Paylaş
İç piyasalar son günlerde dışarıya daha uyumlu hale gelmeye başladı. Dış borsalarda devam eden çıkış hareketlerinin Borsa İstanbul’a yansımaları biraz daha belirginleşti. Bu gelişmede yabancı yatırımcıların Türkiye sermaye piyasalarında satışlarının hız kesmesi, sonrasında ise zayıf da olsa alım tarafında görülmeleri etkili oldu. Borsa İstanbul’da mart ayında görülen yüksek montanlı satışlar nisan ayında önce azaldı ve 24-30 Nisan ile biten haftalarda yerini 136 milyon dolarlık hisse senetleri alımlarına bıraktı. Tahvil bono (DİBS) senetlerinde de 30 Nisan haftasında 33 milyon dolarlık alım gerçekleştirdiler. Yabancı yatırımcıların pozisyonlarında son birkaç haftalık periyoda bakıp artık geliyorlar, geri dönüyorlar demek için henüz erken. Bunun için alım rakamlarının büyümesi ve devamının gelmesi gerekecek.
GÖRÜNÜM KORUNUYOR
Borsa İstanbul’un prim ve fiyat kazanç gibi bilanço değerleme kriterlerine bakıldığında dış borsalara göre daha iskontolu olduğunu geçen haftaki yazımızda vurgulamıştık. Bu görünüm halen korunuyor. Bu tavsiye değil daha çok bir durum tespiti. BIST100 hisselerinin fiyat kazanç oranı 9.4 seviyesinde. 03/2021 bilançoları yayınlanmaya devam ediyor. Şimdiye kadar yayınlanan bilançolara göre performansların olumlu olduğu söylenebilir. Bu gelişmelerin fiyatlanması için genel piyasa dengeleri de önemli olacak. Bu aşamada piyasa bozucu bir haber akışı şimdilik görülmüyor. Dipnot olarak bayram tatili nedeniyle önümüzdeki haftanın ikinci yarısında işlem yapılmayacağı bilgisini de ekleyelim. Olumlu seyir korunmakla birlikte tatil rehaveti nedeniyle zayıf hacimli piyasalar görülmesi olasıdır.
ABD İSTİHDAM VERİLERİNDE SÜRPRİZ
Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verileri büyük sürpriz yaptı. Beklentiler 900 bin ile 1 milyon arasında değişiyordu. Gerçekleşme 266 bin artış şeklinde oldu. Bu veri gerçekten beklentilerin çok altında ve diğer ekonomik veriler ile uyum göstermiyor. Gerçi dönem farkı var ama perşembe günü haftalık işsizlik başvuruları 498 bin ile pandemi sürecinden bu yana en düşük veri olarak kaydedilmişti. Diğer olumlu gelen ekonomik veriler de toparlanmanın sürdüğü yönündeki görüşleri destekliyordu. Sürpriz tarım dışı istihdam verileri sonrası ABD 10 yıllık bono faiz oranı yüzde 1.50 seviyesinin altını görürken altın fiyatı yükselmeye devam etti ve ABD doları değer kaybetti. Vix Endeksi (Korku) ise düştü. Bu durum Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişen ülkeler için olumlu bir gelişme. Türkiye’nin 5 yıllık risk primi (CDS) geriledi. Borsa İstanbul’da banka hisseleri öncülüğünde tepki alımları sürerken dolar/TL kuru 8.22 seviyelerine çekildi. Daha sonra yatırım araçlarında tepkiyle kazançların bir kısmı geri verildi. Ama özetle, sürpriz veri piyasalara iyi geldi.
YELLEN'İN AÇIKLAMALARI PİYASALARI DALGALANDIRDI
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, geçen haftaki açıklamalarıyla piyasaları dalgalandırdı. Bir bakıma “ABD öksürse dünya zatürre olur” sözünü hatırlattı. Yellen’ın ağzından çıkan bir söz dünya piyasaları tarafından çabucak fiyatlandı. Yellen, “Ekonominin aşırı ısınmasını önlemek için bir noktada faiz artışı gerekebilir” demişti. Borsalar, altın fiyatı ve ABD 10 yıllık bono faiz oranı düşerken ABD doları değer kazandı. Bu açıklama daha sonra Yellen tarafından, bu yönde bir beklentisi ve öngörüsü olmadığı şeklinde düzeltilince piyasa algısı tekrar düşük faiz ve parasal genişleme eksenine geri döndü. Bu açıklama faiz konusunda ne kadar hassas olunduğunu gösterdi. Bu defa IMF Başkanı IMF Başkanı Kristalina Georgieva “Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında sağlanan politika desteğinin çok dikkatli bir şekilde geri çekilmesi gerektiğini, dünyanın yükselen faiz oranlarına hazırlanması gerektiğini” söyledi. Fakat piyasalar bu açıklamaya pek aldırış etmedi.
MERKEZ BANKASI BEKLENDİĞİ GİBİ
6 Mayıs toplantısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklendiği üzere faiz değişimine gitmedi ve gösterge faizi yüzde 19’da sabit bıraktı. Toplantı metninde ‘sıkı parasal duruşun korunması’ vurgusunun çıkarılması dışında önceki metin büyük ölçüde korundu. Toplantı duyurusundaki “Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir” ifadesi bu aşamada mevcut politikanın devamını öngörüyor. Bu açıdan toplantı sonuçlarını piyasalar sakin karşıladı. Fakat faiz indirimiyle ilgili takvim konusunda tahminler ağırlıklı görüş sonbahar gibi. Döviz kurlarının seyri ve enflasyon faiz için temel parametreler olmaya devam ediyor.
BORSADA 1.445 SEVİYESİ ÖNEMLİ
Borsada tepki yükselişi devam ediyor. İlk direnç 1.445 seviyesinde görülürken bu seviyenin üzerinde çıkışın devamı beklenebilir. Sonraki dirençler 1.490-1.510 seviyelerinde bulunuyor. İlk destek ise 1.425 seviyesinde. Çıkışın korunması açısından bu seviyenin üzerinde kalınması önemli. Sonraki destekler 1.410-1.400 seviyelerinde. Tepki yükselişi gücünü koruyor.
DOLAR/TL'DE KÂR SATIŞLARI
Dolar/TL kurunda çıkış hareketi kâr satışlarıyla karşılaştı. İlk destekler 8.22 ve 8.14 seviyelerinde. Sonraki destek ise 8.00 seviyesinde bulunuyor. İlk dirençler 8.32-8.37 seviyelerinde görülürken sonraki direnç 8.48 seviyesinde. Destek noktalarında tepki alım denemeleri görülse de kâr satışlarının etkisi sürüyor.
ALTIN 1.800 DOLARI GEÇTİ
ABD dolarındaki zayıflama ve ABD 10 yıllık faiz oranındaki düşüş altın fiyatına yükseliş olarak yansıdı. Bir süredir geçilemeyen 1.800 dolar seviyesi aşıldı. Altının gram TL fiyatı ise dolar/TL kurundaki düşüş nedeniyle dış piyasalardaki ons dolar fiyatındaki yükselişten yararlanamadı ve hafif geriledi.
Paylaş