları var. Duvarlardaki rölyefler gerçekten çok etkileyici.
Karnak Tapınağı
NİL’DE GEZİNTİ YAPIN
Burada her firavun selefinin yaptığından daha fazlasını yapmak istemiş ve yılların birikimiyle sonuçta ortaya muazzam bir yer çıkmış. Şimdiye dek 8 bin adak taşı, 450 heykel ve 10’a yakın sfenksin ortaya çıkarıldığı Karnak’ta İstanbul’u anmadan geçemeyeceğim. Sultanahmet Meydanı’ndaki ‘Dikilitaş’ Mısır firavunu III. Thutmose tarafından MÖ 15’inci yüzyılda yaptırılmış ve MS 390’da Karnak’tan İstanbul’a getirilmiş.
Mısır’a yolunuz düşerse dünyanın en uzunu Nil Nehri’nde ufak bir gezi yapmayı ihmal etmeyin. Nehrin batı kıyısındaki Krallar Vadisi de ziyaret edilmesi gereken yerlerden. Buradaki 64 mezarın 24’ü firavunlara ait. Mezarlar inanılmaz, attığınız her adımda büyük bir medeniyetin ihtişamını hissedeceksiniz.
YABANCILIK HİSSETTİRMİYOR
Mısır’da ev sahipliğimi ülkenin en yeni oteli Rixos Premium Magawish Suites & Villas yaptı. Mart ayında açılan tesis 255 bin metrekarelik alana yayılmış 410 süit ve villadan oluşuyor. Nispeten soğuk aylarda ısıtılan 30 açık havuz ve bu havuzlara doğrudan çıkan odalar var. 1 kilometrelik sahili boyunca ister muhteşem denizin keyfine varın, ister sakin yürüyüşler yapın. Mısır’daki bütün Rixos’larda olduğu gibi, mutfak ekibinin başında başarılı şef Sercan Yılmaz var. Hurgada dışında Şarm El-Şeyh’te de Rixos Premium Seagate ve sadece yetişkinlerin kalabildiği Rixos Sharm El-Sheikh ile hizmet veriyorlar. Otellerin CEO’su Erkan Yıldırım ve ekibi uçaktan indiğiniz andan ülkeyi terk edene kadar her ayrıntıda konuklara destek oluyor.
Paylaş