Tuzlu ayran tansiyonu yükseltir mi düşürür mü sorusu, bu tarz bir durumla karşılaşıldığında akla ilk gelen sorulardan olmaktadır. Tansiyonu yükseltmek için tuzlu ayran içilirken, düşürmek için tuzsuz ayran tüketilmelidir. Bununla birlikte yoğurt yemesi de hastanın kendisini çok daha iyi hissetmesini sağlayabilir. Peki, tansiyonu düşürmek ve yükseltmek için hangi besinler tüketilmelidir? İşte, o detaylar
#Tansiyon Neyle DüşerTansiyon hastalıkları toplumumuzda en fazla görülen hastalıklardan bir tanesidir. Ülkemizde de pek çok kişi yüksek tansiyon şikayeti ile doktora başvurmaktadır. Yüksek tansiyona iyi gelen bitkisel çözüm metotları yer almaktadır. Yüksek tansiyon ile ilgili araştırmalar günümüzde de artmıştır. Peki, yüksek tansiyon nedir? Yüksek tansiyon belirtileri nelerdir? Yüksek tansiyon neden olmaktadır? Yüksek tansiyon nasıl düşürülmektedir? İşte yüksek tansiyon ile ilgili tüm detaylar.
#Yüksek Tansiyon NedirYüksek tansiyon, fiziksel ve psikolojik etkenler dolayı ortaya çıkabilir. Stres, beslenme alışkanları ve tuz tüketimi gibi nedenlerden dolayı yüksek tansiyon meydana gelebilir. Yüksek tansiyona iyi gelen yiyecekler ve bitkisel önerilerle evde doğal yollarla çözüm bulunabilir. Peki Yüksek tansiyona ne iyi gelir? Yüksek tansiyon nasıl düşer ve düşürülür? Yüksek tansiyon neden olur? Limon ve ayran yüksek tansiyona iyi gelir mi? Evde yüksek tansiyona iyi gelen doğal ve bitkisel çözümler...
#Yüksek TansiyonYüksek tansiyon, kalp krizini tetikliyor, beyin damarlarında anevrizmaya (baloncuk) yol açtığı için inmeye neden oluyor, böbrek fonksiyonlarını ve görmeyi bozuyor. Ülkemizde her üç kişiden biri yüksek tansiyon hastası. Üstelik sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı giderek daha fazla kişinin tansiyon sorunu yaşaması anlamına geliyor. Peki yüksek tansiyon belirtileri nelerdir, neden olur? Yüksek tansiyona karşı dikkat edilmesi gerekenler...
#Yüksek TansiyonUzun süreli ve yüksek oranda kaygı, endişe, korku ve panik hali yaşamanın birtakım fiziksel hastalıklarla ilişkisi olduğu uzmanlar tarafından sık sık dile getiriliyor. Kaygıyı azalttığı ve kişinin başa çıkabilme becerilerini geliştirdiği için düzenli egzersizin önemine dikkat çeken uzmanlar, psikolojik sağlamlık için sosyal ilişkilere önem verilmesini, aktivitelerin artırılmasını ve bireylerin kendilerine zaman ayırmalarını öneriyor.
#Psikolojik SağlamlıkHamilelik bir kadının en komplike dönemlerinin başında gelir. Acısıyla tatlısıyla oldukça karmaşık ama bir o kadar da paha biçilemez 9 aylık bir serüvendir. Bu serüvende güzel deneyimlerin yanı sıra çeşitli sağlık problemleri de kendini gösterebilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, hamilelik döneminde yaşanan düşük ve yüksek tansiyon ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Gebelikte Tansiyon DüşmesiSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarHipertansiyon yaygın olarak yüksek ‘tansiyon’ olarak bilinen, çok sayıda insanı etkileyen kardiyovasküler bir durum. Tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü vesilesiyle konuyla ilgili uzmanlara danıştık, öneriler aldık: “Kalp dostu bir diyeti benimseyin, sağlıklı kilonuzu koruyup sigarayı bırakın.”
#SağlıkSevgili Hürriyet okurları... Gebelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemidir. Ancak bu dönemde “tansiyon yüksekliği” görülmesi, karşılaşılabilecek sağlık sorunlarından biridir. Gebelik döneminin en hassas konularının başına gelen “tansiyon yüksekliği” ile ilgili tüm merak edilenleri, meslektaşım da olan İstanbul-Bahçelievler Medicana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İsmail Alay’a sordum. Ve işte 8 soruda “gebelikte tansiyon yüksekliği...”
#Şenol KalyoncuKendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#Gıda TakviyeleriSon yıllarda sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma gibi nedenlerle vitamin ve gıda takviyeleri kullanımı giderek artıyor. Bunların en popülerlerinden biri sosyal medyanın da etkisiyle adından sıkça söz ettiren magnezyum takviyeleri… Kendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#SağlıkHomosistein, yumurta, balık, et ve tahıllarda bulunan aminoasit yapıda olan bir maddedir. Ara parça olarak olarak bilinir. Vücutta işlevi ara parça olan Homosistein, kan tahlili istenerek ölçülebilir. Homosistein nedir, değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliğinin nedenleri ve belirtileri neler, sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#SağlıkTetanos; Clostridium tetani denilen bakteri tarafından oluşturulan bir enfeksiyondur. Doğada toz, toprak, gübre dahil her yerde bulunur. Sıklıkla kişinin boyun ve çene kaslarında şiddetli kasılmalara neden olduğu ve kişi ağzını açamadığı için ‘ Kazıklı Humma’ olarak ta adlandırılır.
#TetanozCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı PişmanlığıCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı KarşıtlığıSevgili Hürriyet okurları... Bu köşede sizlerle zaman zaman “Serkan Kızılbayır ile Yan Koltuk”, zaman zaman da “Sen Sor Ben Anlatayım” sohbetleriyle buluşuyoruz. Ve her yazımda, kendi alanlarında başarılara imza atmış isimleri ve o isimlerin uzmanlık alanlarından çok faydalı bilgileri siz okurlarımıza aktarmaya gayret ediyorum.
#Acıbadem Ankara Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanıİklim değişikliğiyle birlikte mevsimlerdeki ‘kaymalar’ alerjilerin güçlenmesine neden oldu. Polen sayısının son 30 yılda yaklaşık yüzde 20 arttığının altını çizen uzmanlar, daha önce hiç alerjik yakınması olmayanlarda bile semptomlar görüldüğünü söylüyor. Peki ülkemizdeki son durum ne? Mevsimsel alerjinin giderek artıyor olması hangi tehlikeleri ortaya çıkarabilir? Gündelik hayatta nasıl önlemler almak gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkKahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından 10 ilde birçok vatandaş hafif yaralı olarak kurtuldu. Depremin etkilendiği illerde bulaşıcı hastalıkların önüne geçilmesi için bir takım önlemler alındı. Bakan Fahrettin Koca ise vatandaşlara tetanoz aşısı uyarısında bulundu. Tetanoz, bireyin sinir sistemini etkileyen, özellikle de çene ve boyun kaslarında ağrılı kas kasılmalarına yol açan hastalıktır. Peki Tetanoz bulaşıcı mı, belirtileri nelerdir? İşte, Tetanoz aşısına ilişkin bilgiler…
#Tetanoz BelirtleriKüf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Günlük hayatın çok içindeki bu sinsi problemin etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Ölümlere dahi neden olabilen küf sorununu ve sağlığımıza etkilerini 12 soruda mercek altına aldık...
#SağlıkSertleşme problemi en sık görülen erkek cinsel işlev bozuklukları arasında yer alır. Farklı nedenlerle ortaya çıkabildiği için detaylı olarak incelenmesi gerekir. Cinsel ilişki için penisin yeterli sertliğe ulaşamaması ya da cinsel ilişki sonlanana dek sertliğini koruyamaması şeklinde karşılaşabildiğimiz sertleşme problemi ile ilgili en çok merak edilenleri bu hafta köşeme taşımak istedim. Faydalı olması dileğiyle…
#Sertleşme ProblemiŞeker hastalığının bir diğer ismi de diyabettir. Bu hastalık türü yüksek kan şekeri nedeniyle gerçekleşmektedir. Pankreasın yeterli seviyede vücuda insülin üretememesi şeker hastalığının bir sebebidir. Üretilen bu insülin vücut için etkili bir şekilde kullanılamadığında da şeker hastalığı ortaya çıkmaktadır. Artan susuzluk, açlık, yorgunluk, bulanık görme gibi belirtiler erkeklerde şeker hastalığı belirtileridir. İşte, tüm detaylar.
#Erkeklerde Şeker Hastalığı BelirtileriErkeklerde 40 yaş sendromu olarak bilinen andropoz kadınların menapoz dönemi ile aynıdır. Kadınların regl döneminin bitmesi ile menapoz dönemi başlarken Erkeklerin testestaron hormonunun azalması ile belirtiler baş göstermeye başlamaktadır. Ortalama başlama yaşı 40 yaş gibi görülse de asıl 50 yaş ve üzerinde belirgin olarak andropoz yaşanmaktadır. Erkeklerin andropoz ile baş etmesi için bir takım yöntemler mevcuttur. İşte, tüm detaylar.
#Erkeklerde 40 Yaş SendromuKalp spazmı kalbin yeterli miktarda beslenememesi durumlarında ortaya çıkmaktadır. Bu durum sadece efor sarf edildiğinde değil istirahat edildiği zamanlarda da görülebilmektedir. Özellikle obezite ve şeker hastalarında kalp spazmının görülme olasılığı daha fazladır. Peki kadınlarda kalp spazmı neden olur ve belirtileri nelerdir? Kadınlarda kalp spazmı tedavisi nasıl yapılır? İşte kadınlarda kalp spazmı hakkında detaylar.
#Kadınlarda Kalp Spazmı