Peskütan Sivas’ta kış aylarında bol bol tüketilmek için baharda taze sütlerle hazırlanan bir yoğurttur. Uzun saklama ömrü sayesinde adını Sivas’tan bütün Türkiye’ye duyurmuş bir lezzettir. Peskütan nasıl yapılır? Evde peskütan yoğurdu hazırlamanın incelikleri nelerdir? Bu soruların cevapları ve peskütan yoğurdu tarifimiz hemen aşağıda…
#Peskütan NedirMutfakta en temel yemeklerden biri çorbalarsa, en temel mutfak bilgilerinin başında da çorbalara kıvam vermek gerekir. Bazı çorbalar doğası gereği suludur ancak bazen de şöyle kaşığa geldiğinde ağırlığı hissedilen, ağzımızı dolduran çorbalar isteriz. Peki bunu nasıl yapabiliriz? İşte çok işinize yarayacak teknikler...
#Çorba Nasıl KoyulaştırılırTopraklarında yetişen birbirinden özel malzemeleri ve yemekleriyle Hatay, Türk mutfağı için de ayrı öneme sahip. Coğrafi işaret tescili kazanan beyaz balkabağının kullanım alanlarını ‘Antakya ve Yemekleri’ kitabının yazarı Jale Balcı anlattı, kitabındaki çıtır kabak tatlısının tarifini de paylaştı.
#BalkabağıTürk mutfağı turizme açılıyor. Özellikle ‘her şey dahil’ otellerde yöresel yemeklere ağırlık verilmeye başlandı. Sektör yetkilileri, “Gastronomi turizmi çok önemli. Otellerimizde ‘Yörük’ mutfağına özel tatlar sunduk, çok rağbet aldık. Tüm bölgeleri dahil edeceğiz” diyor. Bu açılıma gastronomi uzmanları da destek veriyor.
#Gastronomi2023 İncili Gastronomi Rehberi’ne giren restoranlar açıklandı. Şef Emre Şen, Casa Lavanda’da brunch, Xuma Village’da ise pop-up yemek düzenleyecek. Hilton Bomonti’den sürdürülebilir menü, yazarımız Vedat Milor’un yeni televizyon programı ve Ranchero’nun yepyeni tabaklarıyla son haberler burada...
#GastronomiKlasik bir çorbayla açılış yapıyoruz. Mide dostu, yoğurt çorbası. 7'den 70'e herkesin çok severek içtiği çorbamız Ramazanda boş kalan mideye iyi gelir. Bir yoğurt çorbası uzmanı olarak, şöyle diyebilirim ki bu iş bizden sorulur. Yıllarca oğlumun tek yediği yemekti. İşte yayla çorbası, patates püreli et, haşhaşlı revani tatlısı ile Ramazan 12. gün menüsü...
#RamazanMide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır. Sindirimi daha kolay olan haşlama tavuk ve et yemekleri, brokoli ve patates püresi, közleme patlıcan mideye iyi gelen yemeklerden bazılarıdır. Mide dostu daha fazla yiyecek, çorba ve yemek çeşitlerini ayrıntıları ile derledik.
#MideGastronomi, kültür, sanat ve eğlence dünyası geçen hafta sonu Kuşadası’nda buluştu. Kuşadası Sokak Festivali’ne gittik; yerel yemeklerin peşine düştük. İlçenin mutfağını anlatan şef Ozan Güngör: “Arapsaçı, ebegümeci ve tilkişen gibi otların yemeği çok seviliyor. Enginar, zeytinyağlı ve bol baklalı yeniyor.”
#GastronomiGaz yapmayan yiyecekler genellikle emziren anneler tarafından sıkça merak ediliyor ve araştırılıyor. Bunun nedeni ise anne sütünden bebeğe geçen yiyeceklerin öğütülmüş olmasıdır. Gaz yapan yiyecekler, bebekte gaz sorununa neden olabilir. Yeni doğan bebeğe gaz yapmayan yiyecekler ve besinler nelerdir sizler için derledik.
#Yeni DoğanBazı durumlarda ameliyat tedavisine başvurulması gerekmektedir. Ancak her tedavi yönteminde olduğu gibi ameliyatlı tedavilerde de bazı yan etkiler söz konusu olabilmektedir. Bu yan etkilerin başında ise gaz sorunu gelmektedir. Sizin için ameliyat sonrası gaz nasıl çıkarılır? Sancısı nasıl giderilir ne işi gelir? Gaz yapmayan yiyecekler konu başlıklarını detayları ile derledik.
#GazMide bulantısı, gelen uyarılar sonucunda midede bulantı hissinin ortaya çıkması ve kusma ile sonuçlanabilen bir duygu durumudur. Çocuklarda, bağırsak, idrar yolu ve boğaz enfeksiyonu gibi her türlü enfeksiyonun bulantı ve kusmaya neden olabileceğini ancak bazı belirtilere özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslı Cömertpay, çocuklarda kusma ve bulantıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#ÇocukŞef Ömür Akkor’un 25 yıldır gezdiği lezzet noktalarını çizimlerle anlattığı ‘Türkiye Gastronomi Atlası’ okurla buluştu. Iğdır’da 4 kız kardeşin oturma odasındaki 4 masalı lokantada 12 liraya yediği kuru-pilavı, kuyrukyağıyla kavrulan Van kavutunu ve satış için Instagram’da şaklabanlık yapmamayı tercih edenleri topladığı kitabında, ‘esnaf lokantası nedir’, ‘yerel ürün nasıl değerli olur’ gibi önemli sorulara yanıt arıyor.
#YazarAkyurt Belediyesi, ilçenin yöresel yemekleriyle gastronomide marka olmayı amaçlıyor. 17 yemek için coğrafi işaret başvurusu yaptıklarını belirten Belediye Başkanı Hilal Ayık, yapacakları çalışmaları anlatarak, “Ankaralıların da Ankara’ya gelenlerin de Akyurt mutfağındaki yemekleri tatmalarını sağlayacağız” dedi.
#Murat YILMAZKocaeli'nin Körfez ilçesinde dedeleri ve babalarının amcası tarafından 63 yıl önce kurulan yoğurthaneyi devralan Mızrak kardeşler, nohut mayası ve geleneksel yöntemle ürettikleri yoğurtları ilk günkü lezzetiyle sofralara ulaştırıyor.
#YoğurtSürekli aynı çorba tariflerini hazırlamaktan ve tüketmekten sıkıldıysanız oldukça kolay ama leziz bir önerimiz var; havuç çorbası! Bu kolay havuç çorbası tarifi, buzdolabınızdaki kullanmayı unuttuğunuz havuçları değerlendirmenin harika bir yolu olacak.
#Havuç ÇorbasıAhmet Hamdi Tanpınar’ın dediğine göre ‘Konya insanı ya bir sıtma gibi yakalayıp kendi âlemine taşır ya da sonuna kadar ona yabancı kalırsınız’. Üstada katılmamak ne mümkün! Şehre adımınızı atar atmaz tarihi atmosferinden mutfağına Konya sizi sarıp sarmalar, içine alır ve kendi âlemine doğru yola çıkarır...
#KonyaBu yıl hepimiz sıradışı bir yaza merhaba dedik. Koronavirüsün sosyal hayatımıza etkileri her alanda devam ederken, mevsimin tek mikrobu ne yazık ki sadece koronavirüs değil. Pek çok mikrop, çocukların hasta olmasına neden olabiliyor. Yaz aylarında bu mikropların yol açtığı en büyük sorunlardan biri de ishal. Peki özellikle çocukları kolayca etkisi altına ishalden korunmak için ne gibi tedbirler alınmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Armağan Oğuz anlatıyor…
#İshal