Rabia ZAMUR
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2007 00:00
Dünya Sualtı Sporları Konfederasyonu iki yılda bir "Dünya Sualtı Fotoğraf Şampiyonası" düzenleniyor. Türkiye bu yarışmaya ilk defa 2005 yılında katıldı. 25 ülkeden 50 sualtı fotoğrafçısının katıldığı şampiyonada Alptekin Baloğlu balık kategorisinde Dünya Şampiyonu oldu.
Hint Okyanusu’ndaki Mauritus Cumhuriyeti’nde, 9-14 Mayıs tarihleri arasında yapılacak 11’inci şampiyonaya katılacak olan Türkiye Sualtı Milli Takımı hazırlanmaya başladı.
11. Dünya Sualtı Fotoğraf Şampiyonası’na bu yıl ülkemizden Orhan Aytür, Asım Dumlu ve yardımcı dalgıçlar Yeşim Kurtaiş ile Fikret Altay katılıyor. Organizasyon için 3 Mayıs’ta Hint Okyanusu’na yola çıkarak şampiyonanın yapılacağı sularda dalacak ve fotoğraf çekecekler. Organizasyonun ikinci ve üçüncü günü ise yarışma dalışları yapılacak. Yarışmada bu yıl ilk defa dijital fotoğraf makineleri kullanılacak. Dört dalışta toplam 200 fotoğraf çekilecek.
Yarışmacılar çektikleri fotoğraflardan her kategori için birer tane seçerek değerlendirme kuruluna verecek. Şampiyonada balık, makro canlı, sualtı ortamı içinde bir dalıcının model olarak kullanıldığı modelli geniş açı, sadece sualtını gösteren modelsiz geniş açı ve karides-
yengeç olmak üzere 5 ayrı kategori bulunuyor. Toplamda en çok puan kazanan yarışmacı Dünya Şampiyonu oluyor. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’na bu şampiyona için resmi sponsorluk yapan Türkiye’nin deniz tematik kimliğine sahip olan tek alışveriş merkezi Tepe Nautilus’de antreman, dalış ve yarışma esnasında çekilen fotoğraflar sergilenecek.
HAYVANLARI TANIMAK GEREK
İyi bir sualtı fotoğrafçısı olabilmek için, çok iyi dalabilmek, sualtındaki canlılara yaklaşabilecek rahatlık ve özgüvene sahip olmak, canlıları çok iyi tanımak ve çevreye zarar vermemek gerekiyor. Güvenlik kurallarını ihlal etmemek ve fotoğraf teknik bilgisine sahip olmak da cabası. Tecrübe de çok önemli; kullandığınız merceklerin, flaşların, kılıfların hepsinin doğru bir şekilde çalışır olmasını sağlamak her zaman kolay değil. Sualtında tehlikeli hayvanlarla da karşı karşıya gelebilir,
aslan balığı gibi zehirli balıklar tarafından sokulabilirsiniz. Ancak canlının davranış şeklini, ona hangi açıdan yaklaşmanız gerektiğinizi bildiğiniz sürece sorun yaşanmıyor.
EN ZOR FOTOĞRAFÇILIK
Sualtı fotoğrafçılığı, fotoğrafçılığın en zor dallarından biri. Kara fotoğrafçılığına göre daha özel teknikler gerektiriyor. Bir kere süreniz kısıtlı. Sonra tuzlu suyun makinenize temas etmesi bazı mekanik ve elektronik bölümlerin hasar görmesine sebep olabilir. Sualtında yaşanan başka bir sorun ise ışık. Işığın suda kırılmasından dolayı bazı renkler
kayboluyor. Orhan Aytür son yıllarda dijital fotoğraf teknolojisindeki gelişmelerin sualtı cennetini keşfetmekte büyük kolaylıklar sağladığını söylüyor. Ancak makineler epey pahalı.
MİLLİ TAKIM KİMLERDEN OLUŞUYORAsım Dumlu (solda) 1969 Antakya doğumlu. Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nde öğretim üyesi. Aletli dalışa 12 yıl su topu oynadıktan sonra 1994 yılında başladı. 1998 yılından beri sualtında fotoğraf çekiyor. Alptekin Baloğlu ile 10. Dünya Sualtı Fotoğraf Şampiyonası’nda ülkemizi ilk defa temsil etti. Ulusal ve uluslararası 42 ödülü var.
Fikret Altay 1971 İstanbul doğumlu. Özel bir şirkette pazarlama müdürü. Aletli dalışa 1996 yılında başladı. CMAS dalıcı brövesine sahip. 10. Dünya Sualtı Fotoğraf Şampiyonası’nda dalış eşi ve model olarak yer aldı.
Orhan Aytür (sağda) 1965 doğumlu. Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi. Sualtı fotoğrafçılığına 2000 yılında başladı. 2006 yılında Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu, Sualtı Görüntüleme Milli Takımı’na seçildi. Ulusal ve uluslararası 29 ödülü var.
Yeşim Kurtaiş 1965 doğumlu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi. 2006 yılında Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu, Sualtı Görüntüleme Milli Takımı’na katıldı.