Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesince, üniversitede üretilen balık ürünlerinin daha sağlıklı ambalajlarda satışa sunulabilmesi için yapılan çalışmada, kinoa bitkisinden yenilebilir ambalaj üretildi - Geliştirme işlemleri devam eden yeni nesil ambalajlama ürünü biyofilm, istenilen koruma değerlerine ulaştığında, satın alınan gıda maddesi üzerini saran biyofilm ambalaj maddesiyle tüketilebilecek
#Türk Bilim- GAÜN Gıda Bölümü'nde gerçekleştirilen proje kapsamında üretilen ambalaj yenilebiliyor da - Projeyi hayata geçiren araştırma görevlisi Barazi: "Yenilebilir film üretim teknolojisini fıstık sakızına uygulayarak, doğal tüketilebilir antimikrobiyal ambalaj malzemesi ürettik" - "Tavuk ve kırmızı eti bu ambalajla daha uzun süre saklayabilirsiniz"
Dünyada birçok araştırma grubunun üzerinde çalıştığı yenebilir ambalaj konusunda çalışma yürüten Türk bilim insanları, 500 kat daha esnek ambalaj üretmeyi başardı.ABD ve Japonya'da henüz depolarda uygulanabilen yenebilir ambalajların son tüketiciye kadar ulaşması için devam eden bilimsel araştırmalarda Türkiye de iddialı bir rol oynuyor. Mevcut yenebilir ambalajlara göre 500 kat daha esnek ambalaj geliştirerek dünyanın dikkatini çeken İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, yerli teknolojinin geliştirilebilmesi için Türk ambalaj firmalarının ilgisini bekliyor.
#Bilim AdamlarıRize Şahika Kopuzlar Lisesi öğrencileri, TÜBİTAK'ın düzenlediği yarışmada, sebze ve meyvelerin raf ömrünü uzatan ve yiyeceklerle birlikte tüketilebilen ambalaj üretti. Meyve ve sebzelerin oluşturulan 'Yenilebilir Ambalaj' solüsyonuna batırıldıktan sonra raf ömrünün iki katına kadar uzadığını ifade eden Hande Yeni, 'Kaşar peyniri üzerinde 30 günlük inceleme yaptık. Hiçbir bozulmanın ortaya çıkmadığını gözlemledik. Solüsyona batırdığımız sebze ve meyvelerin doğallığını koruduğunu gördük. İçinde hiçbir katkı maddesi bulunmadan ürünlerin ömrünü uzatabilmek mevcut teknolojide önemli bir adım' dedi. Proje bölge yarışmasında 102 proje arasından birinci oldu.Konuşmaların ardından öğrenciler 'Yeni Nesil Yenilebilir Ambalaj' hazırlayarak meyve ve peynir kapladı. Öğrenciler ve öğretmenler önceden hazırlanan bu tür ambalajları yedi.
#LiseTÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'ne bağlı Gıda Enstitüsü, yenilebilir ambalaj maddesi üretti. Bu madde, ambalajın yanısıra, yenilebilir tabak ve bardak üretiminde de kullanılabilecek. TÜBİTAK ayrıca, doğada çözülebilen ambalaj ürünleriyle ilgili çalışmalarını da tamamladı.
Gıda ürünlerinin ait olduğu partinin tanımlanmasını sağlayan işaretlemeye ilişkin usul ve esasları belirlendi. İşletmeciler, ürünlerde kullandıkları parti numarası veya işaretinin uygunluğunun kaydını tutarak, talep edilmesi halinde Tarım ve Orman Bakanlığına sunacak.
#Tarım Ve Orman BakanlığıYemek kültürü savaşta, barışta, tarihin her döneminde yaşanılan siyasal, sosyal ve çevresel olaylara göre etkilenmiştir. Nasıl ki, Covid-19 salgınından etkilen yemek kültürü yaşadığımız iklim değişikliklerinden de etkileneceği aşikar. Dünya üzerindeki nüfus arttıkça, üretim biçimleri ve tüketim alışkanlıkları da değişmekte.
#BursaYaz gelince akla ilk o geliyor, 7’den 70’e herkes severek yiyor ama gıda sahtekarları dondurmaya da hile bulaştırıyor. Merdiven altı firmalar dondurmaya daha ucuza mâl olsun diye öyle malzemeler katıyorlar ki insan sağlığını hiçe sayıyorlar. Dondurma ile birlikte neler yiyoruz neler...
#Dondurma18 Haziran Dünya Sürdürülebilir Gastronomi Günü… Gıda hukuku profesörü Hilal Elver “Gastronomi artık sadece gurme menülerle uğraşmak, mutlu azınlıklara hitap etmek yerine kitlelere ulaşmayı amaçlıyor. Bu bir moda değil, zorunluluk! Az et, çok sebze, meyve kullanan, ürününün her şeyini değerlendiren şefler önde. Gastronomi dünyası büyük değişim içinde” diyor.
#YazarTüketicilerin alışverişlerinde yanılmasını en aza indirmek için harekete geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, etiketlerde kullanılabilecek tanımları ve yasakları açıklayan rehber hazırladı. Rehbere göre, etiketlerde ‘gerçek’ veya ‘hakiki’ ifadeleri kesinlikle yer alamaz. Geleneksel ifadesini kullanabilmek içinse 30 yıl şartı var.
#Gıda Tarım Ve Hayvancılık BakanlığıPeynirlerdeki tuz oranı yüzde 12,5-40 arasında azaltılacak, ambalajsız peynirler pazar yerlerinde satışa sunulamayacak ve peyniri olgunlaştırma süresinin en az 8 ay olması zorunluluğu getirilecek. Piyasadaki zeytinlerde maksimum tuz limiti yüzde 9 olacak ve zeytinin değişik soslar, baharat veya diğer yenilebilir maddelerle karıştırılması veya marine edilmesi halinde ürün "salata zeytin" olarak ifade edilecek.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, işletmelerin, patentlerini bankalar nezdinde aynı gayrimenkul gibi teminat olarak gösterebilecekleri bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Buluşlar artık ticari bir meta olarak alınıp satılabilecek” dedi.
Renkleri, şekilleri ve tatları ile damakların vazgeçilmez lezzeti olan mantarların tüketiminde dikkatli olunması gerekiyor. Marketlerde “kültür” mantarı diye satılan mantarların dışındaki yabani mantarlar, zehirlenmeye yol açarak, “ölümle” sonuçlanan ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.