Güncelleme Tarihi:
Kalbe baskı, ağrı ve yanma ile kendini gösteren bir hastalık olan kalp spazmı göğüs ağrısı, boyun, kol ve çeneye kadar uzanmaktadır. Kalp krizinin öncüsü olabilmesi sebebiyle dikkat edilmesi gereken bir durum olduğu belirtilmektedir.
Kadınlarda Kalp Spazmı Neden Olur?
Kalp spazmı kalbi besleyen atar damaların kasılması sebebiyle kalbin yeteri kadar beslenememesi durumunda ortaya çıkan tıbbi bir durumdur. Kalp krizlerinde görüldüğü gibi belirtileri olan kalp spazmı göğüste şiddetli ağrı ile başlamaktadır. Kalp krizi ve kalp spazmında kalp kasının belli bir yerine gönderilen kanın azalması durumu söz konusudur.
Kadınlarda kalp spazmı genellikle yorucu bir fiziksel aktivite veya stres sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ortalama 5 ile 10 dakika kadar sürmektedir. Kalp spazmı eğer bu süreyi aşar ise kalp krizi belirtisi olabilmektedir. Bu sebeple kalp spazmı kalp krizi kadar ciddiye alınmalıdır.
Kalp dokusunu besleyen atardamarların kasılmasına bağlı olarak kalbin yeterli miktarda kanla beslenmemesi kalp spazmına sebep olmaktadır. Ayrıca bazı hastalıklar ve durumlarda da kalp spazmı görülmektedir. Kalp spazmına sebep olabilecek durumlar ve hastalıklar şunlardır:
- Yüksek tansiyon
- Alkol ve sigara kullanımı
- Stresli bir yaşam tarzı
- Kolesterol değerlerin yüksek olması
- Doğum kontrol haplarının kullanımı
- Obezite
- şeker hastalığı
- 40 yaş altı kadınlarda endometriozis adı verilen çikolata kisti
- Bazı kronik enfeksiyonlar
- Hava kirliliğine sebep olan gaz maruziyeti
Kadınlarda Kalp Spazmı Belirtileri Nelerdir?
Kalp spazmı ağrısı genellikle göğüs kısmının ortasında başlamaktadır. Daha sonra ise boyuna, kollara, çeneye ve sırta doğru ilerlemektedir. Fiziksel zorlama, stres, heyecan veya fazla yemek yemek gibi durumlar sonrasında kalp spazmını görülme olasılığı bulunmaktadır. Kalp spazmının semptomları şunlardır:
- Sıkışma ve baskı hissi
- Nefes darlığı
- Daralma
- Sıkıntı
- Ağrı
Kalp spazmı genellikle istirahat halinde iken gerçekleşmektedir. İstirahat halinde görülen kalp spazmı oldukça tehlikelidir. Ağrılar keskin olmamakla birlikte daha çok baskı, huzursuzluk, sıkışma veya yanma şekilde belirti göstermektedir. Özellikle nefes alıp vermek ağrıyı azaltıcı bir etkisi olmamasına rağmen bu kişiler refleks olarak nefes alıp vermeye başlamaktadır.
Kadınlarda Kalp Spazmı Tedavisi
Kadınlarda kalp spazmı tedavisinden önce bunu önlemek için bazı şeylere dikkat etmek gerekmektedir. Eğer altta yatan başka bir rahatsızlık yok ise yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmak gerekmektedir. Kalp spazmını önlemek için şunlar yapılmalıdır:
- Sağlıklı beslenme
- Kızarmış, yağlı, tuzlu ve işlenmiş gıdaların beslenme düzeninden çıkarmak
- Alkolden ve sigaradan uzak durmak
- Fazla kilolardan kurtulmak
- Yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı veya diyabet gibi hastalıklar var ise tedavi ettirmek
- Her gün düzenli doktorların önerdiği sporları yapmak
Tedavisi için ise ilk olarak spazma neden olan durum belirlenmektedir. Daha sonra anjiyogrami anjiyolapsi veya ameliyat gerekebilmektedir. Bu süreç sonrasında zorlayıcı fiziksel hareketlerden de kaçınmak gerekir. Kadınların mutlaka yaşam kalitesini arttırmak için düzenli ve dengeli beslenmeleri önerilmektedir. Yağ kalp damarlarını tıkamakta, tuz ise tansiyonu arttırmaktadır. Bunun sonucunda da kalp atış hızı artabilir. Bu nedenle yağlı ve tuzlu gıdalardan da uzak durmak oldukça önemlidir.