Güncelleme Tarihi:
Tetanoz, toprak, toz ve hayvan dışkısında doğal olarak bulunan Clostridium tetani isimli bakteri sporları tarafından üretilen bir toksinden kaynaklanır. Özellikle Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrası bölgede çok sayıda binanın hasar alması sebebiyle toprak ve toz ölçümlerinde artış olduğu gözlemlendi. Tetanozun belirtileri ve semptomları, insan vücuduna genellikle bir yara yoluyla girmesinden birkaç gün ila birkaç hafta sonrasında ortaya çıkıyor. Peki tetanoz belirtileri nelerdir, bulaşıcı mı? Tetanoz hastalığı aşısı ne zaman yapılır? İşte, detaylar…
TETANOZ HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Tetanoz bakterilerinin ortalama kuluçka süresi yedi ila 10 gündür. Bu süreçte ortaya çıkan en yaygın tetanoz belirtileri arasında bireyin trismus adı verilen çene kaslarında kasılmalar, spazmlar ve sertlik hissi, boyun kaslarında kasılma ve sertlik hissi, karın kaslarında sertlik, ve yutma zorluğu bulunur.
Tetanozun daha nadir olarak görülen belirti ve bulguları arasında ateş, terleme, yüksek tansiyon ve hızlanan nabız vardır
TETANOZ AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?
Dünyanın gelişmiş bölgelerinde düzenli uygulanabilen tetanoz aşısı sayesinde tetanoz vakası çok nadir görülürken, aşısını güncellememiş bireyler ve gelişmekte olan ülkeler için halen bir tehdit olarak varlığını sürdürmektedir. Tetanozun aşı ile alınan önlem haricinde doğrudan bir tedavisi yoktur. Bu sebeple yapılan tıbbi müdahaleler tetanoz toksinin etkileri ortadan kalkana kadar komplikasyonları yönetmeye odaklanır.
Bebeklik ve çocukluk döneminde yapılan tetanoz aşısı, bacak dış yüzeyinden kas içerisine uygulanırken, ergen ve erişkinlerde tetanoz aşısı koldan kas içine doğru yapılır. Doz eksiği bulunanlar, aşı olup olmadığını bilmeyenler ve bazı özel meslek gruplarının da (gübreyle teması olan tarım işçileri, itfaiye çalışanları, inşaat işçileri, orman çalışanları vs) aşılanması gerekir.
Riskli sayılabilecek yaralanmalarda kişinin yaptırdığı son dozun üzerinden 5 yılın geçmediği durumlarda, sadece yaranın iyileştirilmesine yönelik tedavi uygulanır. Bunun sebebi ise son yapılan aşılamanın hâlen hastalığa karşı yeteri kadar bağışıklık sağlamasıdır. Bu durum dışında, risk taşıyan, üzerinden 6 saat geçmiş 1 cm’den derin yara; yıldız şeklinde yara; mermi, yanık ve donmaya bağlı yara ve özellikle toprak, kir, pas, tükürük kaplı yara durumlarında hemen aşılama yapılması büyük önem taşır.