Yusuf Akgün... Çocukken tırmandığı yüksek gerilim hattında elektrik akımına kapılarak iki kolunu kaybetti. Kollarını kaybetmesinin ardından ailesi Yusuf’u Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı bir çocuk yuvasına verdi. Lise yıllarında, ağzıyla yön verdiği kalemiyle resimler çizmeye başlayan Akgün, şimdilerde hem siyasilerin hem de Yeşilçam sanatçılarının portrelerini çiziyor.
#Yusuf AkgünYeşilçam'ın usta isimlerinden Süleyman Turan, bu sabah Kadıköy'deki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu 83 yaşında hayatını kaybetti. Usta ismin vefatı ünlü isimleri yasa boğdu. Acı haberi öğrenen ünlüler duygularını sosyal medya hesaplarından dile getirdi;
#Süleyman TuranUzun süredir oyunculuğa ara veren Toprak Sergen, yapımcısı, yönetmeni ve senaristi olduğu fantastik bir yapım olan ‘Bir Türk Masalı’ sinema filmi ile izleyicilerine yeniden ‘merhaba’ dedi. Çok yönlülüğü ve farklı deneyimleriyle kendine her zaman renkli bir dünya kurmayı başaran sanatçı, bu kez bizimle yarattığı masal dünyasını paylaşıyor. Sergen, “Günümüzde de insanların kaderlerini yaptıkları iyi ya da kötü hareketler belirlemiyor mu?” diyerek bir anlamda masalların hayatımızın ayrılmaz bir parçası olduğuna da dikkat çekiyor.
#Bursa13 yaşında çalışmaya başladı, 17 yaşında beyazperdedeydi, şimdiyse başrollerin yıldız ismi. Kendini “Eğlenceliyim ve muzırım” diye tanımlıyor. Daha ilişkileri başlamadan rüyalarına giren sevgilisi Mert Yazıcıoğlu hakkında “O benim oyun arkadaşım. Eve kamera koyup bizi izlesen ‘Bunlar manyak herhalde’ dersin. Her konudan kendimize eğlenecek bir malzeme buluyoruz” diyor. Afra Saraçoğlu’yla yeni projelerini, dans merakını ve aşkı konuştuk...
#GazetehaberleriAntalya Uluslararası Piyano Festivali, müzikseverlerin yoğun ilgisiyle başlayan açılış gecesinde 20’nci yılına ‘merhaba’ dedi. Festival için geldiği Antalya’da Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Barbaros Büyükakkan, “Antalya dünyada festivalleriyle parlıyor. Piyano Festivali, adım adım köklü ve çok kültürlü bir müzik festivaline dönüşmüş durumda” dedi.
#Uluslararası Antalya Piyano FestivaliTürk seyircisini en iyi tanıyan isim Türker İnanoğlu ile sohbettiğimiz kaldığı yerden devam ediyor. Ekrana damga vuran “Arka Sokaklar” dizisi 21 Aralık’ta 500. bölümüyle yayınlanacak olan İnanoğlu ile hem eskiye uzanan bir yolculuk yaptık hem de yeni oyuncuları konuştuk.
#Türker İnanoğluRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 EseriAvrupa Yakası’nın yeni popüler olmaya başladığı zamanlardı... Bütün bir hafta sonu evden hiç çıkmamış, neredeyse bir sezonun tamamını büyük keyifle izlemiştim. Hemen ardından da Bodrum’a tatile gittim. Bir baktım Türkbükü’nün en ünlü restoranında karşımda Volkan duruyor! O kadar bölümü üst üste izleyince Ata’yı gerçekten arkadaşım zannettiğimden kendimi hemen onun yanında buldum. İşte böyle tanıştık biz Ata’yla...
#İzzet ÇapaTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
1920’lerde Britanya kırsalında geçen hayaletli bir gerilim hikâyesi. Gerilimi kadar dramı da başarılı. Özellikle de kaybedilenler ve geçmişin izleri üzerinden ilerleyenlerin dramı. Sürprizli finaliyle dramasını deri altından veren bu Nick Murphy filminin başrollerinde Rebecca Hall ve Dominic West var.
Gaetano Donizetti’nin ilk kez 1832’de Milano’da sahnelenen eseri Aşk İksiri, bu sezon İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin repartuvarında. Yekta Kara tarafından çağdaşlaştırılarak sahneye konan eser, orijinalinden farklı olarak Toscana’daki çiftlikte değil, Napoli’deki bir kafede geçiyor. Aşk, para ve statü kavramlarının öne çıktığı, adeta bir Yeşilçam filmini andıran eser, bu akşam Kadıköy Süreyya Operası’nda.
27 Nisan Muhtırası’ndan bir hafta sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt Dolmabahçe’deki Başbakanlık çalışma ofisinde 135 dakika süren baş başa bir toplantı gerçekleştirdiler. Olayın üstünden dört yıldan fazla geçmesine rağmen bu görüşmenin içeriği asla kamuoyuna açıklanmadı. Hürriyet gazetesinin dört önemli kalemi; Yayın Yönetmeni Enis Berbeoğlu ve yazarlar Ertuğrul Özkök, Sedat Ergin, Ahmet Hakan 4 Mayıs 2007’de yapılan ve sonradan ‘Dolmabahçe Mutabakatı’ olarak anılacak bu buluşmanın şifrelerini çözüyor.