Paylaş
‘Nasıl olsa tıpta bir sürü gelişme var. Kariyerimi yaparım, 40’lara doğru da çocuğumu doğururum ve bu işi bitiririm’ diyen kadınlar, ne kadar erken ve genç yaşta yumurtalık rezervi yaparsa gelecekteki bebek yapma isteklerini şansa bırakmamış olurlar.
Sağlık Bakanlığı yumurta rezervi az olan tüm kadınlara ‘yumurtalarını dondurma hakkı’ sağlayacak haberinden sonra yumurta rezervi az olan genç, evli, bekar her kadın yumurtalarını dondurup istediği zaman anne olma şansına yakalamış oldu.
Bazı kadınlar 40 yaşından sonra bile anne olabiliyorken, bazıları da 30’lu yaşlarda menopoza girebiliyor. Çevresel etkenlerle erkek sperm sayısının azaldığını, kadının ise kariyer planlaması nedeniyle geç yaşta çocuk sahibi olmak istemesi nedeniyle yumurta sayısı düşüyor.
Rahim yaşlanması değil, yumurtanın yaşlanması hamile kalmayı zorlaştırır. 30 yaşındaki bir kadının dondurulan yumurtaları 40 yaşına geldiğinde de aynı kalır, dolayısıyla rahmin yaşlanması döllenme işleminin gerçekleşmesini engellemez; döllenme için yumurtanın genç kalması gerekir. İleride anne olma şansını yitirmek istemeyenler kararlarını bugünden vermeliler.
Kadının doğurganlık potansiyeli, hamile kalma kapasitesidir. Yani bir kadının yumurtalıklarında bulunan foliküllerin (yumurtaların) sayısal olarak miktarını ve kalitesini ifade eder. Özellikle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde yumurtalık rezervlerinin değerlendirilmesi çok önemlidir. Bu değerlendirmenin sonuçlarına bağlı olarak infertilite (kısırlık) tedavisi için uygulanacak yöntem hakkında ve kişinin hamile kalma şansı hakkında önemli bilgiler elde edilir. Yumurtalık rezervinin yüksek olması kadının yumurtalıklarında yumurtalarının fazla, kaliteli ve hamile kalma şansının yüksek olduğunun göstergesidir. Kişinin yumurtalığındaki yumurta miktarını yansıtan en önemli faktör kişinin o an ki yaşıdır. Yaş ilerledikçe özelliklede 35 yaşından sonra yumurta sayısı ve kalitesi azalır, 40 yaşından sonra bu olay daha da hızlanır. Yumurtalık rezervi azalan kadınında kendiliğinden ya da tedaviyle gebe kalma şansı azalır, hatta gebelik olsa bile düşük riski artar.
Yumurtalık yaşlanması ile ifade edilmek istenen yumurta sayısının azalması ile beraber geride kalan yumurtalardaki kalite azalmasıdır. Genç yaşlardaki kadınlarda yumurtalık yaşlanması olduğu zaman gebe kalma potansiyeli düşmektedir.
Yumurta dondurma işlemi kadının yumurtalığından elde edilen yumurtanın (oosit) saklanarak ileride kullanılması amacıyla dondurulması işlemidir. Kadın yumurtalıklarından vajinal ultrasonografi yardımı ile toplanan yumurtaların laboratuvar ortamında vitrifikasyon yöntemi ile dondurulduğu bu yöntem, yumurtaların çok uzun bir süre muhafaza edilerek saklanmasını sağlamaktadır.
Önceleri yalnızca kanser tedavisi görecek hastalara yumurta dondurma izni veren Sağlık Bakanlığı, yasalarda yaptığı son düzenlemelerle yumurta rezervi düşük olan tüm kadınlara ‘yumurtalarını dondurma hakkı’ sağlıyor. Yumurta rezervi az olan genç, evli, bekar her kadın yumurtalarını dondurup istediği zaman anne olma şansını elde edebiliyor. Daha önce bunun müddeti 5 yıl ile sınırlıydı. Bu süre şimdi 5 yıllık periyodlarda bakılarak limitsiz hale getirildi.
Paylaş