Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün raporuna göre, Türkiye en iyi durumdaki 25 ülke içerisinde, 2014’teki 5 bin 97 patent başvurusu ile 25’inci sırada yer aldı. Özellikle tüketim maddeleri alanlarında en çok başvuru yapıldığı görüldü. Listenin başına ise 928 bin 177 başvuru ile Çin yerleşti.
#Patentİstanbul'da yaşayan üniversite öğrencisi ikiz kız kardeşler, kedi ve köpeklerin pati temizliğini yapmak için geliştirdikleri ve patentini 147 ülkede korumaya aldıkları "Peggymatic"le, başta ABD olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapmayı hedefliyor.
Yoğun reklamlarla ’bilimsel düşüncenin gücü’ sloganı ile merak kampanyası düzenleyen Erke adlı firma, ’Erke Dönergeç’ adıyla enerji tüketmeden, bedava elektrik üreten bir teknoloji bulduğunu iddia etti. Bazı emekli paşaların da katıldığı toplantıda buluşla ilgili sorular ’gizlilik’ gerekçesi ile yanıtsız bırakıldı.
‘Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı’ etkinliğinin bu yılki temasında dolmadan otlu böreğe, çeşitli Ege lezzetleri var. Türkiye’nin yurtdışı etkinliklerinde de sunulacak olan Türk mutfağının eşsiz reçeteleri, dün Beştepe’de sergilendi.
#Emine ErdoğanKüresel atıştırmalık pazarı büyüme trendinde. Şölen Çikolata’nın CEO’su Erdoğan Çoban’ın verdiği bilgilere göre en hızlı büyüme ise kaplamalı çikolata ve kek pazarında. Çoban, bu büyümeyi araştırma şirketleriyle tartıştıklarını belirtiyor, ‘‘Dünyada ciddi bir enflasyon var. Bizim ürünler ulaşılabilir kaldı. Gerektiğinde öğün bile olabiliyor’’ diyor. Büyüyen dünya pazarında hedeflerini de büyüten şirket, kapasiteyi yüzde 70 artırmak için kolları sıvadı.
#Şölen ÇikolataBugün ve yarın talep toplayacaklarına dikkat çeken Kaleseramik Genel Müdürü Altuğ Akbaş, “Halka arzdan elde edeceğimiz gelirin yüzde 50’sini Slab-Sinterflex, yüzde 20’sini kredi kapama, yüzde 15’ini sürdürülebilirlik, yüzde 6’sını yurtdışı, yüzde 5’ini banyo ve yüzde 4’ünü de Frit alanlarındaki yatırımlarımızda kullanmayı planlıyoruz” dedi.
#KaleseramikBugün ve yarın talep toplayacaklarına dikkat çeken Kaleseramik Genel Müdürü Altuğ Akbaş, “Halka arzdan elde edeceğimiz gelirin yüzde 50’sini Slab-Sinterflex, yüzde 20’sini kredi kapama, yüzde 15’ini sürdürülebilirlik, yüzde 6’sını yurtdışı, yüzde 5’ini banyo ve yüzde 4’ünü de Frit alanlarındaki yatırımlarımızda kullanmayı planlıyoruz” dedi.
#Sponsorlu İçerikBugün ve yarın talep toplayacaklarına dikkat çeken Kaleseramik Genel Müdürü Altuğ Akbaş, “Halka arzdan elde edeceğimiz gelirin yüzde 50’sini Slab-Sinterflex, yüzde 20’sini kredi kapama, yüzde 15’ini sürdürülebilirlik, yüzde 6’sını yurtdışı, yüzde 5’ini banyo ve yüzde 4’ünü de Frit alanlarındaki yatırımlarımızda kullanmayı planlıyoruz” dedi.
#ÇanakkaleTicaret Bakanlığı'nın hazırladığı kozmetik sektör raporuna göre Türkiye'deki ekonomik gelişmeye bağlı olarak, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri pazarı her yıl ortalama yüzde 10 büyüyor. Pazara kısa bir süre önce giren Bloumsie, “ulaşılabilir lüks” felsefesiyle dikkat çekiyor. Şirket ortağı ve yöneticisi Emir Kardaş " Doğru çalışan ve temiz içerikli cilt bakım ürünleri ulaşılabilir olmalı" diyor. Emir Kardaş ile Bloumsie markasını ve sektörün geleceğini konuştuk....
#Sponsorlu İçerikAraştırma üniversitesi olarak kabul edilen 3 vakıf üniversitesinden biri olan Sabancı Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici, “Yüzde 32.70’lik oran ile Ar-Ge’ye en çok pay ayıran vakıf üniversitesiyiz. Şu anda üniversitemizde 301 aktif araştırma projesi yürütülüyor. Bu araştırma projelerimizin aktif bütçesi 641 milyon TL. Yapılan tüm bu çalışmalar gerek bilimsel yayın gerekse patent sayısı tarafında karşılığını buluyor” dedi.
#Sabancı Üniversitesi2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. Dünyayı kasıp kavuran ve adeta distopik bir hikâyenin ortasındaymış gibi hissetmemize neden olan pandemi o yıl başladı. 2021’de pandemi kısıtlamalarına alıştık; uzaktan eğitim, maske-mesafe-hijyen kuralı, hafta sonu sokağa çıkma yasakları hayatımızın ‘normali’ oldu. Kısıtlamaların esnetildiği 2022’ye Omikron varyantının hafif semptomlarının yarattığı umutla girdik. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımız...
#PandemiYerli Malı Haftası olarak hafızalarımızda yer edinen Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası yarın başlıyor. İlkokulda öğrencilerin sınıfa yöresel ürünler getirip şiirler okuyarak kutladığı bu özel gün son yıllarda biraz unutulsa da coğrafi işaret tescilli ürün listemiz her geçen sene biraz daha genişliyor, yerel malzeme kullanmanın önemi giderek artıyor.
#Yerli MalıKatma değerli ürün ve teknolojilerin geliştirilerek ihracatın artmasına katkı sunmayı amaçladıklarını söyleyen Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Otomotiv sanayinin daha yeşil, döngüsel ve dijital olması bir gereklilik halini aldı. Türkiye otomotiv sektörü olarak pasta yaşanan dönüşüme yanıt vermemiz ve dönüşümün bir parçası olmamız gerekiyor” dedi.
#GazetehaberleriÜreten kadınlar, 17 yıl önce kurulan derneğin çatısı altında ortak paydada buluştu. Dernek alt yapısından gelen birikim ve tecrübe ile kooperatif kurdular. Ekonomik güçlenme, bireysel ve kolektif kapasite gelişimini değerlendirdiler. Kooperatif üyeleri, el emeği ürünlerini; evlerinde, işyeri olanlar ise atölyelerinde ve dernek binasında üretiyorlar. Unutulan ürünlerinin günümüze uyarlanması, el sanatları, ev tekstili, hediyelik objeler, takı, örgü gibi yaklaşık 40 çeşit ürünü satıyorlar.
#Serhat TEZCANHATIRLAYACAKSINIZ, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Mustafa Büyükçıvgın’ın Oda’ya bağlı Laboratuvar Hizmetleri Gıda ve Kimyasal Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından ‘ATOLAB Ayvalık Natürel Sızma Zeytinyağı’ markasıyla filtresiz 750 ml zeytinyağı üretilip 75 TL’den satışa sunulmasını şahsi Facebook hesabından paylaşıp...
#İzmirMilas Ticaret ve Sanayi Odası, adeta bir imkansızı başararak Milas zeytinyağına AB’den coğrafi işaret almayı başardı. Bu gelişmenin yöre ekonomisine ortalama 160-180 milyon TL veya yaklaşık 25 milyon dolarlık katma değer sağlaması bekleniyor.
#İzmirMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Tekli eğitime geçiş ve okul öncesi eğitim hedefimiz, uzaktan eğitim, okullardaki deprem güçlendirme faaliyetleri ve meslek liselerinin atölye altyapısı gibi özel önem verdiğimiz alanlar için MEB yatırım bütçesini, 5.8 milyar liradan yüzde 94 artırarak 11.3 milyar liraya çıkartıyoruz" dedi.
#EğitimTÜRKİYE’de 1990’lı yıllarda aşı geliştirilmesi çalışmalarında görev alan ve ilk kez ’adsorbe tetanos’ aşısını geliştiren ekibin içinde bulunan Dr. Erkan Özcengiz, şimdi özel bir firmada Covid-19’a karşı yerli aşı geliştirmek için çalışıyor. Dr. Özcengiz, "Türkiye dünyada ilk aşı üreten ülkedir. Biz o aşı üreten jenerasyonların son halkasıyız. Sağlık Bakanlığının son yıllarda işbirliği çabaları var. ’Türkiye’de aşı geliştirilmedi’ veya ’Türkiye’de bu konuda bilgi eksikliği vardır’ sözleri doğru değildir, yanlıştır. Dünyada yapılanların aynısını yapabilecek birikimlerimiz, insan gücümüz, her şeyimiz var" dedi.
#Adsorbe Tetanos AşısıÜniversite tercihi yapacak adaylar “Nasıl tercih yapmalıyım?”, “Kimlerle konuşmalıyım?”, “Ailemin istediği bölümü mü yazmalıyım?” gibi sorularla bir yol haritası oluşturmaya çalışıyor. Her yıl sınava giren milyonlarca adaydan barajı geçenler tercihlerini buna göre yapıyor. İşte biz de bu süreci önde tamamlayan geçmiş yılların sınav birincilerine sorduk. Şampiyonlar, tercihte nelere dikkat ettiklerini, kimleri dinlediklerini, nasıl bir araştırma yaptıklarını anlattı.
#ÜniversiteTemelleri 1954 yılında Çorum’da atılan Alapala Grup, 65 yılda 100’den fazla ülkede 600’den fazla anahtar teslimi un fabrikaları kurdu, dünyanın birçok ülkesine makine ihracatı gerçekleştirdi. Geçen yıl 388 milyon lira ciroya ulaşan Alapala Grup, hem tesis kurulumu hem de makine ve yedek parça satışıyla 5 yılda 2 kat büyüme hedefliyor.
#GazetehaberleriYÖK tarafından, akademik kadro ve bütçe imkanları açısından desteklenen araştırma üniversitelerinin 2 yıllık performans değerlendirme sonuçları ve sıralamaları kamuoyu ile paylaşıldı. Buna göre, performansı en yüksek 5 üniversite ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi şeklinde sıralandı.
#YÖK