Dünyada birçok noktada, birçok şelale olduğu bir gerçek. Ama içlerindeki Victoria Şelalesi öyle gösterişli ki; dünyanın her yerinden insanı yanına çekiyor. Victoria Şelalesi, Zambiya ve Zimbabve arasında yer alıyor. Bu şelalenin ilginç bir özelliği de var: Üzerindeki kaybolmayan gökkuşağı!
#Victoria ŞelalesiAfrika kıtası seyahatleri, tüm gezginlerin hayallerini süsleyen rotalardan oluşuyor. Farklı, çarpıcı, benzersiz, gerçek ve daha bir sürü sıfat Afrika için kullanılabilir. Özellikle havayolu harici bir yöntem kullanarak Afrika'da yolculuk yapıyorsanız, hayatınızda bugüne kadar yaşamadığınız bir sürü tecrübeyi de beraberinizde getireceğinizden hiç şüpheniz olmasın. Eğer Afrika'ya gitmeye karar verdiyseniz ve bu kıta da seyahat edecek sabrı topladıysanız, yapmadan gelmemeniz gerekenlerden olan Zambiya ile Tanzanya arasındaki 'Tazara Treni' yolculuğuna bayılacaksınız.
#Tazara TreniCumhuriyet’in kuruluşu sonrasında kadınlar bir dizi alanda sivrilip toplumda öncü roller üstlendiler. Buna karşılık diplomasi nedense çok uzun bir süre kadınların camdan duvarları bir türlü kıramadığı bir alan olarak kaldı. Ancak son dönemde bu, gözle görülür biçimde değişiyor. Bugün Dışişleri’nde kadın diplomat oranı yüzde 35. İşte sayıları 63’e ulaşan ve 37’si yurtdışında görev yapan kadın büyükelçilerimizin mesleki mücadele serüvenleri...
#GazetehaberleriİNGİLTERE’nin başkenti Londra’da film yıldızı İdris Elba’nın da gittiği ünlülerin kick-box salonunda 24 yaşındaki George Barker’ı öldüren Charles Edward Riddington adlı İngiliz, sahte kimlik ve pasaportla 2 yıldır saklandığı KKTC’de Interpol’ün ihbarı üzerine yakalandı.
#Ricky De BruinUNICEF verilerine göre dünyadaki her 12 çocuktan biri, ‘geleceği ailesinden daha karanlık’ görünen bir ülkede yaşıyor. Organizasyonun 14 ülkede yaptığı araştırmaya göre ise, Türkiye ve Mısır’daki çocuklar, kendilerini etkileyen sorun olarak terörizmi ilk sırada görüyor. Bu oran Türkiye’de yüzde 81, Mısır’da yüzde 75. Bu konuda en az kaygı ise Hollandalı çocuklarda.
#Unıcef- "Biz dostuz, arkadaşız, kardeşiz yerine göre ama bu sözler iyi bir ekonomi iş birliği için yeterli değil. Yatırımcı, sanayici ve iş adamı, istihdama katkı sağlayacak herkes, yatırım yapacağı ülkede hukuk güvenliği olup olmadığına, ikili anlaşmalarımız olup olmadığına, yerel siyasetin, ülke siyasetinin istikrarlı olup olmadığına, yapılacak yatırımların ne şekilde teşvik ve destek göreceğine bakar, bakar da bakar" - "Hangi teşvikler temin ediliyor, buradan elektrikten, arsadan gelir vergisi alıp almamaktan, onlara uzun vadeli yer temin etmekten tutunuz, bir de oradaki yargının, hukukun ve siyasetin, istikrarlı olup olmadığına da yatırımcı bakar. Parasını bağlayacağı bir yerden zarar etmek istemez insanlar" - "Bunu Türkiye açısından da söyleyebilirim. (Balkan ülkeleri) Ülkelerinizle ilgili konuşmuş olmayayım. Sizden de Türkiye'ye kim gelirse gelsin yatırımcı olarak, Türkiye'deki istikrara, hukuk güvenliğine, ekonominin gidişatına bakacaktır"
- Trabzon 2. Amatör Küme'de mücadele eden Zaferspor'da futbol oynayan 65 yaşındaki Şerif Kunt'un, ihraç edilen takımıyla 1,5 yıl aranın ardından tekrar lige dönmesiyle yaşadığı sevinç, 1 yıllık hak mahrumiyeti cezasıyla sona erdi - Kurtuluşspor ile oynanan maçta yedek kulübesinde sadece 1 oyuncusu bulunan ve sakatlıklar nedeniyle sahada 6 kişi kalan Zaferspor'la ilgili hazırlanan rapor doğrultusunda, disiplin talimatının "görevi ihmal ve kötüye kullanma" maddesi gereğince takım kaptanı Kunt'a 1 yıl hak mahrumiyeti cezası verildi. - Şerif Kunt: "Sağlık görevlisi de sakatlık varken kimle ilgileneceğini bilemedi. Biz oyunun devam etmesinden yanaydık ancak böyle bir karar verildi. İtirazımızı yaptık. Bu cezanın kalkmasını istiyoruz"
İlyas Yıldız (34) seyahat âşığı bir gazeteci. İzlediği belgeselden etkilenip geçen ağustosta Afrika’yı boydan boya geçmeye karar verdi. Otostop, otobüs ve dolmuşla Kahire’den Cape Town’a 50 günde 8 ülke, 12 bin kilometre yol kat etti. Yıldız “Kıtanın en güney noktası Agulhas Burnu’na vardığımda yolculuk bittiği için üzüldüm. İnsanıyla, doğasıyla Afrika bana önyargılara meydan okumayı öğretti” diyor.
#AfrikaKendi kendime sıklıkla sorar oldum: “Bu gezginliği ne zaman bırakacaksın?..” Yola çıkmaya başladığım ilk yıllardaki enerjim artık yok. Dile kolay tam 30 yıldan beri yollardayım. Dere, tepe, kent, kasaba, köy, dağ tepesi, çöl ortası, ormanın gölgesi, yaylanın serini derken bir ömrün yarısı geçti gitti.
NOVARTİS Türkiye Dış İlişkiler Koordinatörü Mehmet Ateş’in çağrısına uyup, “Sıtmayla Mücadele Programı”nı izlemek üzere Zambiya’nın başkenti Lusaka’ya indiğimizde, Zaman Gazetesi Yazarı Kadir Dikbaş’a sordum:<br><br>- Cemaatin Zambiya’da da okulu veya okulları var mı?
Yabani hayvan kaçakçılığından elde edilen kara paranın hacmi, yasa dışı uyuşturucu ve silah ticaretinin boyutuna yaklaşmış durumda. Her yıl, uluslararası sözleşmeler ve ulusal düzenlemelerle yasaklandığı halde, soyu tehlikede olan 30 bine yakın memeli canlı, 2 - 5 milyon kuş ve 10 milyon dolayında sürüngen derisi, alınıp satılıyor.
Turgut Elik (49), ilk uzun yolculuğuna ilkokulda, şehirlerarası otobüs şoförü olan babasıyla çıktı. Lisede çadırını alıp çevredeki kentleri gezmeye, üniversitenin ilk yılında ise Avrupa’yı keşfe başladı. Bugüne kadar beş kıtada 107 ülke gezdi. "Eşimle çocuk yapmadık, çocuğa ayıracağımız zaman ve parayla dünyayı geziyoruz" diyor.
Taner Çelik (49) uluslararası şirketlerin temsilciliğini yapan bir işadamı. Maltalı eşi Carol sayesinde motosikletle tanıştı. 40’ncı doğum gününde hediye edilen Harley Davidson kitabı ise HD meraklıları arasına katılmasına vesile oldu. Çelik, iki ay önce sıradışı bir seyahate çıktı.
Hani gözünü karartmış insanlar vardır ya, tutkuları uğruna kariyerlerini bir kalemde silebilirler... İşte Meltem İskit de onlardan. 12 senelik iş hayatına son verdi ve hobisini, yani seyahati kendine meslek edindi. Önce 3,5 sene bir turizm şirketinde çalıştı.
ABD'de bir mühendis tarafından kitap okuma ve okutma alışkanlığını yaygınlaştırmak için başlatılan “bookcrossing” yöntemi ile dünyada dolaşan kitap sayısı 38 bine ulaştı. Okunan kitapların üzerine not düşülerek, kamuya açık alanlara bırakıldığı yönteme Türkiye'den de 2 kitap dahil oldu.
Bilmeyenler için hemen yazalım: 1) Evet; Tanzanya diye bir yer gerçekten var. Hatta Tanganika ismini duymuş ve neresi olduğunu bilmiyorsanız, bilin ki o, Tanzanya’nın Zanzibar ve Pemba adaları eklenmeden önceki ismi. Yani aralarında ‘resimdeki 7 fark’ falan yok. 2) Hayır; o, Tanzanya Canavarı değil, Tazmanya Canavarı.
Japon erkekleri genç kız külotlarını kapışıyor, Pakistanlı kadınlar ise çorapsız ayakkabı giyen erkekleri görünce çıldırıyor. Afrika'da kadınların orgazmı ayıp sayılırken Tayvanlı erkekler evlenmeden önce ortalama 30 kadınla birlikte oluyor. Ülkelerin seks kültüründe şaşırtıcı farklılıklar var...
#Cinsellik