Güncelleme Tarihi:
LONDRA Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Ayşegül Yeşildağlar ile TC Çalışma Bakanlığından 3 müfettiş, yeni Sosyal Güvenlik Reformuyla ilgili vatandaşlarımızı bilgilendirdi.
İngiltere Kadın Platformu (IKP) ve Londra Türk Radyosu (LTR) tarafından, Stamford Hilldeki Gladesmore Community Schoolda, gerçekleşen toplantıya Başkonsolos Yardımcısı Sunay Dizdar da katıldı.
Aralarında Federasyon Başkanı Şener Sağlam, Britanya Türk Kadınları Derneği Başkanı Hülya Koçu ile LTR yöneticisi Erkan Pastırmacıoğlunun da yer aldığı konferansa, çok sayıda vatandaşımız dinleyici olarak katıldılar.
Yeni sosyal güvenlik reformu ile ilgili halka yönelik ilk konferansta, yurtdışı ve KKTCde yaşayan Türk vatandaşlarını yakından ilgilendiren konuların detayına inildi, sorular ayrıntılı olarak yanıtlandı.
Günümüzde insan ömrü uzuyor
Günün ilk konuşmacı IKP Proje sorumlusu Nilgün Yıldırım oldu. Yıldırım, etkinliğe katılan Başkonsolos Yardımcısı Sunay Dizdar, Ataşe Ayşegül Yeşildağlar ile Londrada, araştırma yapmak üzere bulunan TC Çalışma Bakanlığı müfettişleri Selim Akdeniz, Arif Varhan, Yasin Altun ve diğer konuklara teşekkür etti.
Daha sonra söz alan Başkonsolos Yardımcısı Dizdar, insan ömrünün her ülkede olduğu gibi ülkemizde de uzadığını, çalışmayan nüfusun, çalışan nüfusa yük olmaya başladığını vurguladı. Dizdar, yaşlılığında güvenli ve huzurlu günler geçirmek isteyenlerin daha gençlik çağlarında çalışmaya başlamaları gerekliliğini dile getirdi.
Sosyal güvenlik reformu nedir?
Üçüncü konuşmacı Ataşe Ayşegül Yeşildağlar ise, sosyal güvenlik konularında Türkiyede büyük reform yapıldığına ve bu konunun 7den 70e herkesi ilgilendirdiğine dikkat çekti. Müfettiş Akdeniz, yeni sosyal güvenlik reformunu, 'Kişilerin başkalarına muhtaç olmadan yaşamlarını teminat altına almayı amaçlayan sistemin adı' olarak tanımladı. Akdeniz, 'Sistemin güvenlik, istikrar, birey ve toplum hayatımızı da derinden ilgilendirdiğini' söyledi. Sosyal güvenlik hakkının anayasayla da güvence altına alındığını ve bu konuda maddeler bulunduğuna dikkat çeken Akdeniz, 'Sosyal güvenlik reformu, 2 ana unsuru kapsar. Kurumsal yapıda ve uygulamada birlik. SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı'nın yeni süreçte birleşerek, sosyal güvenlik kurumu kapsamına alındı. Reformla çok güçlü adım atıldı. Artık 2006dan beri tek kurum var. Uygulamada birlikle ise SSK ve Genel Sağlık Sigortası kanun değiştirdi. Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiyede en büyük bütçeli kurum. Geliri 56 katrilyon YTL, gideri ise 80 katrilyon. Ve açık ne yazık ki hızla büyüyor' dedi.
Günümüzde yurtdışı borçlanması
Ataşe Ayşegül Yeşildağlar ise yurt dışında yaşayan ve çalışan vatandaşlarımızın 'belgeleriyle çalıştıklarını ispatlayıp, isteyerek primlerini ödemesinin yurt dışı borçlanma' olduğunu belirtti.
İzleyiciler, hem IKP ve LTRyi, hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Ayşegül Yeşildağlar ile müfettişleri ve Başkonsolos Yardımcısı Sunay Dizdarı kutlayarak, teşekkür ettiler.