Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Namık Kemal Duru, son yıllarda geliştirilen tedaviler sayesinde erken yumurtalık yetmezliği yaşayan kadınların 'kendi yumurtalarıyla' gebe kalmasının mümkün olduğunu belirtti.
#Yumurtalık Rezervi AzalmasıGünümüzde çocuk sahibi olma ihtimallerinin sağlık sorunları veya ilerleyen yaş nedeniyle olumsuz etkilenmesini önlemek isteyen birçok kadın, yumurta dondurma seçeneğine başvuruyor. Peki bu nasıl bir süreç? Kadınlar hangi gerekçelerle bu kararı alıyor? Bu soruları ve daha fazlasını uzmanlara ve yumurtalarını donduran ya da dondurmayı düşünen kadınlara sorduk...
#Yumurtalık DondurmaGiderek daha fazla kadın kariyer hedeflerine ulaşmak, eğitimini tamamlamak veya doğru kişiyi bulmak gibi nedenlerle çocuk sahibi olmak için 30'lu ve 40'lı yaşlarına kadar beklemeyi seçiyor. İleri yaşlarda çocuk sahibi olmak daha yaygın ve modern tıp sayesinde nispeten güvenli hale geldi. Peki ilerleyen yaşlarda hamileliğin riskleri var mı, yaş sınırı ne kadar yükseldi?
#SağlıkNormal over gelişiminde bir çok faktör rol oynamaktadır. Bu faktörlerin hassas bir denge halinde koordine olması ile normal over gelişimi sağlanmaktadır. Bu faktörlerden herhangi birinde oluşabilecek bir problem bu süreci sekteye uğratacaktır. Ancak prematür over yetmezliğine neden olan mekanizma tam anlamıyla açıklanamamaktadır. Bu bağlamda pof sınıflandırmasında bu duruma neden olan durumları tanımlamak daha doğru olmaktadır.
#Yumurta RezerviHamile kalmak isteyen veya yumurta hücreleri erken yaşlanan kişilere uygulanabilen ‘mitokondri nakli’ ile ilgili konuşan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gazi Yıldırım, “Bir başkasının genetik yapısıyla çocuk oluşturmuyoruz. Zaten çocuk genetik olarak yüzde 99 oranda anneye ait. Burada mitokondri nakli ile gelen DNA’ya ait parçalar yüzde 1’den daha az” dedi.
#Mitokondri NakliKadın infertilitesi (kadınlarda görülen kısırlık) özellikle son dönemlerde bir hayli arttı. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Murat Arslan, kadınlarda en sık rastlanan 5 önemli infertilite nedeni hakkında da detaylı bilgiler paylaştı.
#Hanile Kalamama NedenleriHayatı birçoğumuz oldukça yoğun ve stresli bir koşuşturmaca içerisinde yaşıyoruz ve bu durum üreme hücrelerini yani yumurta ve sperm kalitesini de etkiliyor. Stresli yaşam, yoğun çalışma, kötü beslenme ve GDO’lu gıdalar yumurta ve sperm kalitesi üzerinde olumsuz etkilerde bulunuyor ve bu yıllar içerisinde ciddi boyutlara ulaşan sorunlara yol açıyor. Prof. Dr. Aygül Demirol, doğurganlık potansiyelini etkileyen faktörler hakkında bilgi verdi.
#Sağlık BakanlığıYumurta dondurma işlemi, ileride anne olmayı düşünen fakat şu an doğum yapmak istemeyen kadınların başvurabileceği bir yöntemdir. Peki, bu işlem nasıl uygulanır? Prof. Dr. Aygül Demirol; yumurta dondurma işlemi hakkında bilgi verdi, doğurganlığı artıran faktörleri açıkladı.
#Yumurta DondurmaHızla geçen zaman ve ilerleyen yaş ile birlikte doğurganlığımız da azalıyor. Geçmişe göre doğurganlık hızımızın azaldığı da bir gerçek. Doğurganlığımızı nasıl koruyacağımız ve nasıl önlemler almamız gerektiği ile ilgili Prof. Dr. Recai Pabuçcu işe yarayan ipuçları veriyor…
#SağlıkErken menopoz, son yıllarda kadınlarda daha erken yaşlarda görülmeye başlandı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, “Erken menopoz evresine giren kadınlara yumurtlama, üreme ya da tüp bebek tedavisi uygulanarak hamilelik elde edilebilir” dedi.
#GebelikTürkiye'de ve dünyada, bu yıl enerji sektörü oldukça yoğun gelişmelere sahne oldu. Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi, Türk Akımı doğalgaz projesi görüşmelerinin durdurulması, ülke genelinde yaşanan elektrik kesintisi, bir yılı aşkın süredir devam eden İran ve P5+1 ülkelerinin nükleer müzakerelerinin sonuçlanması ve İtalyan Eni şirketinin Mısır açıklarındaki Zohr sahasındaki doğalgaz keşfi, 2015'e damgasını vuran önemli enerji gelişmeleri arasında yer aldı.
#2015Günümüzde anne olma yaşı yaygın olarak 30 yaş ve üstü. Kadınlar okul, kariyer gibi nedenlerle artık daha geç yaşlarda anne oluyor. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Serkan Oral, kadınların yumurtalık rezervi yaparak anne olma şansını geç yaşta da olsa anne olma şansını sürdürebileceklerini belirtiyor.
Uzmanlara göre kadınlar erkeklerden daha güçlü ve sağlıklılar. Zaten her ülkede erkeklerden daha uzun yaşamaları da bu fikri doğruluyor. Peki, farkın nedeni ne? Neden kadınlar daha sağlık, daha uzun ömürlü. Ve neden erkekler hayata daha erken veda ediyor? Bana göre o “neden”lerden bazıları şunlar olabilir…