Günlük yaşantımızda en çok kullandığımız mutfak araç gereçlerinden çaydanlıkların, kireç sorunları nedeniyle düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor. Sabah kahvaltısında akşam yemeği sonrasına kadar sık sık yoğun olarak kullanılıyor. Ancak sık kullanım dolayısıyla zamanla çaydanlık içlerinde kireçlenme olduğu gibi dış yüzeyinde de kararma ve sararma oluşuyor. Yüksek ısı çaydanlıkların dış kısmının zarar görmesine neden olabiliyor. Ayrıca çayı keyifle tüketirken çaydanlıkların parlaklığını yitirmesi can sıkıcı bir durum. Fakat birkaç yöntemle çaydanlıklarını ilk günkü gibi parlatabilirsiniz. Bu nedenle yeni çaydanlık almak yerine evde uygulayabileceğiniz basit ve pratik yöntemlerle pırıl pırıl yapabilirsiniz. Peki, çaydanlıklar nasıl temizlenir, kireç nasıl yok edilir? İşte çaydanlıklarınızı ayna gibi parlatmanın sırrı ve formülü...
#Çaydanlık Nasıl ParlatılırYaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniPotasyum deposu patatesi çoğumuz çok seviyoruz ama bir o kadar da patates tüketmekten korkuyoruz. Patatesin tüketme şekli sağlığımıza etkisini önemli ölçüde değiştiriyor çünkü zararlı olan patatesin kendisi değil içine ilave edilen şeyler ve pişirilme şekli… Peki sağlıklı patates tüketimi nasıl olmalı? Patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürmek için neler yapılabilir?
#PatatesPatates dost mu düşman mı? Nasıl daha sağlıklı hale gelebilir? İçeriğindeki nişastadan korkmalı mıyız? Kızartmadan önce suda bekletmek neden önemli? Airfryerlarda yapılanlar daha mı sağlıklı? Hangi yöntemlerle patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürebiliriz?. Diyetisyen Gülçin Işık ile konuştuk.
#Patatesİstanbul’da termometreler 38-39 dereceyi gördü ama hissedilen en az 50 derece. Afrika ve Basra Körfezinden gelen sıcak hava dalgası nemle birleşince özellikle ülkenin Batı kesimlerinde neredeyse nefes alınmıyor. Gölgesinde serinleyecek ağacın pek fazla olmadığı, binaların “Çin seddi” gibi denizin önünü kapattığı İstanbul başta birçok büyükşehirde durum aynı: “Kavruluyoruz.” Ve dahası sıcak havanın sadece bedenle değil psikiyatrik duygu durumla da ilişkisi var. Ben değil Prof. Dr. Arif Verimli söylüyor: Bu aralar daha agresif, daha mutsuz, daha telaşlı ve tedirgin iseniz, kalbiniz normal ritminden hızlıysa aman dikkat! Tehlike altındasınız. İklim Bilimci, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun da yıllardır dillendirdiği ama sesini duyuramadığı bir konunun da altını çiziyor Prof. Dr. Verimli: “Sıcak hava da soğuk hava gibi afet sayılsın.”
#İstanbulKurban Bayramı boyunca et ağırlıklı olarak beslenmenin ardından 'Bayram sonrası beslenme nasıl olmalı?' sorusu sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıyor. HÜRRİYET ve LEZİZZ bu süreçte dengeli ve düzenli beslenmenin metabolizmayı toparlamaya yardımcı olacağının önemine Şef Rüzgar SÜNBÜL dikkat çekti.
#Bayram Sonrası BeslenmeMevsimsel saç dökülmesi, genellikle ilkbahar ve sonbaharda yaşanan, mevsim değişiklikleriyle ilişkili bir durumdur. Bu dönemlerde, saç dökülmesinde artış görülebilir çünkü vücut, mevsim değişikliğine uyum sağlamak için hormonal ve biyolojik olarak bazı değişiklikler yaşar. Mevsimsel saç dökülmesi doğal bir süreç mi, endişe verici bir durum mu? İşte yanıtı...
#Saç Dökülmesiİstanbul Beşiktaş'ta 29 kişinin can verdiği yangın faciasının bilirkişi raporuna ulaşıldı. Raporda dehşete düşüren detaylar yer aldı. Tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen 9 kişiden 8'i tutuklanırken 1'i serbest bırakıldı. Öte yandan gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen şüpheliler ve yangından kurtulan çalışanların emniyette verdikleri ifadeler ortaya çıktı.
#BeşiktaşFilm gecelerinin vazgeçilmezidir patlamış mısır. Ocakta patlayan o mısırların sesi her yaştan insanı heyecanlandırır. Yüzyıllar öncesine dayanan bu leziz atıştırmalığın yağ ve tuz oranını azaltınca günümüz diyetisyenleri ara öğün olarak öneriyor. Hem çok lezzetli hem de çok kolay yapılan, 7‘den 70’e herkesi büyüleyen bu atıştırmalık hakkında öğrenmek isteyeceğiniz her şey burada. Mısır patlatmanın püf noktaları nelerdir? Mısır patlatırken nelere dikkat edilmeli? Hangi mısır daha iyi patlar? Hangi tencereler mısır patlatmak için uygun? Hangi yağlar tercih edilmeli? Bütün bu soruların cevapları hemen aşağıda...
#Mısır Patlatma TeknikleriMutfaklarımızın vazgeçilmezi, besin değeri oldukça yüksek ve sağlığımız için birçok faydası bulunuyor. Satın alırken markasına, rengine, kokusuna hatta tadına bakıyoruz. Peki zeytinyağı satın alırken bunlara bakmak yeterli mi? Rengi, kalite konusunda belirleyici mi? Zeytinyağı seçerken laboratuvar analizi yaptıramayız ama bu ipuçları ile doğru zeytinyağını seçebiliriz. İşte satın aldığınız zeytinyağının gerçekten sizin için iyi olup olmadığını anlamanın yolları...
#Sağlık19 Ocak Dünya Patlamış Mısır Günü mısır tarifi ve sinema keyfi ile başladı. Sinema gecelerinin olmazsa olmazı patlamış mısır evde de en az sinema salonlarındaki kadar lezzetli çeşit çeşit malzemeleriyle hazırlanabilir. Peki, evde patlamış mısır nasıl yapılır? İşte çıtır çıtır patlamış mısır tarifi...
#19 Ocak Dünya Patlamış Mısır GünüSürdürülebilirlik alanında büyük ve güçlü şirketlerin öncü rol oynadığını vurgulayan SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü , “Türkiye’de de durum böyle. Şirketler için bu dönüşümde en büyük itici güç müşterilerin markalardan karbon ve kirletici emisyon yoğunluğu düşük ürünleri talep etmesi” dedi. Güllü, enerji dönüşümünün toplam faydasının maliyetinin üç katı seviyesinde olduğunu söyledi.
#SürdürülebilirlikÇaydanlıklar, sabah kahvaltısında akşam misafir yemeklerine kadar gün içerisinde sık sık kullanılıyor. Tabii sık kullanımdan dolayı çaydanlıklarda zamanla kararma ve içerisinde kireçlenme oluşuyor. Ayrıca yüksek ısı da karartabiliyor. Çayı keyifle tüketirken çaydanlıkların parlaklığını yitirmesi can sıkıcı bir durum. Fakat birkaç yöntemle çaydanlıklarını ilk günkü gibi parlatabilirsiniz. Bu nedenle yeni çaydanlık almak yerine evde uygulayabileceğiniz basit ve pratik yöntemlerle pırıl pırıl yapabilirsiniz. İşte çaydanlıklarınızı ayna gibi parlatmanın sırrı ve formülü...
#Çaydanlık Parlatmaİnsanın baş derisini kaplayan saçların bakımı hem kadın hem de erkekler için oldukça önemlidir. Özellikle kadınlar saçlarına çeşitli işlemler yaptırmaktadır. Boya, perma, düz saç bu işlemler arasındadır. Kadınların saçlarının kendi öz yapısı da bakımın zorluğu ve kolaylığı açısından önemlidir. Örneğin kıvırcık saçlı kadınlar bakım ve işlem konusunda daha fazla zorlanmaktadır. Saç nasıl kurutulur, kıvırcık, keratinli, permalı ve yağlı saçları kabartmadan havlu ya da makineyle kurutmanın ipuçları nelerdir konularını derledik.
#Saç Kurutmaİnsanların bazı yaşadıkları problemler karşısında bu kişilere kanda klor testi yapılması istenir. Klor testinde sonuçlara göre bazı tedaviler uygulanmaktadır. Peki Klor nedir? Klor değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere klor ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik.
#SeoYaz aylarında otomobilde unutulan çocuklar ve kurtarılma anları ile ilgili yürekleri ağızlara getiren haberleri daha sık duymaya başlıyoruz. Ne yazık ki bu çocukların bir kısmı kapalı otomobillerin içinde hayatlarını kaybediyor. Ebeveynlerin anlık unutkanlığı, minicik hayatların son bulmasına, ömür boyu sürecek vicdan azaplarına, yuvaların yıkılmasına neden oluyor. Peki, çocukları bu şekilde arabada unutmak bir hafıza sorunu mu yoksa bir ihmal sorunu mu?
#ÇocukÖzellikle mevsim geçişlerinde daha sık görülen saç dökülmesi, erkek-kadın pek çok kişinin ortak problemidir. Saç dökülmesinin etkin tedavisi ancak doğru tanıyla mümkündür. Bu yüzden saç dökülmesi ve seyrelmesi şikâyeti olan herkes, öncelikle bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
#Dermatolog Dr. Neslihan DolarDüzce'deki depremde gökyüzünde ortaya çıkan ışık hakkında konuşan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar, "Bunun kaynağı tamamen faylanmayla alakalı. Fayın hareketiyle biriken enerjinin yüzde 90’ı ısıyla ortaya çıkması çok faydalı bir olay. Sadece yüzde 10'luk kısmı deprem dalgası olarak yayılmaktadır. Görülen o ışıklar yüzde 90’lık kısım dediğimiz sismik enerjinin ısıya dönüşme olayıdır" dedi.
#DüzceDüzce'deki depremde gökyüzünde ortaya çıkan ışık hakkında konuşan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar, "Bunun kaynağı tamamen faylanmayla alakalı. Fayın hareketiyle biriken enerjinin yüzde 90’ı ısıyla ortaya çıkması çok faydalı bir olay. Sadece yüzde 10'luk kısmı deprem dalgası olarak yayılmaktadır. Görülen o ışıklar yüzde 90’lık kısım dediğimiz sismik enerjinin ısıya dönüşme olayıdır" dedi.
#Düzceİhraç ettiğimiz tek balın çam balı olduğunu ve üretimin yüzde 85’ini Muğla’nın gerçekleştirdiğini aktaran Barış Saylak, değişen iklim koşulları nedeniyle azalan çam balından maddi kaybı önlemek amacıyla bal yan ürünleri üretimine başladıklarını aktardı.
#1Çocuk yapmaya niyetlenen çiftlerin merak ettikleri bir konu da mevsimlerin üreme kapasitelerini etkileyip etkilemediğidir. Genel olarak yaygın olan bir görüş kışın eşlerin gebe kalma şansının daha fazla olacağı yönündedir. Bu konunun doğruluğu bilimsel araştırmalara da konu olmuş durumda.
#Sperm KalitesiYemekleri pişirme yöntemi en az tükettiğimiz besinler kadar önemli çünkü tercih ettiğimiz yöntem yediğimiz besinin kalitesini etkiliyor. Peki hangisi en sağlıklı? Başka bir deyişle hangisi daha az sağlıksız? Haşlama, ızgara, fırın gibi klasik yöntemlere alternatif olarak piyasaya çıkan yeni ürünler aklımızı bu konuda iyice karıştırıyor. Biz de son teknolojik pişirme yöntemleri ile klasik pişirme yöntemlerini mercek altına aldık.
#YemekMevsim iyiden iyiye dönmeye başladı ve soğuk günler geldi kapıya dayandı. Sizin de gündeminizde evinizi güvenli ve hesaplı yoldan ısıtmak varsa veya yeni bir kombi ile evinize çağ atlatmak istiyorsanız, doğru cihazı bulmak için dikkat etmeniz noktaları bilmeniz gerekir. İşte sizi eviniz için doğru kombiye götürecek ve yeni nesil ısınma teknolojisi ine tanıştıracak doğru sorular…
#Sponsorlu İçerikEğer muazzam bir Akdeniz coğrafyasına sahipseniz, hele bir de bu coğrafyanın bir kolu Ortadoğu’ya kadar uzanıyorsa başlıktaki sorunun yanıtı hiç tereddütsüz ve tabii ki “ZEYTİNYAĞI” olacaktır. İsterseniz gelin, az ya da çok ama her gün midemize zorunlu olarak indirdiğimiz “Bitkisel yağların hangisi daha sağlıklı?” sorusuna daha detaycı ve tarafsız bir gözle bakmaya ve meseleyi daha iyi anlamaya çalışalım. Hazırsanız buyurun...
#Zeytin YağıTatildeyken güneşe, denize ve kuma maruz kalmanın sonucunda cildimizde ve saçlarımızda pek çok hasar oluşabiliyor. Bu olumsuz etkileri en aza indirmek için almamız gereken önlemleri; cildimize ve saçlarımıza canlılığını geri kazandıracak yöntemleri derledik.
#Cild