Güncelleme Tarihi:
Akciğer kanseri tanısı için nefes problemleri, şiddetli göğüs ağrısı ve kanlı balgam gibi şikayetlere dikkat edilir. Bu semptomlar ile yavaş yavaş kendini belli eden akciğer kanseri; hastalığın yayılma hızına ve hastanın genel durumuna bağlı olarak farklı yöntemler ile tedavi edilebilir.
Kadınlarda Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Anlaşılır?
Akciğer kanseri belirtileri, kadınlar ve erkekler arasında benzerlik gösterir, ancak oranlar farklı olabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre kadın ve erkeklerde görülen akciğer kanseri en sık yaşam kaybına neden olan kanserlerden biridir. Kansere bağlı olan yaşam kayıplarının 'i akciğer kanserinden kaynaklıdır.
ABD verilerine göre ise akciğer kanseri son 40 yıldır erkek bireylerde %35’e kadar gerilerken, kadın bireylerde ise %87 kadar artmıştır.
Vücudun oksijen gereksinimini karşılayan organ akciğerdir. Her organ gibi akciğer de hücrelerden oluşur. Akciğerin görevini normal olarak yapabilmesi için bu hücreler ihtiyaç doğrultusunda bölünerek çoğalırlar. Ancak akciğer kanserinde, hücrelerin kontrol dışı çoğalarak bir kitle (tümör) oluşturması durumu söz konusudur. Burada oluşan kitle ilk olarak bulunduğu ortamda büyür ancak zaman ilerledikçe çevre dokulara ya da dolaşım yoluyla uzak organlara yayılır. Bu yayılmaya ise metastaz adı verilir. Kadınlarda görülen akciğer kanseri belirtileri şu şekildedir;
Nefes darlığı
Ses kısıklığı
Hırıltılı solunum
Yorgunluk
İştah kaybı
Kalıcı ve gittikçe kötüleşen öksürük
Kilo kaybı
Yutma güçlüğü
Kanlı öksürük
Devam eden göğüs ağrısı.
Tekrarlayan akciğer enfeksiyonları; bronşit ve ya zatürre
Kadınlarda Akciğer Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?
Akciğer kanserinin birkaç türü bulunmaktadır. Akciğerde başlayarak çevre organ ve dokulara yayılan kanser çeşidine birincil akciğer kanseri adı verilir. Ancak kanser, vücudun başka bir yerinde başlayıp akciğerlere yayılmış ise, buna sekonder akciğer kanseri denir. Bunun yanı sıra küçük hücreli ve küçük hücreli olmayan akciğer kanseri şeklinde türleri de bulunmaktadır.
Vakaların ortalama si küçük hücreli akciğer kanseri grubunda yer alır. Bu tür genel olarak sigara içenlerde görülür ve hızlı yayılma eğilimi gösterir. Vakaların %88 i ise küçük hücreli olmayan kanserlerden oluşur. Bu grubun üç yaygın alt türü vardır. Adenokarsinom, skuamoz hücreli karsinom, büyük hücreli karsinom şeklinde sıralanır. Ancak benzer şekilde ilerledikleri için birlikte gruplandırılırlar.
Araştırmacılar, kadınlar ve erkeklerin akciğer kanseri oranlarının neden farklılık gösterdiğini açıklayan birkaç tespit tanımlamıştır. Kadınların uzun süre östrojene maruz kalması akciğer kanseri riskini tetiklediği görülmemektedir. Kadınlarda östrojen seviyelerini etkileyen faktörler ise;
- Geçirilen hamilelik sayısı
- Menopozun başladığı yaş
- İlk adet-menstürasyon yaşı
Akciğer kanseri gelişimde östrojenin tümör hücrelerinin büyümesi adına teşvik ettiği görülmektedir.
Risk grubunda olan kadınların akciğer kanseri tanısı konması için düşük doz bilgisayarlı tomografi altında tarama yaptırması gerekir. Akciğer kanseri taraması uzun yıllar boyunca yoğun bir şekilde sigara içen ve de sağlıklı olan 55 yaş üstü kişilere önerilir.
Bununla birlikte hastada akciğer kanseri hastalığını işaret eden bulgular varsa doktor bazı tetkikler yapmaktadır. Gerekli görülürse ise akciğer grafisi veya bilgisayarlı tomografi de çekilebilir. Balgamlı öksürüğü olan hastalardan balgam örneği alınarak laboratuvar incelemesine gönderilir.
Anormal olan hücrelerden meydana gelen doku örneği biyopsi yöntemiyle çıkarılarak incelenebilir. Yapılan tüm testler sonucunda vakaya tanı konur. Akciğer kanseri türü ve evreleri tespit edilir ve tedavi planlanır.