Zaman denilen kavram gerçekten var mıdır? İlk olarak onu kim ölçmüştür? Bir filozof nasıl bakar zamana? Adrian Bardon, ‘Zaman Felsefesinin Kısa Tarihi’nde ‘Zaman nedir?’ sorusunu anlatmak için ölçmekten başlayarak harekete, yanılgıdan kesin inanca pek çok kavramı irdeliyor.
#Zaman Felsefesinin Kısa TarihiABD'nin New Hampshire eyaleti geçtiğimiz günlerde film gibi bir olaya sahne oldu. Neredeyse herkesin birbirini tanıdığı 4.000 nüfuslu Hinsdale kasabasının en sessiz, en mütevazı sakinlerinden birinin sırrı, ölümüyle açığa çıktı...
#Geoffrey HoltAnthony Gottlieb, ‘Aydınlanma Rüyası: Modern Felsefenin Yükselişi’nde, Avrupa’nın felsefe tarihine katkısı üzerine yeni bir sınıflandırma öneriyor. Bu katkı, 19’uncu yüzyıl Alman ve 20’nci yüzyıl Fransız felsefeleriyle sınırlandırıldığında, göz ardında kalan bir dönemi ve bölgeyi öne çıkarıyor. 1630’lardan Fransız Devrimi arifesine kadarki dönemde ortaya çıkan Avrupa felsefesini...
#Aydınlanma RüyasıAnadolu’ya yakın tüm Ege adaları bizden biridir aslında, ve en büyük keyif adaya gittiğinizde Anadolu’yu uzaktan görüp akşam yanan ışıklarda bildiğiniz köyün kasabanın yerini tahmin etmektir. Samos, diğer adıyla Sisam adası da bunlardan biri ve Ege adalarının Anadolu’ya en yakın olanı.
#BursaAnadolu ve İslam medeniyeti sentezi için çabalayan, 'Hareket' dergisinin kurucusu, sosyolog, felsefeci, yazar ve öğretmen Nurettin Topçu vefatının 45. yılında anılıyor. Sorbonne Üniversitesi'nde felsefe doktorası veren ilk Türk Nurettin Topçu'nun 'İsyan Ahlakı' adıyla Türkçe'ye çevrilen tezi, Paris'te 1934'te, Türkiye'de ise 1990'da Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayımlanmıştı. Peki, Nurettin Topçu kimdir, ne zaman öldü?
#Nurettin Topçu KimdirTrabzonspor Kulübü Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Monaco ile Lille kulüplerinin Yusuf Yazıcı ile Abdülkadir Ömür’ü istediğini belirterek, "En son bu kulüplerle konuştuğumuz zaman, ’Kulübün borcu 160 milyon Euro, o 160 milyon Euro’nun tamamını getirip masanın üstüne koysanız da ben bu sene o oyuncuları satmayı düşünmüyorum’ dedim" açıklamasında bulundu.
#Yusuf Yazıcı45 yıl aynı kadınla yaşamak, bir hayat kurmak ve birlikte yaşlanmak, hayatın sevinçlerini ve acılarını paylaşmak, 52 yıl aynı işi aynı titizlikle her gün yapmak. Takdir edersiniz ki her baba yiğidin harcı değil. Sabır gerektirir, istikrar gerektirir, azim gerektirir, bilgi gerektirir, birikim gerektirir, zeka gerektirir, cesaret gerektirir. Hani derler ya, orada kalmak oraya gelmekten daha zordur diye. Düşünün ki “orada” yıllarca kalmış biri. Ve onunla konuşmak bir zevk. Benim için öyle. Başkalarını bilmemem. Samimi, içten ve kasmadan anlatıyor. Ama nedense öyle tanınmıyor. Fazla ciddi ve resmi biriymiş gibi algılanıyor. Çizdiği imajdan farklı bir adam. Tatlı tatlı anlatınca siz de “Ne güzel anlatıyor!” diye seviniyorsunuz. Ama bu defa benim gözlerim doldu, acı acı anlattı…
İstanbul’a feribot ve deniz otobüsleriyle iki saat uzaklıkta olan Mudanya, Bursa’nın bitişiğinde. Gemlik Kurşunlu’dan başlayıp Zeytinbağı’na kadar giden sahil yolu üzerinde, birbirlerine yakın yerleşimler, Bizans mimarisinin ilginç yapıları, Osmanlı sivil mimarisinin ve şehir dokusunun güzel örneklerini görebilirsiniz. Hepsi, bir günlük bir gezi için ideal bir çevre oluşturuyor. Bazıları son zamanlarda çekilen dizi flimlerle gündeme gelen bu yerleşimler, kültür turizmi açısından çok rahat kullanılabilecek durumda. Mudanya ve Zeytinbağı’nda açılan konaklama tesisleri de bölgeyi daha çekici hale getiriyor.