Güncelleme Tarihi:
UNICEF’in, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü ile ilgili yaptığı açıklama, çarpıcı veriler ortaya koyuyor. Açıklamada, küresel alanda sağlanan ilerlemeye rağmen dünyadaki her 12 çocuktan birinin geleceğinin ailesinden daha karanlık göründüğü bir ülkede yaşadığı belirtiliyor. Japonya, Türkiye, Mısır, Brezilya, Birleşik Krallık, Hollanda gibi 14 ülkeden 9-18 yaş grubundaki 11 bin çocukla yapılan araştırma sonuçları ve UNICEF’in değerlendirmesinden dikkat çeken başlıklar şöyle:
- 180 milyon çocuk; aşırı yoksulluk, okula gitmeme veya bir şiddet olayı sonucunda yaşamını yitirme olasılığı 20 yıl öncesine göre daha yüksek olan 37 ülkede yaşıyor.
- Huzursuzluklar, çatışmalar ve kötü yönetim sonucunda günde 1.90 dolardan daha az kazanarak yaşayanlar Benin, Kamerun, Madagaskar, Zambiya ve Zimbabwe dâhil 14 ülkede arttı.
- Finansal kriz, hızlı nüfus artışı ve silahlı çatışma gibi nedenlerle ilkokula kaydolan öğrenci sayısı Suriye ve Tanzanya dâhil 21 ülkede azaldı.
- 19 yaşından küçük çocuklar arasında şiddet olaylarına dayalı ölümler yedi ülkede arttı. Bunlar Orta Afrika Cumhuriyeti, Irak, Libya, Güney Sudan, Suriye, Ukrayna ve Yemen.
ÇOCUKLAR KAYGI İÇİNDE BÜYÜYOR
- 14 ülkede yapılan araştırmaya göre, çocuklar kendilerini ve akranlarını etkileyen küresel meseleler için derin kaygılar yaşıyor. Endişe duyulan konular şiddet, terörizm, çatışma, iklim değişikliği, mültecilere ve göçmenlere yönelik haksız davranışlar ve yoksulluk.
- Araştırmada yer alan 14 ülkede çocukların yarısı, dünyadaki çocukları etkileyecek kararlar alındığında ne hissettikleri sorulduğunda kendilerine önem verilmediği kanısına vardıklarını söylüyor. Bu duyguyu en fazla yüzde 73’le Güney Afrika, yüzde 71’le Birleşik Krallık’takiler yaşıyor. Onlara göre seslerine hiç kulak verilmiyor, görüşleri ve düşünceleri de hiçbir şeyi değiştirmiyor. Hindistan’daki çocuklar yüzde 52 ile kendilerini en güçlü hisseden grup arasında yer alıyor.
-14 ülkedeki çocukların hepsi dünya liderlerinin çözüm bulması gereken en önemli sorunlar olarak terörizm, yetersiz eğitim ve yoksulluğu sıralıyor.
- Çocuklara yönelik şiddet 14 ülkede yüzde 67 ile en fazla kaygı duyulan sorun olarak öne çıkıyor. Brezilya (yüzde 82), Nijerya (yüzde 77) ve Meksika (yüzde 74) çocukların bundan en çok kaygı duyduğu ülkeler. En az kaygı ise Japonya’da.
TÜRKİYE VE MISIR EN ÇOK TERÖRDEN KORKUYOR
- Terörizm ve yetersiz eğitim 14 ülkede eşit ölçüde kaygı duyulan konu. Çocukların yüzde 65’i bu endişeyi taşıyor. Türkiye’dekiler yüzde 81’le, Mısır’dakiler ise yüzde 75’le bu kaygının en fazla yaşandığı ülkelerden ikisi. Tüm ülkelerde her 10 çocuktan 4’ü dünyada mülteci ve göçmen çocuklara yönelik kötü muameleden kaygılı. Meksika, Brezilya ve Türkiye’de yaşayanlar bundan en çok kaygı duyanlardan.
-14 ülkedeki çocukların yüzde 45’i yetişkinler ve dünya liderlerinin çocuklar açısından iyi kararlar alacağına güvenmiyor. Liderlere güvenin en az olduğu ülke yüzde 81 ile Brezilya. En fazla olduğu ülke Hindistan.
UMUTLARI AZALDI
Laurence Chandy (UNICEF Veri Araştırma ve Politika Bölümü Direktörü): Son kuşak, dünya çocuklarının çoğu için yaşam standartları açısından büyük, daha önce görülmemiş kazanımlara tanıklık ederken, unutulmuş bir azınlığın kendilerinin ya da ailelerinin herhangi bir kusuru da olmadan bu kazanımların dışında kalması kötü bir şaka gibi. Kendileri gençken yararlanabildiklerinden daha büyük fırsatları çocuklarına tanımak, nerede olursa olsun her ebeveynin dileği. Bu yılın Dünya Çocuk Günü’nde ise, ne kadar çocuk bunun yerine önlerindeki fırsatların azaldığını ve gelecek umutlarının eksildiğini görüyor, bunun hesabını yapmamız gerek. Yaşam standartlarında büyük ilerlemeler getiren hızlı teknolojik değişim döneminde yüz milyonlarca insanın yaşam standartlarının fiilen gerilemesi gerçekten ters bir durum. Bu, söz konusu insanlarda adaletsizlik, onlardan sorumlu olan çevrelerde de başarısızlık duygusu yaratıyor. Seslerine kimsenin kulak vermediğini ve geleceklerinin de belirsizliklerle dolu olduğunu hissetmelerine şaşırmamak gerekir.