Zatürre, zamanında müdahale gerçekleşmezse ölümcül olabileceği gibi, yaşam kalitesini de düşüren ateşli bir hastalıktır. Genellikle ateş, öksürük balgam gibi belirtileri bulunan Zatürre, ilerleyen evrelerde ciddi nefes darlığı, tansiyon ve bilinç bulanıklığına neden olabilmektedir. Peki, belirtileri belli olan Zatürre nedir ve tedavisi nasıl yapılacak? İşte, oldukça tehlikeli olan bu hastalık hakkında detaylı bilgiler
#Zatürre NedirAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#Alzheimerİlkbahar ayları hem mevsimsel alerjilerin hem de kıştan kalma hastalıkların bir arada görüldüğü bir dönem. Hal böyle olunca belirtiler birbirine karışıyor ve kafalarda "Alerji mi enfeksiyon mu?" sorusu canlanıyor. Peki bunu belirtilerimize bakarak ayırt edebilir miyiz?
#GripHatay’da üçüz bloklardan biri kum yığınına döndü, biri ağır hasar aldı, diğeri ise dimdik ayaktaydı. Anlaşıldı ki ayakta olan blok, 14 yıl önce ODTÜ’lü hocaların kendi geliştirdikleri ‘karbon fiber’ yöntemi ile güçlendirilmiş. Tamamen yerli bir proje olan karbon fiber yöntemini Mustafa Tümer Tan ‘tez’ çalışması olarak ortaya atmış, Prof. Dr. Güney Özcebe ise geliştirip bu blokta uygulamış. Ben de Prof. Dr. Özcebe ile konuştum, mucize yöntemle ilgili tüm merak edilenleri sordum...
#DEPREMBalık kılçığının yol açtığı enfeksiyon sonucu hayatını kaybeden Haluk Pekşen’in ölüm nedeniyle ilgili tartışmalar üzerine aileden açıklama yapıldı. Haluk Pekşen’in kızı Ezgi Pekşen, Bodrum’daki yanlış tanı nedeniyle doğru tedavinin 22 gün geciktiğini belirterek, “Babam balık yediği sırada fenalaştığını söyledi. ‘Ne olacak bu memleketin hali’ diye babama dert yanan o kişilerin aklına ‘Size bir endoskopi yapalım’ demek gelmedi” dedi.
#Haluk PekşenYeni bir araştırma ile kapalı ortamlardaki sigara dumanı kalıntılarının, giysiler ve yüzeyler tarafından emilerek içici olmayan bireyleri de etkilediği ortaya çıktı. 'Üçüncü el duman' olarak adlandırılan bu kavramla pasif içicilik de tekrar mı tanımlanacak? İçmeyenler hangi koşullarda sigaradan zarar görmeye devam ediyor? Sigara içen biri bebeklerle temas bile etmemeli mi? Uzmanlar anlattı...
#Üçüncü El Sigara DumanıCovid-19'a yol açan virüsün Çin'de bir laboratuvardan yayılmış olma ihtimali geçen yıl bu zamanlar bir deli saçması olarak görülüyordu, şu an ise ciddi ciddi araştırılıyor. Bu farkı yaratan ise bir grup amatörün dedektif gibi sürdürdüğü ince araştırmalar oldu. Peki bunu nasıl yaptılar?
#Vuhan Viroloji EnstitüsüYabancı yatırımcılar 24-30 Nisan haftasında 136 milyon dolarlık hisse senedi, 30 Nisan haftasında da 33 milyon dolarlık tahvil bono alımı yaptı. Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verileri büyük sürpriz yaptı. Beklentiler 900 bin ile 1 milyon arasında değişiyordu. Gerçekleşme 266 bin artış şeklinde oldu. Sürpriz veri piyasalara iyi geldi.
#YAZARKoronavirüs ile ilgili son zamanlarda dikkat çeken ilginç bir durum var: Enfeksiyonun üzerinden haftalar geçmesine bazı hastaların PCR testi 3, 4 hatta 5 kez pozitif çıkıyor. Söz konusu hastaların kafa karışıklığı sürüyor. Karantinadan çıkmalı mı? Hastalığı bulaştırır mı? İlaçlara devam etmeli mi?
#Sürekli PozitifTürkiye’deki ilk COVID-19 vakasının üzerinden tam bir yıl geçti. Yaşanan kayıplara rağmen milyonlarca insan da, başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık çalışanları sayesinde hastalıktan kurtuldu. 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle, yaşama tutunan, müteşekkir hastalardan yaşadıklarını anlatmalarını ve doktorlarına mesaj göndermelerini istedik. Sağlık çalışanlarıysa meslek hayatlarının en zor yılını kaleme aldı.
#GazetehaberleriÇiçek, çocuk felci, difteri gibi salgın hastalıkların aşılar sayesinde dünyada azaldığını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman, aşıların insanlık tarihinde pek çok hastalığın sonlandırılmasında etkili silahlar olduğunu ifade ederek Türkiye’de yeni uygulanmaya başlanan Kovid-19 aşısıyla ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.
#CovidSon zamanlarda aileler çocuklarının çok sık hastalandığını söyleyerek, doktora başvuruyor. Çocukların sık hastalanma nedenlerinden birinin bağışıklık sisteminin zayıflığı olabileceğini söyleyen Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, “Çocukların bağışıklık sistemindeki eksiklikler konusunda hem hekimlerin hem de hastaların son derece bilinçli olması lazım. Özellikle ilk iki yaşta tekrarlayan enfeksiyonlar, kilo alma gerilikleri varsa, hasta olduğunda 2 aydan fazla antibiyotik kullanması gerekiyorsa ve her hastalığında hastaneye yatması gerekiyorsa bu gibi durumlar bizim için kritik sorulardır” dedi.
#ÇOCUKKoronavirüsün henüz tek başına nörolojik hastalıklara yol açtığına dair bulgular edilmedi ancak mevcut nörolojik hastalıkları alevlendirdiği ve kötüleştirdiği biliniyor. Covid-19’un epilepsi, ALS ve Parkinson gibi rahatsızlıkları kötüleştirdiğini ifade eden uzmanlar, nörolojik hastalıkları olan bireylerin toplumun geliştirdiği duyarlılığın haricinde ekstra duyarlılık göstermeleri gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, özellikle ileri yaştaki hastaların egzersizlerini, beslenmelerini ve uzaktan da olsa doktor kontrollerini aksatmamalarını tavsiye ediyor.
#KoronavirüsSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Covid-19’u geçiren bir kişi teorik olarak 3 ay kadar bu hastalıktan korunabilir. Ama 3 ay geçtikten sonra vücudunuzda yeterli bir antikor oluşmamışsa yeniden hastalığa yakalanabilirsiniz, eğer tedbirsiz davranırsanız" dedi. Öte yandan uzmanlar, koronavirüs tedavisinde verilen ilaçları kullanmakta tereddüt eden vatandaşları uyardı. Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "İlacı kullanmıyor, 3-4 gün sonra 112 ile acil servise başvuruyor. Bu sefer biz bu kişiyi yoğun bakıma alıyoruz. İlaç kullanılmadığı takdirde sonu ölüme kadar gidebiliyor" dedi.
#AnkaraKoronavirüs salgını özel sağlık sigortasına talebi artırdı. Salgın hastalıkların sigorta kapsamına alınması ile birlikte, özellikle fiyatının uygun olması nedeniyle tamamlayıcı sağlık sigortası tüketicilerin yeni gözdesi oldu. Bunu gören sigorta şirketleri de son günlerde tamamlayıcı sağlıkta kampanyalara başladı. Sigortanın hem fiyatı düştü hem de kapsamı genişledi. Peki, tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yaptırabilir?
#YazarSeni her gün sırayla birimiz görmeye geldik. Annem, abim, ablam, ben… Belinden alınan omurilik sıvısından testler yapılmaya başlandı. İlk etapta düşünülen ‘herpes ensefaliti’ için antibiyotik tedavisine başlandı. Sonra test sonucu negatif çıkınca (yani sebebi herpes virüsü çıkmayınca), kortizon tedavisine de başlandı. 5 gün sonra beynindeki enfeksiyon arttığı için kortizon tedavisi kesilip ilik tedavisine (IVIG) başlandı.
#HastalıkArtan koronavirüs vakalarında başkent Ankara başı çekiyor. Ankara Valiliği de virüsün yayılımının en aza indirilmesi amacıyla hamile ve kronik hastalığı olan memurların idari izinli sayılacağı, 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın personelin ise evden çalışabileceği esnek mesaiye geçti. Vaka artışı endişelendirse de kadınlar uzaktan eğitimin de başladığı bugünler de evden çalışmanın ‘isabetli’ olduğu görüşünde.
#YAZARSon dakika haberi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor. Bakan Koca, '21 Eylül'de yüz yüze eğitim başlayacak mı?' sorusuna, "21 Eylül'de okulların temelde açılmasından yana bir yaklaşım içindeyiz. Bu kademelendirme tarzında olur" şeklinde cevapladı
#Fahrettin KocaSon dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Corona virüsü (koronavirüs) için son gelişmeleri ve Türkiye Günlük Korona Tablosu'nu açıkladı. Tabloya göre, son 24 saatte 1226 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 22 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 246 bin 861, can kaybı 5 bin 934 oldu.
#Fahrettin Koca