Fıstık sakızından "yenilebilir ambalaj" üretildi

Güncelleme Tarihi:

Fıstık sakızından yenilebilir ambalaj üretildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2014 11:24

- GAÜN Gıda Bölümü'nde gerçekleştirilen proje kapsamında üretilen ambalaj yenilebiliyor da - Projeyi hayata geçiren araştırma görevlisi Barazi: "Yenilebilir film üretim teknolojisini fıstık sakızına uygulayarak, doğal tüketilebilir antimikrobiyal ambalaj malzemesi ürettik" - "Tavuk ve kırmızı eti bu ambalajla daha uzun süre saklayabilirsiniz"

Haberin Devamı

GAZİANTEP (AA) - ADEM YILMAZ - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erkmen'in danışmanlığında araştırma görevlisi Aykut Önder Barazi'nin gerçekleştirdiği çalışmayla fıstık sakızından "yenilebilir ambalaj" üretildi.

Barazi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fıstık sakızından üretilen ambalaj malzemesinin 1,5 yıllık çalışmanın ürünü olduğunu söyledi.

Fıstık sakızını endüstriyel pazara katabilmek amacıyla yola çıktıklarını belirten Barazi, fıstığın severek tüketildiğini, sakızının ise atık olarak görüldüğünü ifade etti.

Fıstık sakızının sağlığa faydası olduğu için bunu endüstriyel pazara sunmak istediklerini dile getiren Barazi, "Fıstık sakızının içerdiği elastikiyet ve antimikrobiyaller bizi ambalaj malzemesi üretmeye yöneltti. Yenilebilir film üretim teknolojisini fıstık sakızına uygulayarak, doğal tüketilebilir antimikrobiyal ambalaj malzemesi ürettik. Ürettiğimiz malzeme yenilebiliyor da" dedi.

Haberin Devamı

- "Gıdaların raf ömrünü uzatmak için de kullanılabilir"

Barazi, elde ettikleri çalışmanın uygulama alanının geniş olduğunu ifade etti.

Ambalajın her türlü paketleme malzemesi olarak kullanılabileceğini belirten Barazi, bu ürünle bir paketin iç yüzeyinin kaplanarak antimikrobiyal hale getirilmesinin sağlanabileceğine söyledi.

Barazi, "Tavuk ve kırmızı eti bu ambalajla daha uzun süre saklayabilirsiniz. Aroma hapsedebilirsiniz. Fıstığı doğradığınızda aroması uçar ama bu ambalajla kaplandığında aroma hapsolacaktır" dedi.

Fıstık sakızlı yenilebilir ambalajın gıdaların raf ömrünü uzatmak için de kullanılabileceğini işaret eden Barazi, ürünün patent başvurusunun yapıldığını kaydetti.

Uluslararası patent de alacaklarını dile getiren Barazi, daha sonra antimikrobiyal paketleme malzemesi olarak seri üretime geçeceklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!