u hafta ağustos sonlarında çıkan ve eylül ayı itibariyle lezzeti doruk noktaya ulaşan mürdüm eriğinin etle buluştuğu, Osmanlı saray mutfağının etkisinin görüldüğü bir reçete ile geldim; mürdüm erikli lokum et. Meyvelerin etle buluştuğu yemeklerin saray mutfağında ne denli önemli bir yere sahip olduğunu artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Osmanlı mutfağı yüz yıllardır gastronomiye sihirli bir dünya sunuyor. Saray mutfağında en çok pişirilen yemek türleri arasında da en fazla tatlı etler dikkat çekiyor. Çünkü 15. ve 16. yüz yılda et yemeklerinin çoğunu ekşi-tatlı et yemekleri oluşturuyor. OrtaAsya, Anadolu, Orta Doğu ve Balkan ülkelerinin tatlarıyla zenginleşen Osmanlı mutfağında en sık kullanılan meyvelerin başında ise kavun, ayva, erik, yenidünya, kuru kayısı, kuru üzüm ve incir geliyor. Yemeğe sadece lezzet katması açısından değil, içinde bulunan vitaminlerin yemeğe geçmesi açısından da meyveler saray yemeklerinde sıkça yerini alıyordu. Günümüzün bazı yörelerinde de hala meyveler yemeklere lezzet katmaya devam ediyor. Üstelik bu saklı kalmış saray lezzetlerini günümüze taşıyan restoranların sayısı da günden güne artıyor.
#MürdümBunlar ne mi? Bal çeşitleri desem… Şimdiye kadar hep “Gerçek balı nasıl ayırt ederiz, sahtesini nasıl anlarız” gibi şeyleri konuşmaktan balın lezzetine odaklanamadık. Oysaki Anadolu topraklarının florası ve endemik bitkisinin eşi dünyada yok. Buradan hareketle, Anavarza Bal Türkiye’nin polen haritasını çıkarıyor. Tadına, aromasına inanamayacağınız öyle ballar var ki...
#Bal31 Mart’ta Türkiye’de seçimler var. Ama gerçek anlamda bu havaya girildiğini söyleyemem. Çünkü adaylar bizde geç açıklanıyor ve hatta en son günlere bırakılıyor. Ve biliyoruz ki; listeler Yüksek Seçim Kurulu’na verilinceye kadar da birçok değişiklik olabilir.
#1Geleneksel yemekleri tanıtmasıyla ve gastronomi araştırmalarıyla bilinen Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas, 2023’ün en iyi dana eti yemeklerini listeledi. 24 lezzetin yer aldığı listeye ülkemizden Türk mutfağının zengin lezzetlerinden biri olan Çökertme kebabı dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde kebapların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaRidley Scott imzalı ‘Napolyon’, Korsikalı topçu subayı Napolyon Bonapart’ın Fransız Devrimi sonrasının kaotik ortamında yükselişini, iktidara geçişini, emrindeki onca askerin hayatına mal olan savaş tutkusunu ve karısı Joséphine de Beauharnais’yle olan fırtınalı ilişkisini anlatıyor. Filmde başrolleri Joaquin Phoenix ve Vanessa Kirby paylaşıyor.
#Uğur VardanAybüke; Öğretmen Oldum Ben! filmi yönetmenliğini Murat Onbul üstleniyor. Film 24 Kasım 2023 yılında yayınlanacak. Dram türündeki film Aybüke; Öğretmen Oldum Ben TRT ve Bee Yapım'ın ortak yapımıdır. Aybüke; Öğretmen Oldum Ben filmi konusu nedir, oyuncuları kimler? Aybüke Öğretmen'in hikayesi 'Aybüke Öğretmen Oldum Ben' hakkında bilgiler...
#Aybüke ÖğretmenDüzenlenen Üretken Yapay Zekâ (Generative AI) etkinliğinde teknolojinin, toplumu ve iş dünyasını dönüştüren yenilikçi çözümleri tartışıldı. İki yıl içinde yapay zekâ teknolojileri kullanımının yüzde 400 artması, üretken yapay zekânın 10 yılda küresel GSYİH'yi 7 trilyon dolar artırması bekleniyor.
#Generative AIÖnceki yazımda bahsettiğim Londra’daki ‘Cradle of Food’ (Yemeğin Beşiği) etkinliğini anlatmaya devam... Bu hafta ortamı ve hazırladığımız yemekleri konuşalım istedim. Herkesin aynı sofranın etrafında toplanıp özveriyle ve imece usulü çalıştığı bu özel etkinlikte, özellikle yabancı yemek yazarlarının depremlerden etkilenen bölgenin yemeklerini tadıp tanıması çok önemliydi.
#(Yemeğin BeşiğiMasterChef'te sekizinci yarışmacı kim oldu, ana kadroya kim seçildi? sorusunun cevabı dün akşam yayınlanan bölümün ardından netlik kazandı. All Star sezonu ile ekranlara hızlı bir başlangıç yapan MasterChef'in 22 Haziran tarihinde yayınlanan son bölümünde, 2020 yılı yarışmacıları ana kadroya girebilmek için ikili etapta mücadele verdi. Danilo, Mehmet ve Ömür Şef'in ilk turda istediği 'bahar pilavı ve barbun' yemeğini en iyi yapan yarışmacılar yaratıcılık etabına yükseldi. Gecenin yaratıcılık turunda ise ana malzemeler bulgur ve yenidünya oldu. Heyecan dolu final etabına Ayyüce ve Esra kalırken, şeflerin kararı ile bir yarışmacı MasterChef All Star ana kadrosuna seçildi. Peki, MasterChef'te kim kazandı, 8. yarışmacı kim oldu? İşte, MasterChef All Star kadrosuna giren son yarışmacı.
#MasterchefYoğurda taze kayısı dilimleyebilir, kefiri üzerine tarçın serpiştirilmiş şeftaliyle birlikte yiyebiliriz. Karpuz-peynir ikilisine taze nane, bademli semizotu salatasına şeftali çok yakışıyor. Kavun, badem sütü ve fesleğenle smoothie, karadut ve yeşil çayla da soğuk çay yapabiliriz. Vitamin-mineraller, zengin su içeriği ve lifler... Sıcak havalarda bedenimizin ihtiyacı olan her şey işte bu leziz meyvelerde.
#KavunBu hafta 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nü kutladı tüm dünya. Tütün sadece kendimize zarar vermiyor, çevremizdekileri de hasta ediyor, üstelik doğayı da kirletiyor. Bu günü vesile ettik ve tütün ürünlerini bırakmayı başaranların hikâyelerini dinledik...
#31 Mayıs Dünya Tütünsüz GünüYenidünya kebabı, erik tavası, incir kavurması, elma kebabı... Meyve tatlılarla özdeşleştirilse de yemek kültürümüzün geçmişten bugüne gelen geleneksel tariflerinde kebaplarda, tencere yemeklerinde ve kavurmalarda sıklıkla kullanıldıklarını görürüz. Birlikte hem bu yemeklerimizi tanıyalım hem de şef Doğa Çitçi’nin tarifleriyle pişirelim.
#Kebapİzmir denince, Ege denince hele hele zeytinyağı denince önce onun soyadı ile birlikte adı gelir herkesin aklına: Ahmet Güzelyağdöken. Herkes ortalıklarda gurme çığırtkanlığı yaparken, onun tecrübesine dayalı sakinliği ve olgunluğu ilham verici nitelikte. “Malzeme önemli” diyor, “Ege kıymetli” diyor, “Zeytinyağı olmazsa olmaz” diyor ve daha bir çok şey diyor... Her cumartesi %100 İlham Veren Sohbetler’imin ilk konuğu Ahmet Güzelyağdöken’le tadı damağınızda kalacak bir söyleşiyle sizleri baş başa bırakıyorum...
#1Arapapıştı Kanyonu son yıllarda kişilerin oldukça dikkatini çeken ve doğal güzellikleriyle oldukça güzel duran yerlerden biridir. Herkesin ilgi göstererek gittiği bu yer aynı zamanda da İnceğiz Kanyonu olarak bilinmektedir. Aydın ilinde bulunan bu kanyonun özelliklerini, yerini ve tarihçesini sizler için detaylı bir şekilde derledik.
#Arapapıştı KanyonuYaptığı çalışmalarla büyük takdir toplayan ve Bursaspor’a gönülden bağlı iş insanlarının oluşturduğu Bursasporlu Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (BURSİAD) Olağan Genel Kurulu, geçtiğimiz gün gerçekleştirdi. Yoğun bir katılım ile yapılan Olağan Genel Kurul’da mevcut başkan Enes Can Demir ve yönetimi, güven tazeleyerek yeniden seçildi.
#BursaTürkiye’nin verimli toprakları arasında yer alan Hatay’ın Dörtyol ilçesinde binlerce zeytin, mandalina, portakal, okaliptus gibi ağaçları içinde barındıran, denize nazır devasa bahçe ile çevresindeki tarım arazileri için kiralama ihalesine çıkıldı.
#Türkiye Petrolleri Anonim OrtaklığıGastronomi sektörünün ihtiyaç duyduğu tarım ve gıda ürünlerinin çok büyük bir bölümü Antalya’dan Türkiye’ye dağıtılıyor. Üretimin bu kadar yoğun olduğu bir yerde 23-25 Eylül’de düzenlenecek FoodFest Antalya’nın sürdürülebilirliğe odaklanan programı umut vaat edici. Şehre gitmişken bölgeye özgü lezzetleri sıraladığım listeye göz atmayı ve her birini tatmayı ihmal etmeyin.
#GastronomiBalıkesir’in Bandırma İlçesinde Türk Eğitim Derneği’nin (TED) 41’inci kolejinin kuruluşu törenle gerçekleştirildi. Törene, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, Erdek Kaymakamı Atakan Atasoy, Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun, TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, Bandırma Koleji Kurucusu Murat Ercili ile çok sayıda davetli ve veli katıldı.
#TEDGünümüzde kahvaltılarda tatlı olarak bal, tahin-pekmez ve hazır market ürünleri dışında reçel de kendine yer bulur. Reçel Anadolu’da evlerde kadınlar tarafından hazırlanmaya devam ediyor. Yaz mevsiminde bolca çeşit meyve bulunduğundan reçeller de salça gibi, erişte gibi kışlık hazırlıklar arasındadır.
#BursaYaz aylarının kıymetli üçlüsü can eriği, Malta eriği ve kirazı sevmeyenimiz yoktur sanıyorum. Köşemin bu haftaki konuğu sarışın lezzet Malta eriği olsun istedim. Ona yeri gelmiş Akdeniz’in merkezinde bulunan Malta Adası’nın adını vermişiz, yeri gelmiş uzak diyarlara yakıştırıp yenidünya demişiz. Hatta mayhoş tadından ötürü muşmula olarak dahi isimlendirmişiz.
#Malta Eriği2 Mayıs 1992 yılında dönemin Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna tarafından açılışı yapılan ve Manisa'nın ilk özel hastanesi olan Özel Salihli Hastanesi tarafından, kuruluşunun 30. yılı dolayısıyla Lidya Sardes Hotel'de balo düzenlendi.Hastanenin kurucu ortaklarının yanı sıra, tüm doktor ve sağlık kadrosunun yer aldığı kutlama balosunda, hastanenin 30 yıllık geçmişi anlatıldı, duygusal anlar yaşandı.
#1Günlük burç yorumlarınızı okudunuz mu? 20 Ocak'ta aşk, aile, sağlık, kariyer ve para konularında burcunuzu neler bekliyor? Uzman Astrolog Aygül Aydın, 20 Ocak günlük burç yorumlarını açıkladı! Aygül Aydın, 20 Ocak Perşembe günü Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova ve Balık burçlarını neler bekliyor detaylı olarak anlattı. İşte 20 Ocak Perşembe günlük burç yorumları...
#BurçlarBugün 02:48’de Yengeç burcunda 27 derece Dolunay gerçekleşti. 2019-2020 yıllarında hayatınızda yarım kalan tüm defterleri kapatıyorsunuz. Duygusal bir gün içinde olabilirsiniz. Bazı şeylerin artık dayanılmaz olduğunu düşünürken zaman zaman da yeni başlangıçların sizi heyecanlandırdığını hissediyorsunuz. Akşam 21:50’de Ay düğümlerinin yer değiştirmesi ise hayatımıza yeni sayfa açma ve geçmişi geride bırakma fırsatı sunuyor. Geçmiş̧ geçmiştir. Başka bir dünyanın kapıları aralanıyor.
#Aygül Aydın