Geceleri sık sık tuvalete kalkmak, uyku kalitesini ve dolayısıyla sağlığı fazlasıyla olumsuz etkileyen önemli bir sorun. Bu sorun genellikle belli bir yaşın üzerindeki erkeklere mahsus zannedilse de günümüzde 20'li yaşlardaki kadın ve erkekleri bile etkiliyor. Peki sebebi ne? Cevabı araştırmalar ve uzmanlar veriyor...
#NoktürniGece yatağa yatıyor dönüp duruyor ama bir türlü uyuyamıyor musunuz? Ya da öyle bir gün yaşadınız ki uyudunuz uyandınız ama hâlâ bir gözünüz yastıkta mı? İşte tıpkı beslenme gibi hayatımızın vazgeçilmezi olan, sabahları kendimizi dinlenmiş ya da yorgun hissetmemiz üzerinde önemli bir etkisi olan sağlıklı ve kaliteli bir uyku için yapılması gereken tüm ipuçları bu haftaki yazımızda...
#UYKUUykuda görülen solunumbozukluklarının en hafifinin horlamahastalığı, en ağır şeklinin de tıkayıcı uykuapnesi olduğunu belirten KBB Uzmanı Op. Dr.Cem Karas, normal erişkin insanların en azyüzde 10’unda ve çocukların yüzde 12’sinde,60 yaş üzerinde ise yüzde 40-50 civarındahorlamanın görüldüğünü söyledi. Op. Dr.Karas, horlama ve uyku apnesitedavisini anlattı.
#1Uykuda görülen solunum bozukluklarının en hafifinin horlamahastalığı, en ağır şeklinin de tıkayıcı uyku apnesi olduğunubelirten KBB Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, normal erişkin insanlarınen az yüzde 10’unda ve çocukların yüzde 12’sinde, 60 yaş üzerindeise yüzde 40-50 civarında horlamanın görüldüğünü söyledi. Op.Dr. Karas horlama ve uyku apnesi tedavisi hakkında bilgiler verdi.
#1Fibromiyalji, günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan biri. Romatizmal bir hastalık olarak kabul edilmekle birlikte diğer romatizmal hastalıklardan farklı olarak eklem, kas ya da bunları çevreleyen bağ dokusunda hasara yol açabilecek bir iltihap durumu yoktur. Peki fibromiyalji nedir, belirtileri nelerdir? İşte fibromiyalji hakkında merak edilenler...
#FibromiyaljiHorlama sadece bir gürültü değil, kalp-damar sistemini bile etkileyen ciddi bir sağlık problemi. Uyku apnesi de kısaca ‘uykuda solunum durması’ olarak ifade edilen önemli bir hastalık. Sağlığı ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen, geceleri kabusa çeviren bu sorunları yaşayanların sayısı pandemi döneminde arttı.Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, pandemi sürecinde hareketsizleşen, kilo alan, beslenme düzeni değişen ve geceleri de yiyip içmeye başlayan kişilerin, horlama ve uyku apnesiyle tanıştığını açıkladı. Karas, horlama ve uyku apnesinin nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#İzmirSabahları yorgun uyanma, gün içinde kendini halsiz hissetme, huzursuzluk, karamsarlık gibi durumlar yaşıyorsanız kronik yorgunluk ile karşı karşıya olabilirsiniz. Özellikle kış aylarının gelmesiyle birlikte kronik yorgunluk şikayetlerinde artış oluyor. Peki, geçmeyen bu kış yorgunluğunu yenmek için ne yapmalı? Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı kış kronik yorgunluğuna karşı önerilerde bulundu.
#Kış YorgunluğuTıkanmaya yatkın hava yolu belirtisi olan horlamanın ‘uyku apnesi’ belirtisi olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Arif Tolga Sönmez, “Obsrtrüktif (tıkayıcı) Uyku Apne Sendromu (OSAS) uyku sırasında tekrar tekrar nefes durmaları ile karakterize bir hastalıktır. Nefes durmaları sırasında kandaki oksijen düzeyi azalır ve her apnenin ardından saniyeler süren kısa bir uyanıklık dönemi olur. Her gece onlarca hatta yüzlerce defa uyanan uyku apneli hastalar sık uyku bölünmeleri nedeniyle dinlendirici derin uyku evrelerine geçemez. Ertesi sabah yorgun uyanırlar, yaşam kalitesini olumsuz etkiler” dedi.
#Nöroloji Uzmanı Dr. Arif Tolga SönmezKoronavirüs tedavisinin başrol oyuncusu olan güçlü bağışıklık sistemi için sağlıklı uykunun önemli bir işlevi bulunuyor. Uzmanlar, şiddetli bir horlamayla kendini gösteren, uykuda nefesin bir süreliğine kesilmesine neden olarak bağışıklık sisteme sinsice savaş açan uyku apnesi tehlikesine dikkat çekiyor.
#Uyku ApnesiHorlama, toplumda sık görülen ve bireylerin yaşam kalitesini etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Horlamanın çok önemli sağlık sorunlarının habercisi olabileceğine dikkat çeken KBB, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen, “Horlama sorununa gece uykuda nefes kesilmeleri de eşlik ediyorsa, bu çevrenizdekiler tarafından size söyleniyorsa, sabahları yorgun uyanma, gün içinde uyuma ihtiyacı gibi durumlar hissediyorsanız, “Tıkayıcı uyku apnesi” probleminiz olabilir. Uyku apnesi, kalp sağlığı kadar önemli bir sağlık sorunudur” uyarısında bulundu.
#Uyku ApnesiSağlıklı bir solunum fonksiyonu ve vücut için burundan soluk alıp vermenin esas olduğu söyleyen Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Karaaslan, burnundan nefes alamayan kişilerin yaşadığı sağlık sorunları ve çözüm yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#Nefes AlmakTuz odası terapisi yani Haloterapinin solunum sistemi hastalıklarından cilt hastalıklarına, kas iskelet sistemi hastalıklarından kronik yorgunluğa kadar pek çok rahatsızlıkta hastalara şifa veriyor. Bakın Tuz Terapisi nasıl uygulanıyor ve hangi hastalıklara nasıl deva oluyor...
#Tuz Odası TerapisiKBB Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ozan Seymen Sezen, toplumda çok sık görülen horlama sorununun önemli sağlık problemlerinin habercisi olabileceğini belirtti. Problemin nedenlerine değinen Seymen, “Horlamayı hafife almayın” önerisinde bulundu.
#HorlamaGünlük yaşamın birbirini tekrar eden günlerinin ardından tatil herkese iyi gelir. Hatta tatil tarihinden aylar öncesinde heyecanını yaşamaya başlarız. Yorucu ve bunaltıcı iş, okul ya da evdeki sıradanlaşan yaşamımızda hayalini kurduğumuz tatilin enerjisi, yolculuğumuzun başlayacağı o mutlu güne kadar bizi motive eder.
#TatilAni sıcaklık değişiklikleri solunum yolu rahatsızlıklarından kalp damar hastalıklarına, sindirim sisteminden duygu durumuna kadar çok farklı anlamlarda sağlığı olumsuz etkileyebiliyor. Sıcaklık değişikliklerine bir şey yapılamasa da alınacak bazı önlemlerle bu dönemleri daha sağlıklı atlatmak mümkün olabiliyor. İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Pınar Balcı, ani sıcaklık değişikliklerinde yaşanan sorunlar ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
#Hava DeğişimiSabahları yorgun uyanmanın günlük aktif yaşam, uzun çalışma saatleri ve stres kaynaklı olabileceği gibi herhangi bir hastalığın habercisi de olabileceğini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Belma Yeşilada Yağbasan, yorgun uyanmamak için nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgi verdi.
#YorgunlukSonbahar geldi, havalar aniden soğudu, rüzgar ve yağmur artık günlük hayatımızın bir parçası. Peki, güneşin pırıl pırıl parladığı o neşeli yaz günlerinden havanın sık sık kapandığı sonbahara geçmek kişileri nasıl etkiliyor? Bu sorunun yanıtı araştırmalar “yüzde 5” olarak veriyor. Yani her yüz kişiden 5’i hastalık düzeyinde etkilenerek sonbahar depresyonu yaşıyor.
#Mevsimsel Depresyon