Çin'de hastanelerin dolup taşmasına neden olan 'Pnömoni Virüsü', Hindistan, ABD ve Avrupa ülkelerinde de görülünce 'yeni salgın' endişeleri arttı. Uzmanlar tatil sezonu öncesi tedbir alınması yönünde uyarıda bulunuyor.
#PnömoniZatürre nedir, tıp dilinde pnömoni olarak adlandırdığımız akciğer iltihaplanmasıdır. Bakteri, virüs, gibi mikroplara bağlı oluşabilmektedir. Pnömoni, ya da yaygın bilinen adıyla zatürre, akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvı ile dolmasıdır. Virüsler, bakteriler ve nadir olarak mantar enfeksiyonlarının akciğerlere ulaşmasıyla oluşan zatürre oldukça bulaşıcıdır. Zatürre ülkemizde 0-4 yaş arası çocuklarda ilk sıradaki ölüm nedenlerinden biridir.
#ZatürreZatürre hastalığı özellikle çocuklarda ve 65 yaş üstünde tehlikeli olabilen hastalıkların başında geliyor. Bilinç kaybı, bulantı ve kusma ile kendisini belli eden zatürre belirtileri, doğru tedavi ile kontrol altına alınabiliniyor. Tıbbi ismiyle pnömoni olan zatürre hastalığı ile ilgili merak edilen konular oldukça fazla. Zatürre nedir? ve Zatürre aşısı ne zaman yapılır? soruları da zatürre hastalığıyla ilgili bilgileri araştıranların en fazla yanıt aradığı konulardan. İşte, zatürre hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenler...
#Zatürre Aşısı Ne Zaman YapılırZatürre, zamanında müdahale gerçekleşmezse ölümcül olabileceği gibi, yaşam kalitesini de düşüren ateşli bir hastalıktır. Genellikle ateş, öksürük balgam gibi belirtileri bulunan Zatürre, ilerleyen evrelerde ciddi nefes darlığı, tansiyon ve bilinç bulanıklığına neden olabilmektedir. Peki, belirtileri belli olan Zatürre nedir ve tedavisi nasıl yapılacak? İşte, oldukça tehlikeli olan bu hastalık hakkında detaylı bilgiler
#Zatürre NedirZatürre belirtileri genellikle ileri seviyelerde kendisini göstermektedir. Nefes darlığı, bilinç kaybı, bulantı ve kusma gibi belirtiler gösteren zatürre, doğru tedavi ile kontrol altına alınabilmektedir. Bulaşıcı olup olmadığı da merak edilen zatürre, tedavi yöntemleri ile merak ediliyor. Peki, zatürre neden olur ve nasıl geçer? İşte, zatürre tedavisi hakkında detaylı bilgiler
#ZatürreTetanos; Clostridium tetani denilen bakteri tarafından oluşturulan bir enfeksiyondur. Doğada toz, toprak, gübre dahil her yerde bulunur. Sıklıkla kişinin boyun ve çene kaslarında şiddetli kasılmalara neden olduğu ve kişi ağzını açamadığı için ‘ Kazıklı Humma’ olarak ta adlandırılır.
#TetanozÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#KızamıkÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#Kızamık Salgınıİklim değişikliğiyle birlikte mevsimlerdeki ‘kaymalar’ alerjilerin güçlenmesine neden oldu. Polen sayısının son 30 yılda yaklaşık yüzde 20 arttığının altını çizen uzmanlar, daha önce hiç alerjik yakınması olmayanlarda bile semptomlar görüldüğünü söylüyor. Peki ülkemizdeki son durum ne? Mevsimsel alerjinin giderek artıyor olması hangi tehlikeleri ortaya çıkarabilir? Gündelik hayatta nasıl önlemler almak gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkAkciğer kanseri, akciğer hücrelerinin normalden daha hızlı ve kontrolsüz çoğalması sonucu akciğer üzerinde tümör oluşması olarak tanımlanır. Akciğer kanseri belirtileri kadınlar ve erkekler için benzer özellikler taşır ancak oranlar değişkenlik gösterir. Peki Kadınlarda akciğer kanseri belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Kadınlarda akciğer tanısı nasıl konulur sizler için derledik.
#KadınAkciğer enfeksiyonu akciğerdeki bakteri ve virüsler sebebiyle ortaya çıkar. Soğuk algınlığından sonra akciğer enfeksiyonu ya da daha ileri boyutta zatürre ile karşılaşılabilir. Akciğer enfeksiyonunu evde kontrol altına almak için sağlıklı beslenmeli, bolca dinlenmeli ve bulunduğunuz ortamı havalandırmalısınız. Akciğer enfeksiyonunun nasıl temizleneceği ve nasıl tedavi edileceğini ayrıntıları ile derledik.
Akciğer lekesi, üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle meydana gelmektedir. Akciğerler, göğüs kafesinin sağ ve solunda bulunan hayati organlardır. Akciğer lekesinin en bilinen nedeni üst solunum yolu Enfeksiyonlardır. Solunumla birlikte vücuda giren virüs ve bakteriler akciğer zarında tahribata neden olabilmektedir. İşte akciğer lekesi nedir? Neden olur ve ağrı yapar mı? Akciğer lekesi belirtileri nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamZatürre hastalığı akciğer dokusunun iltihaplanmasıyla görülür. Çocuklardaki zatürre de bu şekilde meydana gelir. Çocuklarda görülen zatürre bazı zamanlar bulaşıcı olabilmektedir. Zatürre hastalığının çocuklarda görülme nedeni bakteri ve virüslerdir. Çocukları zatürre hastalığından korumak için bu bahsedilen bakteri ve virüslere yakalanmamak gerekir. Çocuklarda zatürrenin neden olduğuna, belirtilerinin neler olduğuna, nasıl anlaşıldığına, ne iyi geldiğine ve bu hastalığın nasıl geçtiğine dair ayrıntıları derledik.
#ÇocukBirçok hastalığın tıp dilinde ve halk arasında farklı isimlerle bilindiğini söylemek mümkündür. Hemoptizi tehlikeli bir hastalık türü olarak bilinmektedir. Bu bakımdan hemoptizi hastalığının ne olduğunu ve belirtilerini öğrenerek bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Hemoptizi nedir? Belirtileri nelerdir? Hemoptizi tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir detayları ile derledik.
#Hemoptizi NedirÜlkemizde en az 1,7 milyon yetişkin kanda enfeksiyon belirtileri nedeni ile hastanenin yolunu tutuyor. Hastanede ölen 3 hastadan 1'i bu nedenden dolayı yaşamını yitiriyor. Sepsis hastalığı olarak da bilinen Kanda Enfeksiyon nedir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkTıptaki adı pnömoni olan zatürre akciğer iltihaplanmasından meydana gelen bir hastalıktır. Bakteri, virüs ve mikroplara bağlı oluşabilen zatürre (pnömoni) ile akciğerdeki hava kesecikleri iltihaplı bir sıvı ile dolar. Peki zatürre nasıl bulaşır, ölümcül müdür? İşte çocuklarda ve yetişkinlerde zatürre belirtileri...
#ZatürreKan zehirlenmesi şeklinde de bilinen kan dolaşım enfeksiyonu ya da septisemi oldukça önemli bir konudur. Sizin için kanda enfeksiyonun nedenlerini, bu enfeksiyonun neden oluştuğunu, belirtilerinin neler olduğunu ve nasıl tedavi edildiğini derledik.
#Kanda EnfeksiyonKoronavirüs belirtilerinden olan koku kaybı gripte de oluyor mu merak ediliyor. Havaların soğumasıyla birlikte etkisini göstermeye başlayan gribin belirtileri Covid-19 ile karıştırılıyor. En çok karıştırılanlardan biri de koku kaybı olarak gripte koku kaybı olur mu soruları gündemde yer alıyor. Peki koronavirüs belirtisi olan koku kaybı gripte de olur mu, nasıl geçer? İşte grip ve koronavirüs belirtileri…
#Gripte Koku Kaybı Olur MuAmpiyem kelimesi Latince ve Grekçe dili kökenlidir. Dilimizde de bu ismiyle kullanılmaktadır. Tıp sektöründe belirli bir hastalığı ifade etmektedir. Belirtileri, evreleri ve tedavisi gibi konuları bulunmaktadır. Vücut anatomisinde bulunan sıvı toplanmasını ifade etmektedir. Sizler için ampiyem nedir, belirtileri nelerdir, evreleri ve tedavisi nasıldır detayları ile derledik.
#Ampiyem Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?Atelektazi, akciğerin bir kısmının ya da tamamının sönerek içinde bulunan havayı kaybetmesi ve kapanmasına denir. Bu durum, Çeşitli fizyolojik ya da anatomik durumlar sonucunda ortaya çıkabilir. Atelektazi nedir? Nedenleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Atelektazi Nedir? Nedenleri Nelerdir?Dispne kavramı belki çok kimse için bir anlam ifade etmez. Fakat " nefes darlığı " olarak tarif edildiğinde bu rahatsızlık daha anlaşılır hale gelmiş olur. Tıbben dispne; olarak adlandırılan bu rahatsızlık nedir? Dispne hangi hallerde ortaya çıkar? Dispne nedenleri nelerdir? Dispne ve tedavisi hakkında bilgileri sizler için derledik.
#Dispne Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?Kuş gribi belirtileri, Rusya'dan gelen tedirgin edici haberlerin ardından bir kez daha gündeme geldi. Son haftalarda Japonya'yı alarma geçiren kuş gribinin, Rusya'da ilk kez insana bulaştığının tespit edildiği açıklandı. Ülkedeki yetkililer virüse karşı aşı geliştirebileceklerini duyurdu. Tıp dilinde 'Avian İnfluenza' olarak tanımlanan kuş gribi belirtileri arasında yüksek ateş, boğaz ağrısı ve nefes darlığı görülebiliyor. Hastalık hayatı risk doğurabiliyor. İşte, Kuş gribi belirtileri, tedavi ve aşısıyla ilgili merak edilen bilgiler.
#Kuş Gribi NedirYeni tip koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Bir yandan kısıtlamalar devam ederken bir yandan da ülkelerin pandemi ile mücadelesi kapsamında aşılama çalışmaları sürüyor. Virüse karşı önlem almak isteyen pek çok kişi de bu virüsün ilk olarak nasıl belirti verdiğini araştırıyor. Peki, Corona belirtileri ne zaman başlar?
#Koronavirüs BelirtileriYeni tip koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Bir yandan kısıtlamalar devam ederken bir yandan da ülkelerin pandemi ile mücadelesi kapsamında aşılama çalışmaları sürüyor. Virüse karşı önlem almak isteyen pek çok kişi de bu virüsün ilk olarak nasıl belirti verdiğini araştırıyor. Peki, Corona belirtileri ne zaman başlar?
#Corona Belirtileri Ne Zaman Başlar?Akciğerlere ait hava yollarının iltihaplanmasıyla oluşan ve kış aylarında kendini gösteren bronşit çocukları daha fazla etkiliyor. Bronşit, soluk borusundan dallanarak akciğerlere yayılan hava borularını örten zarın akut veya kronik olarak iltihaplanması anlamına geliyor.
#Çocuk