Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2015 11:41
HÜRDANIŞ sorularınızı cevaplıyor...
Çıktığım kiralık evde tadilat yapmak zorunda mıyım
Turgut Taşçı – Almanya
Almanya’da kiracı olarak bir dizi hakkınız var. Özellikle, çıktığınız kiralık dairenin tadilatı konusunda, kira kontratlarında yazılı olan birçok hükmün geçersiz olduğu pek bilinmiyor. Ancak Federal Yüksek Mahkeme (BGH) 2003 yılından bu yana, matbu olan birçok kira sözleşmesinde, tadilatla ilgili yer alan hükümleri bir bir iptal ediyor.
Genel olarak şu bilgiyi verebilirim size: Öncelikle 15 yıl önce altına imza atmış olduğunuz kira kontratınızda tadilatla ilgili maddeleri incelemenizi tavs
iye ediyorum. Bir kere, kontratın bu bölümünde yer alan “Kiralanan daire, teslim alındığı şekilde kiracı tarafından geri verilir” şeklindeki muğlak ifadeler hukuken geçerli olmadığı için mahkemeler tarafından iptal ediliyor.
HANGİ MADDELER GEÇERSİZ
Ayrıca kira kontratında, tadilat için süre öngören maddeler de kanunen geçersiz sayılıyor. Genel olarak, şu kural geçerli: kiracı, oturduğu dairedeki kullanım izlerini, onarmak veya tadil etmekle yükümlü. Ancak bu konudaki bağlayıcılık, kira kontratında yer alan tadilat maddesi ve bunun hukuki geçerliliğine bağlı. Kira kontratınızda yer alan hükümleri bilmediğim için size çok sağlıklı bilgi veremiyorum. Size tavsiyem, ev sahibinize, sizi bağlayan yazılı veya sözlü bir vaatte bulunmadan önce kira kontratınızla birlikte ya bir avukata ya da kiracılar birliğine başvurup hak ve yükümlülükleriniz konusunda bilgilenmenizdir. Konuyla ilgili bilgiyi ve örnek mahkeme kararlarını, Stiftung Warentest’in internet sitesinden öğrenebilirsiniz.
Söz konusu sayfaya şu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.test.de/Schoenheitsreparaturen-Mieter-muessen-nicht-malern-1599831-2599831/
Eşimden bana dul aylığı bağlanır mı
Recep Erorhan – Almanya
Yurtiçi emeklilikte olduğu gibi, yurtdışı borçlanma yoluyla emekli olanlar da, vefatları halinde geride kalan eş ile belirli koşullar altında 18 veya 25 yaşına kadar olan erkek çocukları ile çalışmayan ve evlenmemiş veya dul kız çocukları, hak sahibi olarak dul aylığı veya yetim aylığı bağlattırabilir. Dolaysıyla, eşlerin ikisi de birden emekliyse, eşlerden birinin vefati halinde diğer eşin hak sahibi olmadığı ve tarafına dul aylığı bağlanmaz şeklinde kulaktan dolma bilgilere lütfen itimat etmeyiniz.
Mavi Kartlıyım emekli olmak istiyorum
S. Özer – Almanya
TÜRKİYE’de sigortalı işe başlama tarihiniz 24.5.1982’den sonraysa, 47 yaş ve 5.150 gün, bu tarihten önceyse 46 yaş ve 5.075 gün şartlarına tabisiniz. 1.100 günlük sigorta sürenizi düşersek, eksik süreniz yaklaşık 4.050 gün olarak belirlenir ki bu da yaklaşık olarak 11 yıl yapar. Yıl sonuna kadar başvurmanız halinde, günlük 13,58 TL’den toplam 54.999 TL borç tahakkuk ettirilir.
Mavi Kart sahibi olduğunuza göre, Türk vatandaşı değilsiniz, ancak buna rağmen borçlanma başvurusunda bulunabilir, ancak sadece Türk vatandaşlığında geçen süreleri borçlanabilirsiniz.
Yani 1992 ile Alman vatandaşlığına geçtiğiniz tarih arasındaki sigortalı süreniz borçlanmada dikkate alınır.
Türkiye ve Almanya’daki emeklilik koşullarım nedir
Kadir Doğancı – Almanya
Almanya’da Ekim 1972’deki işe başlama tarihi, aynı zamanda Türkiye’de sigorta başlangıcı sayıldığından, 3.600 gün şartına tabisiniz. Ancak 3.600 günden emekli olabilmeniz için 23.5.2002 tarihi itibariyle 55 yaş şartını yerine getirmeniz gerekiyordu. Bu şartı en erken 18.11.2011 tarihinde yerine getirdiğinizden 59 yaş şartını beklemek zorundasınız.
Almanya’dan kesintisiz bir şekilde yaş haddinden emekli olmak için 65 yaş ve 9 ay şartını yerine getirmelisiniz. Yani en erken 18.08.2022 tarihinde yaş haddinden emekli olabilirsiniz. Bağlanacak aylık da, 1972 ile 2022 tarihleri arasındaki sigortalı sürerelerinizde elde ettiğiniz brüt gelire göre belirlenecektir.
SSK’dan emeklilik için iki şart aranır
B. Fatih Mükan - Almanya
Verdiğiniz bilgilere göre, Türkiye’den emekli olmak için 47 yaş ve 5.150 gün şartlarına tabisiniz. Türkiye’de yaklaşık 11 yıl SSK ve 1.5 yıl, yani 540 gün de Bağ-Kur sürenizle birlikte yaklaşık toplam 4.500 gününüz kayıtlı. Eğer bahsettiğiniz gibi son olarak sigortaya tabi çalıştığınız 2 yıl SSK kayıtlarına geçmediyse, o zaman son çalıştığınız kurum Bağ-Kur olacağından, yurtdışı borçlanmnız da bu kurumda değerlendirilecektir. Bunu istemiyorsanız, yani yurtdışı süreleriniz eski adıyla SSK, yeni adıyla 4/a sigorta kolunda değerlendirilmesi ve bu kurumdan emekli olmak için, iki şartı yerine getirmelisiniz.
Birincisi, yurtdışı borçlanma işleminden önce bizzat Türkiye’ye gidip, 4/a sigorta koluna tabi bir işyerinde tekrar sigorta girişi yapmalısınız. İkinci şart olarak da, en az 1.260 gün daha yurtdışı borçlanması yapmanız gerekiyor. Bu durumda toplam gün sayınız, Türkiye’deki sürelerinizle birlikte 5.760 günü buluyor. Emekli olmak için 5.150 gün yeterli olsa da, yine de en az 1.260 gün borçlanmanız gerekiyor. Çünkü son yedi yılın yarısından fazla sigortalı süre hangi kurumda geçtiyse, aylığınızı da bu kurum bağlayacaktır. 3,5 yıl da 1.260 gün yaptığından, en az bu süre kadar borçlanmalısınız ki, eski adıyla SSK’den emeklilik hakkınız doğsun.
Bu 1.260 günü de, 1994 yılı ile Alman vatandaşı olduğunuz Temmuz 2006 arasında geçen süreden borçlanmalısınız.