Dünya Ekonomi Forumu tarafından yayınlanan rapora göre geleceğin meslekleri ve becerileri değişiyor. Raporda yeni dönemin en önemli becerileri arasında “merak ve yaşam boyu öğrenme, teknoloji okuryazarlığı, güvenirlik ve detaylara dikkat, empati ve aktif dinleme gibi” yeni konular yer alıyor.
#Dünya Ekonomi ForumuGelişen teknolojiler bazı mesleklerin yavaş yavaş popülaritesini azaltıyor. Bazıları da tamamen ortadan kalkıyor. İşte bazıları... Oxford Üniversitesine göre yakın gelecekte (20 yıl sonra) yüksek ihtimalle gelecekte yok olacak meslekler:
#Geleceğin MeslekleriPERYÖN tarafından 2-3 Kasım’da Lütfi Kırdar’da yapılacak olan 25. İnsan Yönetimi Kongresi’nin en dikkat çeken konuşmacı-larından biri de UNESCO Gelecek Çalışmaları Programı Başkanı, fütürist Sohail Inayatullah. Profesör Inayatullah ile kongre öncesinde iş yaşamında bizi bekleyen değişimleri konuştuk. Prof. Inayatullah, “Günümüzde IQ (zihinsel zeka) ve EQ’dan (duygusal zeka) sonra SQ yani (ruhsal zeka) geliyor” diyor.
#IQİnsanın kafasını karıştıran, hatta allak bullak eden, kendi formlarını yaratıp yarattığı teknikle kendisini karşı karşıya getiren, yenilikçi, zorlayıcı bu sayede de okuyucunun sınırlarını zihni sinir zekasıyla genişleten yazar Murat Menteş ile bir araya geldik. Vefat etmiş yazarlarla söyleşilerden oluşan ‘Derde Deva Randevu’nun dördüncü serisi için bir araya geldiğim ve hemen hemen tüm kitaplarını okuduğum Murat Menteş, Türk edebiyatında adını sağlam ve dikkat çekici puntolarla yazdı bile… Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de en çok üreten ve benzeri olmayan yazar Murat Menteş’in yanıtlarının sizlere ilham olacağına inanıyorum.
#Sponsorlu İçerikİnsanın kafasını karıştıran, hatta allak bullak eden, kendi formlarını yaratıp yarattığı teknikle kendisini karşı karşıya getiren, yenilikçi, zorlayıcı bu sayede de okuyucunun sınırlarını zihni sinir zekasıyla genişleten yazar Murat Menteş ile bir araya geldik. Vefat etmiş yazarlarla söyleşilerden oluşan ‘Derde Deva Randevu’nun dördüncü serisi için bir araya geldiğim ve hemen hemen tüm kitaplarını okuduğum Murat Menteş, Türk edebiyatında adını sağlam ve dikkat çekici puntolarla yazdı bile… Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de en çok üreten ve benzeri olmayan yazar Murat Menteş’in yanıtlarının sizlere ilham olacağına inanıyorum.
#1Sanayinin bel kemiği olan OSB’lerde son birkaç yıldır dile getirilen nitelikli eleman krizi derinleşiyor. Sektör temsilcileri şu sıralar ‘kalifiye eleman’ bulamayan sanayicilerin yatırımını ötelediğini ya da iptal ettiğini söylüyorlar. En çok açık yaşanan meslekler ise elektrik teknisyeni, inşaat işçisi, TIR şoförü, marangoz, montaj işçisi ve kaynak ustası olarak sıralanıyor.
#OSBKırsalda oluşan işgücü açığının hayvancılıkta yol açtığı ‘Afganistan’dan ithal çoban’ dalgası, hizmet sektörüne de sıçradı. Pandemi döneminde yaşanan kapanmalar sonrası nitelikli personelini farklı sektörlere kaptıran restoranlar garson ithal etmeye başladı. TÜRES ve TURYİD başkanlarının anlattığına göre, gençler artık restoranların asgari ücret verdiği ve bahşişlerin de azaldığı garsonluk mesleğine yönelmeyince, oluşan personel açığının önemli bir kısmı Afganistan, Pakistan ya da Suriye uyruklu gençlerle kapatılmaya başlandı.
#Gamze BALBildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist YaptıOECD’ye göre halen 2 milyar insanı temsil eden Z kuşağı, yakın zamanda işgücünün yaklaşık yüzde 30’unu oluşturacak. Bu gerçek şirket yönetimlerine ezber bozan kararlar aldırsa da iş dünyasının içinde bulunduğu yetenek sorununun tek muhatabı Z kuşağı değil. Dört kuşağın bir arada çalıştığı bir dönemden geçilirken tek bir formülle bu çıkmazı aşmanın bir yolu yok. Uzmanlar artık terzi işi insan kaynakları yönetiminden bahsediyor. Şirketlerin sürdürülebilirliği için yetenek mühendisliğinin şart olduğunu anlatıyorlar. Kilit kelimeler ise esneklik, sürekli yenilenme, güven, anlayış, kapsayıcılık, samimiyet.
#Yasemin SALİHSon yıllarda istihdam piyasasında en çok tartışılan konu, yapay zekânın tehlike mi, fırsat mı olacağı? İstihdam piyasasını etkileyeceği kesin ama ne kadar etkileyeceği bilinmiyor. İki farklı görüş hakim. Birincisi ciddi işsizlik yaratacağı, ikincisi ise yeni istihdam sağlayacağı. Daha zor bir soru ise yapay zekâdan kimin yararlanacağı, kimin en fazla risk altında olduğu? Peki, araştırmalar, raporlar, anketler bu konuda neler söylüyor? İşte, yapay zekânın işgücü piyasasına etkileri...
#Noyan DOĞANMilli Eğitim Bakanlığı( MEB) tarafından düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezi sınavın sonuçları geçtiğimiz gün açıklandı. Yaklaşık 1 milyon adayın girdiği sınavda 352 öğrenci 500 tam puan alarak şampiyon oldu. Ancak bu başarıya ulaşan bazı adayların yoluna akademik zorluklardan daha büyük engeller çıktı. Yurt genelindeki şampiyonlardan bazıları başarı sırlarını anlattı.
#LGSBalıkesir'de motokurye olarak çalışan Ata Emre Akman'ı (20) bıçaklayarak öldüren E.Ö. (17) ile onu azmettirmekle suçlanan babası Orhan Ö.'nün (39) yargılandığı davanın ilk duruşması sona erdi. Duruşma 12 Temmuz'a ertelendi ve katil zanlısı ve babasının tutukluluk hali devam edecek. Savcı, esas hakkındaki mütalaasında katil zanlısı ve babası hakkında ağırlaştırılmış müebbet istedi. Katil zanlısı E.Ö. cinayette babasının yönlendirmesinin olmadığını öne sürerken, "Sultan'ın bize yaşattıklarını düşünmeye başlayınca öfkelendim. Yanıma bıçağımı aldım ama amacım onun evini taşlamaktı. Genç motokuryeyi gördüm. Ben her ne kadar 25 defa bıçak sallamışsam da o gün o hisse beni neyin sevk ettiğini hatırlamıyorum" şeklinde konuştu.
#Ata EmreBalıkesir'de motokurye olarak çalışan Ata Emre Akman'ı (20) bıçaklayarak öldüren E.Ö. (17) ile onu azmettirmekle suçlanan babası Orhan Ö.'nün (39) yargılandığı davanın ilk duruşması başladı. Katil zanlısı E.Ö. ilk duruşmadaki ifadesinde, 'Sultan Dönmez’in evini taşlamak için gittim. Ata’ya sadece Sultan’ın evde olup olmadığını sordum. Ters cevap alınca bıçağı salladığımı hatırlıyorum.' şeklinde konuştu.
#Ata Emre AkmanMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 20 bin öğretmen atamasına ilişkin yeni detaylar açıkladı. Bakan Yusuf Tekin, atamayla ilgili "Yeni öğretim yılına yetiştirmeyi arzu ediyoruz. Yetiştiremezsek yetiştirdiğimiz yerden devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Bakan TekinGeçen hafta İstanbul’da önemli birini ağırladık: Bloomberg tarafından 2023’ün en iyi kitabı seçilen “Unsupervised / Dizginlenemeyen” kitabının yazarı Daniel Doll-Steinberg. United Payment’ın katkılarıyla Türkçe okuyucuyla buluşan kitap, yapay zekâ gibi teknolojilerin kontrol edeceği yeni dünyada ne kadar söz hakkımızın olacağını tartışıyor. Bu yeni dünyadan duyduğum kaygılar, hissettiğim bütün korkuları Daniel ile konuştuk.
#Unsupervised / Dizginlenemeyen”İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Polis Akademisi Erzurum Polis Meslek Eğitim Merkezi'nin mezuniyet törenine katıldı. 21 merkezde 12 bin 76 öğrencinin mezuniyet sevinci yaşadığını belirten Bakan Yerlikaya, "Sokaklarımızda, şehirlerimizde her türlü suç ve suçluyla amansız şekilde mücadele edeceksiniz. Teröre, zehir tacirlerine, kaçakçılara, organize suç örgütlerine göz açtırmayacaksınız. Hukuka bağlılıktan asla ayrılmayacaksınız. Kanunların size verdiği yetkiyi kullanırken sınırları asla aşmayacaksınız" dedi.
#Bakan YerlikayaBazen çiftler ilişkilerine ya mecburiyetten ya da bile isteye ara verebiliyor. İşi gereği uzakta yaşamak zorunda olanlar olduğu gibi sırf ilişkilerine iyi geldiğini düşündükleri için böyle araları tercih edenler de var. Biz de çiftlere ister mecburiyetten isterse bilinçli olarak tercih edilen bu araların evlilikleri nasıl etkilediğini sorduk.
#İlişkiFarklı meslek gruplarında çalışan çiftler, bazen işlerinin yoğunluğu nedeniyle günlerce görüşemez ya da mecburi görevleri nedeniyle farklı şehirlerde yaşamak zorunda kalabilir. Diğer yandan, sırf ilişkilerine iyi geldiğini düşündükleri için bir süre uzaktan görüşerek aşk tazelemek isteyenler de olabilir. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde ister mecburiyetten isterse bilinçli olarak tercih edilen bu araların evlilikleri nasıl etkilediğini sorduk.
#EvlilikHavacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, Cumhuriyet’in 100. yılında Ankara’da kapılarını açtı. 126 katılımcının yer aldığı festivalde yerli teknoloji ürünleri sergilenirken, ziyaretçi akını yaşandı. Yarışmalara 1 milyondan fazla gencin başvurduğunu belirten BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “TEKNOFEST kuşağı dev bir dip dalgası gibi geliyor” dedi.
#TEKNOFESTBaykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Teknofest'in açılışında konuştu. Bayraktar "1 milyondan fazla genç Teknofest'e başvurdu" dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise "Dünyada eşi benzeri olmayan rekorlara imza attık. 20 yıla yüz yıllık projeleri sığdırma çabasında olduk" dedi.
#Selçuk BayraktarSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Sosyal Etki Tahvili Lansman Toplantısı"na katıldı. Bakan Kacır "Pozitif etki oluşturmayı etki eden yatırımcı ve girişimcilere ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. Hızla gelişim gösteren yatırım modeliyle küresel etki yatırım şirketlerinin 2 trilyon 300 milyar dolar seviyesine ulaştığı görülmekte" dedi.
#Mehmet Fatih Kacır