Yurtdışında geçen süreleri ile beraber bu sürelere karşılık gelen prim ödemesi üzerinden ele alınan borçlanma pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Böylece Türkiye'de emekli olma imkanı elde edilmesi nedeniyle, gurbetçiler özellikle ilgili şart ve koşulları öğrenmeye çalışmaktadır. Peki, yurtdışı borçlanması nedir? Şartları nelerdir? SGK yurtdışı borçlanma miktarı hesaplama hakkında bilinmesi gerekenler.
#Yurtdışı Borçlanması Nedir?Çalışma hayatını devam vatandaşlar, emeklilik dönemine dair hayaller kurar. Her vatandaşın yaşlılığında emekli olmak hayallerini süsleyen sosyal bir haktır. Sigortalı olarak çalışanlara tanınan emeklilik döneminde belirlenen şartlara uygunluk gösterilmesi halinde erken emeklilik şartı sunuluyor. Normal şartlarda vatandaşların emekli olabilmesi için; prim gün sayısı, çalışma yılını ve yaşını doldurması gerekir. Ancak erkekler için askerlik borçlanması, kadınlar için doğum borçlanması ve herkese tanınan yurtdışı borçlanması imkanıyla 3600 gün prim ile vatandaşların emekli olması mümkün hale geldi. Peki kimler 3600 gün ile emekli olabilir? 3600 günden emekli olmak nedir? Şartları nelerdir? İşte 3600 günden emekliliğe dair merak edilen tüm detaylar…
#3600 GünEmeklilik, kişinin hayat içerisindeki önemli değişim dönemlerinden biridir. Emekli olan kişi öncelikle gelir kaybına uğrayacak, bunun yanında sosyal rol ve yetkileri de değişecektir. Çalışma hayatının getirmiş olduğu birçok ayrıcalıktan faydalanan bireyler, emeklilik sürecine girdiklerinde boşalan vakitlerini ve azalan gelirlerini daha iyi değerlendirme çabasına girerler.
#EmeklilikTam açılımı, İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı olan Torba Yasa, birçok kanunda yenilikleri beraberinde getiren değişiklik tasarısı, TBMM Genel Kurul’da kabul edildi. Dünkü yazımızda da yasanın getirdiği yeniliklere değinmiştim. Dünkü yazıyı kaçıranlar için, bu konuyu daha ayrıntılı olarak tekrar gündeme getirip, okurlarımızın bilgisine sunmak istiyorum.
Almanya’da dün yürürlüğe giren emeklilik reform yasası, hem milyonlarca anne veya babanın emekli aylıkları artırdı, hem de ülkede yaşayan 40 bin kişiye erken emeklilik yolunu açtı. 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe giren yeni emeklilik reformu paketi, 1992 yılından önce çocuk dünyaya getiren anneler ve uzun yıllar sigortalı iş kollarında çalışıp da malul olanlara emekli olma şartlarını kolaylaştırıyor.
Geçen hafta Frankfurt, Bad Kreuznach, Siegen ve Duisburg'dan sonra Herne kentinde altıncı HÜRDANIŞ YANINIZDA toplantısı yaptık. Bu kez Herne Atatürkçü Düşünce Derneği'ne konuk olduk. İlginin oldukça büyük olduğu toplantıda Herne ADD üyeleri ağırlıklı olarak emeklilik, oturma izni ve Mavi Kart'la ilgili sorular yönelttiler. Herne'deki bilgilendirme toplantısında yöneltilen soruların yanıtlarına yer veriyoruz.
İngiltere'nin yanı sıra diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarını yakından ilgilendiren yeni Sosyal Güvenlik Reformu ile ilgili Londra'da geniş kapsamlı bir toplantı düzenlendi. Londra Başkonsolosluğu Çalışma ve Güvenlik Ataşesi Ayşegül Yeşildağlar ile TC Çalışma Bakanlığı'ndan 3 müfettişin katıldığı toplantıda, "Türkiye'de emeklilik hakkı" anlatıldı.
Sevgili hurriyet.com.tr okurları, başlattığımız “dijital halk röportajı” serisinin ikincisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun makamındayız. Binlerce soru gelmesi üzerine soruları konulara göre sınıflandırdık. İşte soru-cevapların ilk bölümü...